Last news in Fakti

9 Март, 2014 09:17 2 145 0

Либия плаши да потопи танкер, изнасящ незаконно петрол - Видео

  • либия-
  • петрол

От миналия август бунтовниците контролират три големи пристанища на изток. Те искат повече автономия. Действията им пречат на усилията на правителството в Триполи да съживи износа на петрол

Премиерът на Либия Али Зейдан заплаши, че флотът ще обстреля танкера „Сутрешна слава“, плаващ под флага на Северна Корея, ако се опита да изнесе петрол от пристанище, което се намира под контрола на бунтовниците, предаде арабската редакция на Би Би Си.

Али Зейдан уточни, че е издал заповед за задържане на екипажа на танкера. По-рано сепаратистки милиции обявиха, че те са започнали да изнасят нефт чрез танкер от пристанището Сидра, намиращо се източно от Триполи.

От миналия август бунтовниците контролират три големи пристанища на изток. Те искат повече автономия. Действията им пречат на усилията на правителството в Триполи да съживи износа на петрол.

„Сутрешна слава“ акостира на пристанището в Сидра рано в събота след като не успя във вторник.

Местни телевизии показаха репортажи как бунтовниците празнуват. „Ние започваме да изнасяме петрол. Това е нашият първи танкер“, обяви говорител на бунтовниците.

Официален представител в Триполи определи техните действия като акт на пиратство. Анализатори вече отбелязаха, че танкерът „Сутрешна слава“ изглежда да е притежаван или контролиран от Пхенян.

Лорънс Дърмоди, изследовател на незаконния трафик за Международния институт за изследване на мира в Стокхолм заяви, че „флагът на Северна Корея е много удобен и той е много широко разпространен в Близкия изток“.

Държавната Национална петролна компания (NOC) предупреди танкерите да не се приближават до три пристанища, които се контролират от бунтовниците.

Това не е първият опит за износ на петрол от сепаратистките региони на Либия. В понеделник либийският военен кораб „Ибн Ауф“ даде предупредителен изстрел срещу танкер под малтийски флаг опитващ се да натовари петрол от бунтовнически порт. Собствениците на танкера се оплакаха, че това е станало в международни води.

Либийското правителство се опитва да сложи край на вълната от протести в петролните полета и пристанища, която орязва жизненоважни приходи от петрол, но е налице незначителен напредък в непреките преговори между правителството и бившия лидер на милициите Ибрахим Джатран , който ръководи протестите.

Либия се бори с въоръжени групи и племена, които помогнаха за свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г., но са запазили своите оръжия.

Исканията Ибрахим Джатран искат създаването на независима комисия, в която да влязат три региони на Либия. Той иска комисията да контролира продажбата на нефт и да гарантира, източните региони да получат справедлив дял от приходите.

От миналия юли, когато започнаха протестите износа на петрол т Либия се сви значително, заплашвайки приходите в бюджета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА