Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Май, 2023 16:00 1 330 7

Украйна: Възстановено е електрозахранването на Запорожка АЕЦ

  • украйна-
  • война -
  • русия-
  • сащ-
  • володимир зеленски -
  • киев

По-рано в атомната електроцентрала в южната част на Украйна се включиха аварийни дизелови генератори, за да се гарантира, че ядреното гориво е охладено и да се предотврати потенциална катастрофа

Украйна: Възстановено е електрозахранването на Запорожка АЕЦ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна възстанови електрозахранването на окупираната от Русия Запорожка АЕЦ от своята мрежа след кратко прекъсване, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на украинския национален енергиен оператор "Укренерго".

По-рано в атомната електроцентрала в южната част на Украйна се включиха аварийни дизелови генератори, за да се гарантира, че ядреното гориво е охладено и да се предотврати потенциална катастрофа.

Всяка от страните обвини другата за прекъсването на електрозахранването. Според назначен от Русия местен служител Украйна е изключила електрозахранваща линия, а украинската компания "Енергоатом" заяви, че проблемът е бил причинен от руски обстрел.

Украинските власти обявиха, че са били извършени ремонтни дейности. "Укренерго" съобщи, че електроцентралата се превключва (обратно - бел.ред.) към електрозахранване от украинската енергийна система.

Инцидентът разтревожи генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, който заяви, че ситуацията с безопасността в атомната електроцентрала е "изключително уязвима" и подчерта необходимостта от международна защита.

Въпреки че шестте реактора в Запорожката АЕЦ са спрени, те все още се нуждаят от постоянно електроснабдяване за поддържане на ядреното гориво в тях, което трябва да се охлажда, за да се предотврати евентуално разтопяване. Електроцентралата, най-голямата АЕЦ в Европа, се намира в окупирана от Русия област в Южна Украйна, недалече от фронтовата линия по поречието на река Днепър. Районът около нея многократно е бил обстрелван.

От "Енергоатом" съобщиха, че това е седмият случай на прекъсване на електрозахранването след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Украйна заяви, че в резултат на последните руски атаки е било прекъснато електроснабдяване на близо 250 000 потребители в Запорожка област, но електроподаването за повечето от тях е било възстановено. "Укренерго" заяви, че е било възстановено електроснабдяването и на потребителите в Днепропетровска област след руските въздушни удари през нощта.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Една лопата в жиците

    18 0 Отговор
    и пак става тъмно..
  • 2 Абе,

    27 2 Отговор
    Къде е Заслужни?🤔🤔

    Коментиран от #5

  • 3 честен zионист

    26 0 Отговор
    Укропам искат да кажат, че пак са се вързали незаконно към руската АЕЦ Запорожия.
  • 4 Реалиста

    33 1 Отговор
    Оля, ти си разумно и откровено момиче! Пиши истината ! Със започването на военната инвазия, руските специалисти съвместно с украинските охраняват Запорожката АЕЦ! Бяха направени десетки безумни опити от страна на украинските фашисти да обстрелват атомната централа, но до момента има поражения само на отделни сгради ! Да се пише, че руснаците я обстрелват е голямата ЛЪЖА!
  • 5 Ксаниба

    24 2 Отговор

    До коментар #2 от "Абе,":

    абре верно ли е , че залужни го било страх от зеления клоун и се е криел от него, за това след здраво нивелиране на бандеровските бункери на 8 март, зеления клоун е на турне от радост!???
  • 6 МНЕНИЕ

    0 0 Отговор
    Пък ние отзарана им избрахме кахъра
  • 7 Ей ви ток

    5 1 Отговор
    Спряли са електроподаването за да има причина МААЕ да се "намеси", но руснаците са се справили без тях.
Новини по държави: