Last news in Fakti

16 Май, 2023 15:30 1 233 4

ЕС въвежда първите в света правила за криптоактивите

  • криптовалута-
  • криптоборса-
  • криптоактиви-
  • регулация на крипто

Държавите от Европейския съюз във вторник дадоха окончателно одобрение на първия в света всеобхватен набор от правила за регулиране на криптоактивите във вторник. Срещата на министрите на финансите на ЕС в Брюксел одобри правила, които бяха обсъдени с Европейския парламент, който даде одобрението си още през април

ЕС въвежда първите в света правила за криптоактивите - 1
Снимка: Shutterstock

Държавите от Европейския съюз във вторник дадоха окончателно одобрение на първия в света всеобхватен набор от правила за регулиране на криптоактивите във вторник, оказвайки натиск върху страни като Великобритания и Съединените щати да ги настигнат, предава Ройтерс.

Срещата на министрите на финансите на ЕС в Брюксел одобри правила, които бяха обсъдени с Европейския парламент, който даде одобрението си още през април.

Регулирането на криптоактивите стана по-спешно за регулаторите след колапса на крипто-борсата FTX.

"Последните събития потвърдиха спешната необходимост от налагане на правила, които ще защитят по-добре европейците, които са инвестирали в тези активи, и ще предотвратят злоупотребата с крипто индустрията за целите на прането на пари и финансирането на тероризма", каза Елизабет Свантесон, министър на финансите на Швеция , която е ротационен председател на ЕС.

Правилата изискват фирмите, които искат да издават, търгуват и защитават криптоактиви, токенизирани активи и стабилни монети в блока от 27 държави, да получат лиценз.

Крипто фирмите казват, че искат сигурност в регулирането, оказвайки натиск върху държавите да копират правилата на ЕС и върху регулаторите да излязат с глобални норми за трансгранична дейност.

Великобритания очерта поетапен подход, като се започне със стейбълкойн* активи и се разшири до необезпечени криптоактиви по-късно, но засега няма твърди срокове.

Съединените щати се съсредоточиха върху използването на съществуващите правила за ценни книжа за принудителни действия в сектора, докато решават дали да въведат нови правила по и това кой ще ги прилага.

Хестър Пърс, един от комисарите в американския регулатор на деривати CFTC, каза миналата седмица, че редица федерални и щатски власти се опитват да разберат каква надзорна роля биха могли да играят в крипто сектора.

*Стейбълкойн (stablecoin) е вид криптовалута, който е проектиран да има стабилна стойност, свързана със стойността на друг актив или валута. За разлика от други криптовалути, като например Биткойн, стейбълкойн се стреми да минимизира волатилността и колебанията в цената си.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 3 Отговор
    Догодина по това време още ви държи песничката от Евровизия на Лорин - Тату. Ще си я припявате на ум, без дори и да знаете защо.
  • 2 Фррррррръц

    0 0 Отговор
    Кога Ламбо ?
  • 3 Шопо

    4 0 Отговор
    Правилата че ви изедат главата.
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 4 канибал

    0 0 Отговор
    искат още големи парични потощи само към едни..........отече тая
Новини по държави: