Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Май, 2023 11:53 1 190 26

Руските паспорти целят да заличат украинската идентичност

  • украйна-
  • русия-
  • идентичност-
  • паспорти-
  • територия-
  • окупация

Москва постоянно налага своите паспорти в опит да оправдае окупацията си и да затегне контрола

Руските паспорти целят да заличат украинската идентичност - 1
Източник: Shutterstock

Москва постоянно налага своите паспорти в опит да оправдае окупацията си и да затегне контрола, но също така и да подкопае украинската идентичност, казаха експерти., пише Kyivpost.

Преди да избяга от окупирана Украйна, Виктория била принудена да кандидатства за руски паспорт, който тя каза, че никога не е искала, тъй като е "гражданка на Украйна“.

Тя не могла да подаде ключови документи без него и чула истории за проверки от врата на врата, завършващи с депортиране на хора без руски документи.

„Абсолютно не исках да го правя“, каза 43-годишната Виктория, говорейки при условие, че пълното ѝ име не се използва, каза пред АФП в контролираното от Украйна, Запорожие.

Тя отстъпила, когато трябвало да регистрира нотариален акт за жилище и кола – транзакции, за които установените от Москва власти изискват руски документи.

Жената започнала да получава необходимите руски преводи на украинските си свидетелства за раждане и брак, но оставила процеса недовършен, когато избягала от Източна Украйна през януари.

"Дори да получа руски паспорт, пак щях да остана украинка. За мен нищо няма да се промени", каза тя.

Русия от години издава паспорти на украинци в районите на Източен Донбас, държани от промосковски сепаратисти, както и в анексирания Крим.

Но откакто президентът, Владимир Путин, започна своята инвазия преди 15 месеца, стремежът към паспорти постепенно стана по-агресивен.

Редица рутинни нужди като получаване на държавни помощи, намиране или запазване на работа и търсене на медицинско лечение изискват документи, издадени от Русия, казаха експерти и жители.

През април Путин дори подписа указ, който позволява на украинците в окупираните райони потенциално да бъдат депортирани, ако не получат руски паспорт до 1 юли 2024 г.

„В паспортните бюра има опашки“, каза пред АФП от окупирана Украйна 40-годишната Альона, която говори при условие, че не се използва пълното ѝ име.

„Приятелите ми отидоха наскоро и в 8 сутринта и вече имаше 48 души, които чакаха да отвори паспортната служба. Хората започват да се редят на опашки през нощта.“

Альона, която живее в района на Донецк, каза, че е получила паспорт от проруските сепаратисти през 2020 г., но той почти не е бил използван през следващите три години.

„Сега руски паспорт е нужен навсякъде“, добави служителката в магазина.

Трудно е да се каже точно колко паспорта е издала Русия в окупирана Украйна, а още по-трудно е да се каже колко от тях са отишли при получатели, които са ги искали.

В края на ноември Москва публикува цифра за 80 000 паспорта, раздадени точно след като Путин заяви, че е анексирал четири украински територии през септември.

Губернаторът на източната област Луганск, Сергей Гайдай, каза пред AFP, че паспортите са били използвани от Москва, за да се опита да подкрепи твърдението си за нахлуване в Украйна, за да защити рускоезичните.

„Човек, получил руски паспорт, който е бил принуден да го получи, и човек, който го е получил доброволно, са различни ситуации“, добави той.

Хуманитарни групи заеха позиция за намаляване на вредите по въпроса, като казаха, че хората трябва да оцелеят и понякога руските паспорти са част от това.

„Когато всичко свърши, тези паспорти ще бъдат премахнати от живота ни и забравени“, добави той.

И все пак дълго след издаването на документите пръстовите отпечатъци, снимките и семейната информация, събрани от кандидатите, ще останат притежание на Русия, в полза на нейния апарат за сигурност.

Информацията също така служи като готов списък за набиране на хора във военните сили на Русия, което според експерти вече се е случило.

Въпреки че Русия блокира достъпа до жизненоважни услуги за тези без руски паспорти, има неща, с които Руската федерация не може да се справи.

