Last news in Fakti

8 Октомври, 2013 17:05 1 263 1

Президентът в Краков: Украйна, Грузия и Молдова имат нужда от дългосрочна европейска перспектива

  • краков-
  • среща-
  • президенти-
  • росен плевнелиев-
  • йоахим гаук-
  • ес-
  • украйна

Държавният глава се срещна с германския си колега Йоахим Гаук

Президентът в Краков: Украйна, Грузия и Молдова имат нужда от дългосрочна европейска перспектива - 1
Президентите Йоахим Гаук и Росен Плевнелиев (двамата влаво) в Краков. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическата криза у нас и в Европа и решенията за нейния изход, развитието на страните от Югоизточна Европа и Черноморския регион, както и Източното партньорство на ЕС, обсъдиха президентът Росен Плевнелиев и германският президент Йоахим Гаук на среща в Краков, Полша. Двамата държавни глави са в Полша за участие в срещата на президентите от групата „Аррайолуш“, заедно с президентите на Португалия, Австрия, Финландия, Полша, Италия, Естония и Латвия. Български държавен глава за първи път участва в среща на президентите от този формат.

Двамата лидери са обменили мнения за гражданското недоволство и за политическата конфигурация във и извън парламента у нас. Пред държавния глава президентът Гаук е изразил надежда за стабилизиране и постигане на трайно решение на политическата криза в България. „Германия е голям приятел на България, следи случващото се и ще продължи да работи заедно с отговорните фактори у нас за стабилизиране и за намиране на трайно решение на политическата криза, в която се намираме“, каза Росен Плевнелиев преди да се включи в първата пленарна сесия на форума в Краков.

Росен Плевнелиев и Йоахим Гаук са отбелязали позитивното развитие на процесите на европейска интеграция в страните от Югоизточна Европа. Българският президент посочи, че се очаква дата за начало на преговорите за членство в ЕС на Сърбия. „Албания заслужено трябва да получи статут на държава-кандидат за членство в ЕС, тъй като изпълнява голяма част от изискванията, поставени от Европейската комисия, а Черна гора вече затвори първите си преговорни глави“, допълни президентът Плевнелиев.

Държавният глава отбеляза също така и позитивната европейска перспектива пред Македония, но след спазване на основополагащите принципи. Един от тях е принципът на добросъседство, посочи Росен Плевнелиев.

Президентът отбеляза активната българска позиция по отношение на страните от Източното партньорство на ЕС. Росен Плевнелиев отново подчерта, че Украйна, Грузия и Молдова имат нужда от дългосрочна европейска перспектива. Затова предложените Споразумения за асоцииране с ЕС e от стратегическо значение за всички нас, коментира държавният глава.

„България подкрепя всяка една от тези държави и в рамките на ООН, като активен член на групата „Приятели на Украйна“, имахме възможност да изразим категоричната си подкрепа. България ще продължи активно да работи през следващите два месеца до вземане на тези важни решения. Зависи и от тези страни обаче доколко ще изпълнят изискванията и ще покажат с действията си принадлежността си, за да я има тази дългосрочна перспектива“, каза още президентът Плевнелиев.

На 8 и 9 октомври в Краков предстои българският държавен глава да вземе участие в три тематични дискусии, посветени на кризата в Европа и на начините за нейното преодоляване, на стратегическите отношения между ЕС и САЩ, а също така на Източното партньорство и на „перспективите пред всяка от държавите да получи своето дългосрочно, гарантирано и достойно място в Европа.“

„Надяваме се до края на годината да бъде постигнат консенсус и на европейско ниво по тези теми“, коментира още държавният глава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руснака Руския

    0 0 Отговор
    а факта, че в Украйна и Молдова в момента хората излизат на улицата и протестират ПРОТИВ сближаване с ЕС, този факт "пропуснахте" ли го?!? А това, че според проучвания 80% (осемдесет!!!) процента от Украина и Молдова НЕ ИСКАТ сближаване с ЕС - това също ли го "пропуснахте"?!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания