Last news in Fakti

10 Октомври, 2013 09:28 1 571 1

Освободиха премиера на Либия - Обновена

  • либия-
  • али зейдан

Две години след свалянето от власт на Муамар Кадафи

Освободиха премиера на Либия - Обновена - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След близо 6 часов плен премиерът на Либия Али Зейдан беше освободен, съобщи АП.

Отговорност за похищението пое Оперативният щаб на либийските революционери.Междувременно стана известно, че Али Зейдан е бил отвлечен от своята хотелска стая в столицата Триполи, предаде Би Би Си.

„Г-н Зейдан е бил похитен от въоръжени мъже по неизвестни причини на неизвестно място“, потвърди правителството в официално изявление.

Али Зейдан е в добро здраве и е държан в Управлението по борба срещу престъпността към Министерството на вътрешните работи на Либия, съобщи представител на ведомството. Източникът посочи, че премиерът получава нормално отношение като либийски гражданин.

Отвличането на премиера става ден след като във вторник той призова Запада да помогне за спиране на насилието в Либия. В интервю за Би Би Си от понеделник Зейдан призна, че Либия вече се използва от екстремисти за износ на оръжие от региона.

Две години след свалянето от власт на Муамар Кадафи, либийското правителство все още не е способно да обуздава враждуващите помежду си племена и ислямистките милиции, които контролират част от страната.

Арабски медии спекулират, че Али Зейдан е бил отвлечен от милиции, свързани с Ал Кайда или ислямисти.

В понеделник Либия поиска обяснение от посланика на САЩ за похищението от събота сутринта на смятания за лидер на Ал Кайда Анас ал Либи в Триполи. Последният дори беше разпитан на американски кораб в Средиземно море.

Ал Либи е търсен за бомбените атентатите от 1998 г. срещу посолствата на Белия дом в Кения и Танзания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    Добре си им беше с Кадафи..
    имаха пари, спокойствие..

    А ето ги с "демокрацията"....