Last news in Fakti

15 Май, 2023 08:03 788 1

Над 81 хиляди души са избягали в Египет от Судан

  • египет-
  • кайро-
  • судан-
  • хартум-
  • бежанци-
  • война

Кайро потвърждава ангажимента си да не затваря границата си и да не насилва политиката на настаняване на бежанците в лагери

Над 81 хиляди души са избягали в Египет от Судан - 1
Източник: БГНЕС

По данни на египетското министерство на външните работи, от 10 май над 81 хиляди души са избягали в Египет от Судан, като повечето от тях са суданци.

Над 5 хиляди са граждани на трети страни.

Египет потвърждава ангажимента си да не затваря границата си и да не насилва политиката на настаняване на бежанците в лагери.

Между 18 април и 10 май над 2580 души са потърсили убежище в представителството на ВКБООН в Египет, като повечето от тях са също суданци.

Несъмнено, мащабната емиграция е резултат на въоръжения конфликт между суданската армия и Силите за бърза подкрепа, който е принудил значителен брой хора да напуснат родните си земи и да потърсят убежище в други страни. Въпреки това, има надежда, след като двете враждуващи страни подписаха предварително принципно споразумение с посредничеството на Саудитска Арабия и САЩ, което позволява на цивилните да напуснат района на бойните действия безопасно и защитава доставките на храна и медицински материали, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 0 Отговор
    Да идат при Херо, да им раздаде български паспорти.