Европейският съюз заяви, че няма да признае руските паспорти, издадени в региони на Украйна, анексирани от Москва.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Македонците

    5 1 Отговор
    Бясно завиждат за репликата!
  • 2 Хахаха

    13 0 Отговор
    Ква идентичност в тая подарена територия вееее...
  • 3 Бугарските пасоши

    8 3 Отговор
    целят да изтрият македонскиот идентитет!
    Коминтерната нема да го дозволи!!!
  • 4 това което знаеш и ти

    2 10 Отговор
    Единственото предназначение на руския паспорт в Украйна. Е да могат да мобилизират месо за фронта
  • 5 НУРС

    3 13 Отговор
    Странно, как от толкова путинофили тук, нито един не е поискал такъв паспорт?!
    На какво ли се дължи този феномен?

    Коментиран от #9, #11, #16

  • 6 Абе да се оправят

    12 3 Отговор
    Никой не ги бие по главата какъв паспорт да си изберат.Изборът е твой,пиши се какъвто си искаш.Може и за магаре да се ожениш или омъжиш,има законови опции вече..
  • 7 Трябва да има демокрация

    9 2 Отговор
    Ако украинец иска руски паспорт да може да го получи.
  • 8 Пловдив 1912

    12 3 Отговор
    А дали българските паспорти целят да заличат македонската идентичност...абсолютно същата ситуация...
  • 9 Ами като гледам

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "НУРС":

    Си любител на украинските фейкове. Наистина ли вярваш на тия нацита.
  • 10 Украинска индентичност няма

    13 2 Отговор
    Защото няма Украйна
    Има Русия
  • 11 Ти с тоа капацитет

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "НУРС":

    Си за училище, ма надали ходиш..
  • 12 Имали били идентичност

    5 1 Отговор
    Вашата идентичност е ясна с Солунското клане!
  • 13 Истина

    8 3 Отговор
    Украина е Руската Македония !
  • 14 1234566

    7 1 Отговор
    Ега ти пропагандата, у нас не се ли искат по всички тези поводи български
  • 15 падналия ангел

    6 2 Отговор
    Каква украинска идентичност! Защо не видите и чуете клипове с интервюта на Зеленката, Потрошенкото и всички като тях преди 2014 година! Що не си отворите ушите? Има клип с Потрошенко в Радата, като питаше помощниците нзад него как е на "украински" портфейл, че си прекъсна и речта! Яйценюка, когато го извеждаха, като манекен за дрехи от Радата пред журналистите мина на по-познатия му руски! Вижте интервютата на Зеленката по украинските телевизии на какъв език говори! Идентичност, като македонския идентитет!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 карапрас с джамбаз

    6 0 Отговор
    Излиза, че македонския премиер каза истината: че Б-ия постъпва спрямо Македония, така както Русия спрямо Украйна! Колко БГ-паспорта бяха продадени за се "докаже" българската "идентичност" на купувачите, които пък почти 99,99% си се самоопределиха като македонци при преброяването! И нито един осъден и наказан за тая рекетьорско-рушветийска криминална частна търговия с лично забогатяване!
  • 18 защо нашите продажни медии

    8 1 Отговор
    вечно гледат в руската практика и НИКОГА не ни дават инфо какво се случва и как се развива Окраината на Русия!!!! Толкова пари, оръжие и подкрепа получи!!!!! КАКВО СЕ СЛУЧВА ТАМ освен зеленият клоун да търчи по света, проси и проклина Русия без НИТО за миг да помисли за преговори за мир.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Македонка с бугарски пасош

    5 0 Отговор
    И бугарскиот пасош заличава македонската идентичност!
  • 21 Хи их хи

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "НУРС":

    Много ти е скоклива мисълта, от паспортите отиде към еврото и хляба! Съзнанието ти се рее в безвъздушното пространство а около теб розови слонове махат с уши!
  • 22 Обикновен човек

    3 2 Отговор
    Първо това са пълни глупости и второ, ако допуснем, че това е вярно ще е напълно заслужено тъй като Украйна унищожи толкова много идентичности в държавата. Бих се радвал да има справедливост.

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Рико

    1 1 Отговор
    На руснаците кой им е разрешил да ползват български букви и българска писменост? Или да плащат авторски права, или да мучат като животни. Няма руски език, тяхното е развален български диалект.
  • 25 Рико

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Обикновен човек":

    Москва беше обявила че ще прави преброяване! Преди ок. 2 години. Какво стана с това преброяване? Кога ще има преброяване в РФ. Да видим кои, колко и докъде.
  • 26 НУРС

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "С евраците по......":

    Много се палиш, но не отговаряш на въпроса!
    Какво искаш, евро (лев) или рубли?
    Ако отговорът е рубли, ела да работиш при мен!
Новини по държави: