Last news in Fakti

27 Май, 2023 15:50 1 500 17

НАТО настоява за деескалация на напрежението между Сърбия и Косово

  • сърбия-
  • нато-
  • косово

Сблъсъците между косовската полиция и протестиращи, противопоставящи се на кметовете на етническите албанци, накараха Сърбия да постави армията си в пълна бойна готовност и да премести части по-близо до границата

НАТО настоява за деескалация на напрежението между Сърбия и Косово  - 1
Снимка: Shutterstock

НАТО призова Косово да намали напрежението със Сърбия, ден след като неговото правителство насилствено влезе в общински сгради, за да назначи кметове в етнически сръбски райони в северната част на страната.

Сблъсъците между косовската полиция и протестиращи, противопоставящи се на кметовете на етническите албанци, накараха Сърбия да постави армията си в пълна бойна готовност и да премести части по-близо до границата.

Призоваваме институциите в Косово незабавно да деескалират и призоваваме всички страни да разрешат ситуацията чрез диалог, заяви говорителят на НАТО Оана Лунгеску. Тя поясни, че, ръководената от НАТО мироопазваща мисия от 3800 души в Косово, ще остане нащрек.

Повече от десетилетие след края на войната там, сърбите в северния регион на Косово не приемат декларацията на Косово за независимост от Сърбия през 2008 г. и все още виждат Белград като своя столица.

Етническите албанци съставляват повече от 90% от населението в Косово, като сърбите са само мнозинството в северния регион.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 9 Отговор
    Да ходим да копаем окопи на Сливница докато е време.

    Коментиран от #6, #9

  • 2 КФОР

    3 19 Отговор
    При необходимост Бойната група на НАТО в НГ ще навлезе в Сърбия и освободи Сръбските покрайнини.
  • 3 Тото

    32 5 Отговор
    САЩ настоява а не НАТО ,на повечето държави от алианса не им пука какво става във Косово!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 САМО КОМЕНТИРАМ 😉

    27 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":



    "НАТО настоява за деескалация на напрежението между Сърбия и Косово"


    Крадецът вика: "Дръжте крадеца".

    Ние много добре знаем кой "клати" Балканите. Едни западни "партньори".



    Коментиран от #11

  • 7 Павел пенев

    25 4 Отговор
    НАТО отново се намесва във взаимоотношенията на държави,които не са членки на този мракобесен съюз. Умолявам Русия и Китай час по скоро да ги смачкат и разтурят.
  • 8 Нато са лицемери

    18 0 Отговор
    Нато създават напреженията и проблемите, ръгат с ръжена скандали и противопоставяне.
  • 9 де тия глу путинофили

    4 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Когато нато разпиля сърбия. Ти копа ли окопи.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Войводата

    7 14 Отговор

    До коментар #6 от "САМО КОМЕНТИРАМ 😉":

    Руските учебници още те учат да вярваш в западния враг. Милошевич да не беше честен човек който е униваше мирно население.?
    А да те попитам в не толкова далечната 45г в покрайнините на западна България бяха избити хиляди българи в името на велика Югославия., От подлеца комунист Тито, и съгласието на нашия най голям предател д-р Георги Димитров, който е забранил поне българското население да емигрират в пределите на орязаната от СССР България. За твое сведение и комунистическа главоо пр-ст са избити цели български села и градове с женидеца и мъже. От югославската милиция и армията на Тито . Пазители на комунизма и СССР и сателитите като Сърбия Македония вечеи тя мина под руската пропаганда и ни наричат фашисти. Промитите ви мозаци от комунизма още вярвате в мъртвеца наречен СССР.
  • 12 Вирус

    9 3 Отговор
    Какво е отан да настоява за две уж независими държави що не настоява за Судан хахаха
  • 13 Вирус

    11 3 Отговор
    Защо тъпия отан се намесват в държави които не са членове пак ли ще носят демокрация хахаха
  • 14 Гост

    5 5 Отговор
    Така става с изкуствено създадените държави...СССР и Югославия....десетилетия след разпада им...още не могат да се оправят а и не се вижда кога....
  • 15 Граничар 74

    7 7 Отговор
    Пазех границата между България и Сърбия когато сръбските пара военни главорези на Аркан и Милошевич вилнеха върху неворажени хора които биваха избивани зверски. Ма поне си живееш още в социялизма комунизма и путиновата пропаганда със сигурност ако си бил на тяхно място нямаше да обичаш сърбите. Хващал съм лично бежанци от избити от сърбите села знам какво казваха при разпита на границата ни когато ги хващахме . Ма поне е си преживял мъката на тези хора и мислите че сръбските комундели са невинната жертва на НАТО и Америка. Не вярвам и не съм глупав промит комунистчеки мозак.

    Коментиран от #17

  • 16 Тошко

    6 1 Отговор
    Тия 3800 командировани от НАТО няма ли кой да пусне една бомба отгоре им. Това е един малък град с доносници и потенциални превратаджии.
  • 17 Гущера

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Граничар 74":

    И на коя застава караше шиптерите, че нещо послъгваш ми се чини?!!!