Last news in Fakti

19 Май, 2023 09:45 852 13

Екипът на Джо Байдън напредва в преговорите за повишаване на тавана на дълга

  • джо байдън-
  • сащ-
  • демократическата партия -
  • дълг

Републиканците досега отказваха да вдигнат тавана на дълг над сегашния му лимит от 31,4 трилиона долара, ако демократите на Байдън не се съгласят на свиване на разходите във федералния бюджет

Екипът на Джо Байдън напредва в преговорите за повишаване на тавана на дълга  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговарящите за повишаването на тавана на дълга на САЩ от страна на Демократическата партия съобщиха, че постигат "стабилен напредък" в разговорите с републиканците, съобщи представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Президентът Джо Байдън, който е в Япония за срещата на Г-7, е бил информиран за реализирания напредък, съобщи друг представител на преговорния екип, пожелал анонимност.

"Президентът инструктира екипа да продължи разговорите за постигане на двупартийно споразумение и даде да се разбере, че ще защитава програмите за подпомагане на работещите американци и икономическия прогрес на страната от последните две години. Той е уверен, че Конгресът ще предприеме необходимите стъпки, за да бъде избегнат дефолт", заяви той.

Републиканците досега отказваха да вдигнат тавана на дълг над сегашния му лимит от 31,4 трилиона долара, ако демократите на Байдън не се съгласят на свиване на разходите във федералния бюджет.

Ако не се стигне до разбирателство и Конгресът не одобри вдигането на тавана, САЩ на 1 юни ще влязат в ситуация на дефолт по някои дългове, а икономистите се опасяват, че страната ще влезе в рецесия.

В името на постигането на споразумение Байдън съкрати пътуването си в Азия и ще се върне в САЩ в неделя, за да довърши преговорите. Той отмени посещенията си в Австралия и Папуа-Нова Гвинея, чиято цел беше да градят общ фронт срещу разрастването на китайското влияние в региона.

Подобна ситуация около дълга на САЩ през 2011 г. доведе до намаляването на кредитния рейтинг на страната и предизвика разпродажба на акции и повишаването на правителствените разходи за заеми.

Проучване на Ройтерс/Ипсос от понеделник разкри, че 75 на сто от американците се опасяват, че евентуалният дефолт ще се отрази тежко на техните домакинства.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Фалит

    22 0 Отговор
    Върнете си дълга.от къде ще вземете нов дълг
  • 3 12343211

    7 0 Отговор
    Трябва им Тачер...
  • 4 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    22 0 Отговор
    Как с какво? С Ф16 за България разбира се!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 честен ционист

    27 0 Отговор
    Накъде повече Бай Джо? Всеки жив янки в момената дължи на кредиторите по 94,953 USD, а пък данъкоплатецът - 248,011 USD Национален дълг общо - 31,791,603,582,248 Колко още F-ки трябва да купи беден Ганчо, та да спрете тоя принтер.

    Коментиран от #11, #13

  • 7 стария моряк

    17 0 Отговор
    Отказал се от Папуа и Нова Гвинея , знае той , щяха да го ударят в казана , нищо , че е дърт. С повечко дърва и повече варене щяха да го докарат до трапезата!
  • 8 Хлъц

    24 0 Отговор
    Ще го подпрат със сигурност.Остава да се разберат ,колко да е " висока" гредата.Пореден къорфишек ,от нови милиарди врътнати през циклостила. Егати Човечеството,егати Цивилизацията.Някой си решава,че неговите хартии са единствената ценност,и стадото го приема безропотно.Срещу тези с нищо необезпечени хартии,тсрикатите зад локвата получават десетилетия суровини,стоки,технологии,храни, нефт.Имсли " проблем " със дълга,но противно на всяка лигика, цената на тапета им вчера нараства? Постигнаха го благодарение само на един факт.В цял свят, мафията,висшата власт в управлението, са се набълбукали с тези ментета.Точно тази част от обществото,го пази и крепи.Пазят зелендаша,пазят собствените си пари.
  • 9 Дрън дрън та пляс

    13 0 Отговор
    народа си предаде и държавата си потопи само и само да има за зеления и войната ви срещу русия
  • 10 Джанет Йелън

    5 0 Отговор
    Ами баба ви каза 50трлн. Какво се чудите още!?
  • 11 Сократ

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Общият дълг на сащ наближава 183 трилиона. Това е дълга на всеки американец, община, болница и така нататък.
  • 12 Всички по света знаят, че

    1 0 Отговор
    последната информация от САЩ е много притеснителна, говори се за дефолт, дългът е на 31 трилиона долара.
    Заедно с САЩ ще потъне и ЕС. Крайно време е най-грозната държава в света да се разпадне и потопи в гражданска война.
    Надеждата на целия свят е в Путин и Русия, защото само те могат да победят тази шайка престъпници срещу човечеството, наречена нато, сащ и ес.
  • 13 странно!

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Троловете на краварите НЕ РАЗБИРАТ очевидно сериозността на положението в САЩ и си ТРАЙКАТ!!!! Което е много показателно и за умственото им ниво, и за морала им. А когато нещата дойдат до закономерния край, какво ще правят?