17 Май, 2023 10:23 1 959 9

Южна Европа се подготвя за "свирепа суша"

  • суша-
  • испания-
  • южна европа-
  • ситуация-
  • тежка

Досега тази година ситуацията е най-тежка в Испания

 Южна Европа се подготвя за "свирепа суша"  - 1
Източник: БГНЕС

Южна Европа се подготвя за лятно време, което може да донесе още една сериозна суша, след като регионът преживява години на последователни засушавания, които изчерпаха запасите от подземни води, предаде "Фокус".

Испания, Южна Франция и Италия вече страдат от недостиг на вода, а производителите на земеделски култури се опасяват, че ще имат най-лошите си добиви от десетилетия.

Ниските нива на реките и резервоарите застрашават производството на водноелектрическа енергия това лято. Учените предупреждават, че Европа може да очаква още едно "брутално лято", след като миналата година беше най-горещата в историята, а средиземноморският регион е особено уязвим за изменението на климата.

Досега тази година ситуацията е най-тежка в Испания.

"Ситуацията със сушата ще се влоши това лято“, казва Хорхе Олчина, професор по географски анализ в университета на Аликанте, Испания.

Търсейки спешна помощ от ЕС, испанският министър на земеделието Луис Планас предупреди, че "ситуацията, произтичаща от тази суша, е от такъв мащаб, че последиците от нея не могат да бъдат преодолени само с национални средства“, според писмо от 24 април, изпратено до Европейската комисия (ЕК) и видяно от Reuters.

Южна Европа не е единствената, която страда от сериозен недостиг на вода тази година. Африканският рог преживява най-тежката си суша от десетилетия, докато историческа суша в Аржентина унищожи посевите от соя и царевица.

По-честото и тежко засушаване в средиземноморския регион - където средната температура сега е с 1,5C по-висока, отколкото преди 150 години - е в съответствие с прогнозите на учените, че изменението на климата ще се отрази на региона.

Франция излиза от най-сухата си зима от 1959 г. насам, като предупрежденията за "криза“ от суша вече са активирани в четири префектури, ограничавайки изтеглянето на вода без приоритетно значение – включително за селското стопанство, според правителствения уебсайт Propluvia.

Португалия също преживява ранно настъпване на сушата. Около 90% от континенталната част страда от суша, като тежката суша засяга една пета от страната - почти пет пъти повече от площта, отчетена година по-рано.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илюминатор

    11 3 Отговор
    Климатичните оръжия са конспиративна теория.
  • 2 Иван

    16 2 Отговор
    Европа да се подготви за свирепа помощ за еврейската Хунта.
  • 3 Санкций

    6 3 Отговор
    Агресорапутин пак е използвал климатично оръжие, орсулата подготвя нов пакет санкции и заповеди за арест в Хага.
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 4 Отговор
    Лятото за разлика от Пролетта в Субтропика е Горещо и сухо........Тази година манатарката ще е на високо.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 000013

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "абе факте":

    За теб може и водохранилище да напишат.
    Но по принцип си прав , "журналистите " тук са жертва на образователната ни система
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ...

    5 0 Отговор
    Къде? В Италия ли? Дето ги наводни?
Новини по държави: