Last news in Fakti

29 Май, 2023 05:59 666 0

Рияд и Вашингтон призоваха за удължаване на споразумението за прекратяване на огъня в Судан

  • судан-
  • примирие-
  • споразумение-
  • сащ-
  • саудитска арабия

То доведе до известно успокоение в продължаващите вече от шест седмици сражения между враждуващи фракции в страната

Рияд и Вашингтон призоваха за удължаване на споразумението за прекратяване на огъня в Судан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саудитска Арабия и САЩ призоваха за удължаване на споразумението за прекратяване на огъня, което доведе до известно успокоение в продължаващите вече от шест седмици сражения между враждуващи фракции в Судан, но заявиха, че и двете страни в конфликта са възпрепятствали усилията за оказване на хуманитарна помощ и се подготвят за по-нататъшна ескалация, предаде Ройтерс.

В столицата Хартум снощи и днес са се чували сблъсъци, съобщиха жители, а наблюдатели на човешките права информират за ожесточени боеве в Ел Фашир, един от основните градове в западния регион Дарфур.

Конфликтът между армията на Судан и паравоенната група Сили за бърза подкрепа (СБП), който избухна на 15 април, доведе до тежки сражения, беззаконие и срив на услугите, като принуди близо 1,4 милиона души да напуснат домовете си и заплашва да дестабилизира региона.

Срокът на едноседмичното примирие, постигнато с посредничеството на Саудитска Арабия и САЩ на преговорите в Джеда, изтича утре вечерта.

Двете държави наблюдават дистанционно примирието и призоваха армията и СБП да подновят "несъвършено спазваното" примирие, за да се даде възможност за хуманитарна работа.

"Имаше нарушения и от двете страни, които значително възпрепятстваха доставката на хуманитарна помощ и възстановяването на основните услуги", заявиха Саудитска Арабия и САЩ в тяхно съвместно изявление.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА