Last news in Fakti

30 Май, 2023 14:30 890 7

САЩ и ЕС обсъждат Китай и технологиите на бъдещето в Швеция

  • сащ-
  • китай-
  • швеция-
  • ес

Високопоставени представители, включително Антъни Блинкън и Маргрете Вестагер, ще присъстват на министерската среща в Лулео, Швеция

САЩ и ЕС обсъждат Китай и технологиите на бъдещето в Швеция - 1
Снимка: Shutterstock

Висши служители на САЩ и Европейският съюз (ЕС) се срещат в Швеция, за да обсъдят стратегия за справяне с предизвикателствата, свързани с Китай, изкуствения интелект и други бъдещи технологии.

Високопоставени представители, включително Антъни Блинкън и Маргрете Вестагер, ще присъстват на министерската среща в Лулео, Швеция.

Наборът от теми, очертан в проект на съвместно изявление от 24 страници, включва сътрудничество за определяне на минимални стандарти за генеративни AI алгоритми, като ChatGPT, и контрол върху износа и мониторинг на инвестициите, които досега са били съсредоточени върху Русия.

Китай ще бъде основен фокус на срещата, дори ако думата "Китай" присъства само два пъти в проекта на съвместно изявление - относно непазарните практики и дезинформацията.

Дипломати твърдят, че Вашингтон е настоял за формулировки, повтарящи някои от опасенията, изразени на срещата на лидерите на Г-7 преди седмица, която китайският Global Times нарече "антикитайска работилница".

Срещата в Северна Швеция идва точно когато Европейската комисия представя своята "Стратегия за икономическа сигурност" , която се очаква да съдържа мерки за предотвратяване на съперници като Китай да получат достъп до най-чувствителната си технология.

Брюксел иска да види сътрудничество за насърчаване на зелената търговия, като взаимно признаване на продукти, въпреки че САЩ и ЕС нямат и не планират да сключват споразумение за свободна търговия.

Това остави производителите в ЕС изключени от някои от предимствата на прогнозираните зелени субсидии на САЩ на стойност 369 милиарда долара в техния закон за намаляване на инфлацията.

ЕС търси напредък със САЩ към споразумение за важни минерали , използвани за електрически превозни средства.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така така

    6 4 Отговор
    Събрали се калпазаните на раздумка, вятър ги вее тия
  • 2 Хихихи..

    8 2 Отговор
    Зелената търговия е като зелената хартия,безперспективна инвестиция,завод за фризери в Антарктида..
  • 3 ХЕТЕРО АМЕРИКОС ДЪЛГОКОС 3001

    5 2 Отговор
    АНИМАЦИОННАТА РИСУНКА ЮСТАС БЕК АКО БЕШЕ ПРЕЗИДЕНТ НА ЮНАЙТЕД СТЕЙС ЩЕ СЕ ДА ИЗРЕЧЕ СТУПИД АМЕРИКА НА ГИЙН ХОМО ДЕМОКРАТИКС ,АЗ СЪМ ПОСЛЕДОВАТЕЛ НА РЕПУБЛИКАНЦИТЕ БУШ И ТРЪМП ,И НЯМА НИЩО ПО ДОБРО ОТ СИНЯТА РЕПУБЛИКАНСКА КОНСЕРВАТИВНА ДЯСНА АМЕРИКАНСКА ПАРТИЯ ,А ЛИЛАВОТО КУЧЕ НА ИМЕ КУРАЖ ЩЕ СЕ ДА ГО ГЛЕДА ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА В СРЕДАТА НА НИЩОТО В КАНЗАС И ЩЕ СЕ ДА КАЖЕ СТУПИД ГРАНДФА
  • 4 Не ги вее вятър

    5 0 Отговор
    Зелените енергии, нито са зелени, нито са екологични. Те са скъпи, фото и перки и неефективни. Фото умъртвяват плодородни почви за 20 г. напред, а складиране на батериите в почвата допълнително нанася вреди. Перките ползват ток, за да се задвижат, шумни са, пречат на миграция на птици, още по -лошо променят климата - въздушни течения, което е страшно. Оборудването на перките също няма заводи за рециклиране. Имало е много технологии, които са били евтини и екологични, но скрити, според редица изследователи. Социалният рейтинг в Китай е диктатура с цифровият юан. Имат софт за лицево разпознаване, същият е внедрен в редица държави в Европа, което е нарушаване на личната ви свобода. Ето защо хората не искат евро, още повече цифрово евро. Ще има страхотна безработица, липса на контрол върху сметките ви за ток, парно, вода. Няма да имате възможност да ги оспорвате. Целият ви живот ще се върти около компа и телефона с приложения, цифров портфейл. Швейцарците плачат. Пари за баничка на детето ви ще прехвърляте през телефон, а един чичко ще знае къде, в колко часа, с кого сте бил. Добре че хартиените билетчета още важат, но и с тях приключват.
  • 5 Дишам

    1 1 Отговор
    Праха от джапанките на Азия (
  • 6 От страни

    0 0 Отговор
    Убаво. Ама как стават тия съветвания на хищника и жертвата която ще бъде изядена? Демек за да победя Китай аз требва да съм як, аз ще те ям а ти не се дърпай? Още не съм виждал такова.
  • 7 Готин американец или просто Киро

    0 0 Отговор
    Как беше на онова долара...Ние успяхме ! Кво успяхте еврейченца ...успяхте да покоите света ли ..ама верността сте си повярвали ...