Last news in Fakti

28 Май, 2023 04:52 951 0

Поредна протестна съботна вечер в Израел

  • израел-
  • протести-
  • съдебна реформа-
  • бенямин нетаняху

Хората отново излязоха, за да изразят несъгласието си с плановете на премиера Бенямин Нетаняху за съдебна реформа

Поредна протестна съботна вечер в Израел - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За 21-а поредна събота израелците излязоха по улиците на градовете в страната, за да протестират срещу плановете на премиера Бенямин Нетаняху за съдебна реформа, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Протести имаше в Тел Авив, Хайфа и Бершева и др. Според данни на организаторите на протестите тази вечер в тях е имало десетки хиляди хора.

Протестите продължиха въпреки, че на 27 март Нетаняху обяви "пауза" в прокарването на плановете му за реформа на съдебната система с цел постигане на консенсус по въпроса.

През седмицата Нетаняху заяви, че ще продължат усилията за постигане на възможно най-голямо съгласие по съдебната реформа.

Планираната съдебна реформа ще намали в полза на парламента прерогативите на Върховния съд, който правителството смята за политизиран. Критици на реформата казват, че тя ще проправи пътя към авторитарно и нелиберално отклонение на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА