Last news in Fakti

29 Май, 2023 16:20 720 2

Иран приветства подобряването на дипломатическите отношения с Египет

  • иран-
  • египет-
  • оман

Иранският върховен лидер аятолах Сайед Али Хаменей каза на среща със султана на Оман, че Техеран приветства подобряването на дипломатическите отношения с Египет

Иран приветства подобряването на дипломатическите отношения с Египет - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иранският върховен лидер аятолах Сайед Али Хаменей каза на среща със султана на Оман, че Техеран приветства подобряването на дипломатическите отношения с Египет, предаде Ройтерс, като се позова на ирански държавни медии.

Отношенията между Египет и Иран през последните десетилетия бяха обтегнати, въпреки че двете страни поддържат дипломатически контакти.

Коментарите на Хаменей идват в момент, когато страните от Близкия изток, включително и Египет, предприемат стъпки за намаляване на напрежението в региона.

През март регионалните съперници сунитска Саудитска Арабия и шиитски мюсюлмански Иран сложиха край на дългогодишните си враждебни отношения и се договориха да възстановят дипломатическите си връзки в рамките на споразумение, постигнато с посредничеството на Китай.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А отношениятя

    0 2 Отговор
    С талибаните хаха .
    Май там има проблем .
    Талибаните ще им бръкнат където трябва , ще се молят да беше останала Америка в Афганистан.
    Хаха
  • 2 Минувач

    3 0 Отговор
    Геопилитически светът тръгна към промяна и тя далеч не е в полза на англосаксонците и САЩ. Вече е очевадно, как лошият и санкциониран Иран взеха да го приемат и приобщават и другите арабски страни от региона. След огромната конфронтация със Сауд. Арабия десетилетия, вече наново се откриха посолствата и започнаха срещите и помирението. Сега и Египет. Но е логично, де ... всеки там осъзна, че имат един враг и това е САЩ. Всички големи в региона започнаха дедоларизация, а впрочем и Иран, и Сауд. Арабия, и Египет заявиха желание за членство в БРИКС. Всички се обединяват, евала, англосаксонските съюзи ще останат силни само в тукашната пропаганда, която ни обяснява, че ние видиш ли, сме целия свят.