Last news in Fakti

18 Май, 2023 05:12 2 268 23

Чехия отмени укази от съветската епоха

  • чехия-
  • указ-
  • посолство-
  • русия-
  • земя

Отменените документи са предоставяли безплатно ползване на земя от руското посолство

Чешкото правителство отмени укази от съветската епоха, които предоставяха на руското посолство безплатно ползване на земя в Прага и други градове, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е поредната стъпка в продължаващия повече от две години дипломатически спор с Москва, влошен от войната в Украйна. През 2021 г. Прага обвини агенти на руското разузнаване, че стоят зад експлозиите в оръжеен склад в Чешката република през 2014 г., което я накара да намали драстично персонала на руското посолство, което беше дотогава една от най-големите дипломатически мисии в Централна Европа, но продължава да работи със значително намален капацитет.

Дясноцентристкото чешко правителство отмени укази, с които на Русия се предоставя ползването на десетки парцели земя през 70-те и 80-те години на миналия век от тогавашните комунистически управници на страната.

Засега няма коментар от руското посолство в Прага.

Сега Русия ще трябва да плаща наеми за ползването на земите, съобщи министерството на външните работи на Чехия.

"Ние отменихме правителствените решения, взети под дулата на руските танкове след окупацията на страната ни", заяви в Туитър министърът по европейските въпроси Мартин Дворжак, визирайки нашествието на силите на Варшавския договор през 1968 година.

"Не може да се позволи неразрешените печалби от използването на тези земи да помагат на настоящата окупация на Украйна", добави той.

Прага е силен поддръжник на Украйна от началото на руското нахлуване в страната през 2022 г., като ѝ предоставя военна помощ. През ноември чешкият парламент определи настоящия руски режим за "терористичен", а миналия месец правителството постави главата на Руската православна църква, патриарх Кирил, в списъка си със санкции заради подкрепата му за нашествието.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рико

    36 18 Отговор
    Чехите винаги са се държали достойно. И през 39, и през 68 и сега. Браво Прага!

    Коментиран от #6

  • 2 Гориил

    12 22 Отговор
    Крайно време беше да се направи това, тъй като огромната сграда на чешкото посолство в Москва беше подарък от Сталин на чехословашкия народ.
  • 3 Ал Бунди

    29 11 Отговор
    Чехите са яли попарата на братушките и за това подкрепят Украйна...Интересното е, че и унгарците са ги мачкали руски танкове, ама сега са навирили задни части яко към Масква..а до тях редом сме и ние, белким сме прокопсали ...абе Крадев ни продаде за един джеб джанки. За пореден път..после ревете , че децата ви бягат на Запад, няма работна ръка, а внуците ви не знаят български

    Коментиран от #7

  • 4 Ал Бунди

    27 7 Отговор
    Вчера слушах на Радев ментора в Русия- Решетников, при Салавьов...убеждаваше зрителите, че Беларус трябва да престане да съществува, щото си била Русия..нагли та нагли..и безочливи. Утре Крадев може да реши да ни деевропеизира, щото сме били Русия..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бля бля..

    8 16 Отговор

    До коментар #1 от "Рико":

    Първо научи как са се държали в края на ВСВ,па тогава почвай да ръкопляскаш..
  • 7 От "политика" разбираш

    4 17 Отговор

    До коментар #3 от "Ал Бунди":

    колко баба Пенка от пейките.А че и повече биля..

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гориил

    7 14 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Китайският лидер не посещава Европа всяка седмица. Центърът на света отдавна се премести в Азия.Европа умира.

    Коментиран от #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Не става с беганье..

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Бацо Гацов":

    Иначе щеше да знаеш защо днес Унгария е такава,каквато е,а не е такава,каквато е била в 1956.Ама те мързи да четеш и да мислиш..

    Коментиран от #12

  • 12 Ти па ше кажеш кой ша кара влака

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "Не става с беганье..":

    И ква е бе... оня льохман, Орбан, дето се кокошини като колибарски петел и си мисли че без него не съмва, уж го дава мноо яко, ма като опре за пари и клекне..маджарска им работа..
  • 13 Гост

    2 10 Отговор
    Евроатлантическите папагали пак създават изгоден за Русия прецедент. Нищо вече не пречи на Путин да отмени официално указа на Хрушчов, за предаването на Крим във владение на Украйна.

    Коментиран от #14, #21

  • 14 Ало

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Генийче , това нахлуване в Украйна какво е ?
    Не е ли точно тази отмяна , само че три дневното пътешествие на Ушанките се превърна
    Пътят към ада .
    Хаха

    Коментиран от #17

  • 15 Бате Мите

    4 7 Отговор
    Това ческо-краварско правителство няма да изкара много дълго! Защо не казвате, че от месец насам са вдигнали ДДС ставките, за основни пера в домакинството! И ги вдигнаха за да имат пари да раздават на Урките, който се разхождат из Чехия с коли за стотици хиляди евро! В момента Чехия подписва договор с Краварите за доставянето на оръжие, което се плаша от хазната и ще замине за Украйна! Ама това никак не се харесва на местните, така, че скоро Вацлавака ще се зале е от хора и правителството ще го.....!
  • 16 Чехия

    5 3 Отговор
    За разлика от Орбан , не са подлоги на Бункерния Пуси.
  • 17 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ало":

    В евроатлантическия "свят основан на правила", за нахлуването е виновен винаги само атакуваният, никога атакуващият = СССР, Виетнам, Ирак, Либия... Така че, хайде по леко, че ще вземеш да наруши някое правило!
  • 18 Анджело

    3 4 Отговор
    Най-добре ще бъде ако чехите продадат всичката си територия и парите ги дадат на Украйна. Но няма да го направят щото са лицемери
  • 19 Слепок

    1 5 Отговор
    Чехчетата винаги са били папагали и кълвачи. И сега така...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ами

    5 1 Отговор
    Чехите са нация, затова вземат правилните решения и държавата им просперира.

    Коментиран от #23

  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ами":

    В катедралата Св. Вит в Прага има изложено едно табло с "майсторските тамги" на строителите. По-голяма част от тях ги има и в Плиска.
    Майсторът-строител на „Карловия мост” в Прага – ХІV век, според туристическата аудио-визуалната беседа на чешки език, се казва Петър Пърлеша,. Синът му е започнал градежа на катедралата Св. Вит. За Петър Пърлеша се знае, че е чужденец, но с „неизвестен произход”. Пърле на чешки не значи нищо.
    Самият „Чешки език” е кодифициран чрез "Чешко-немският речник" (5 том, 1835-1839) на евреина Йозев Юнгман.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания