8 Октомври, 2013 10:27 2 048 0

Израел се сбогува с рави Овадия Йосеф

  • израел-
  • овадия йосеф
Израел се сбогува с рави Овадия Йосеф - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

Близо 700 000 души се стекоха по улиците на Ерусалим за траурната церемония за рави Овадия Йосеф. Той е духовен лидер на партията на ортодоксалните евреи „Шас“.

На 93-годишна възраст в понеделник почина лидерът на сефарадските евреи по-света и бивш главен сефарадски равин на Израел - рави Овадия Йосеф.

Министър-председателят на Израел, Бенямин Нетаняху изрази своите съболезнования към неговото семейство, близки, ученици и множество последователи.

„Рав Овадия беше един от най-добрите в познаването на Тората и еврейските закони. Той беше учител на десетки хиляди свои последователи. Той работи усилено за обогатяването на еврейското наследство и в същото време неговите отсъждания винаги взимаха предвид реалностите на съвременния живот е Държавата Израел. Той беше пропит от любов към Тората и към хората.

Много ценях неговия весел характер и неговата прямота. От моите срещи с него винаги съм научавал много. Еврейският народ загуби един от най-мъдрите хора на това поколение", заяви Бенямин Нетаняху.

Рави Йосеф беше еманация на разделението в израелското общество между сефарадските евреи (тези, които идват от Близкия изток и Северна Африка) и ашкенази (евреите от Европа). Той активно създаваше религиозни училища и благотворителни институции.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА