31 Май, 2023 11:30 800 3

Примирието се нарушава! Суданската армия се отказа от преговори

  • преговори-
  • размирици-
  • судан-
  • rsf

Преговорите със съперничещите паравоенни Сили за бърза подкрепа (RSF) започнаха в началото на май и доведоха до декларация за ангажименти за защита на цивилни и две краткосрочни споразумения за прекратяване на огъня, които бяха многократно нарушавани

 Примирието се нарушава! Суданската армия се отказа от преговори - 1
Снимка: Al Jazeera

Суданската армия преустанови преговорите в сряда за прекратяване на огъня и осигуряване на хуманитарен достъп, което поражда опасения от нови кръвопролития и хаос, каза судански дипломатически източник цитиран от Ройтерс.

Преговорите със съперничещите паравоенни Сили за бърза подкрепа (RSF) започнаха в началото на май и доведоха до декларация за ангажименти за защита на цивилни и две краткосрочни споразумения за прекратяване на огъня, които бяха многократно нарушавани.

 Примирието се нарушава! Суданската армия се отказа от преговори
Снимка: Туитър

Армията и RSF се споразумяха да удължат едноседмичното споразумение за прекратяване на огъня с пет дни точно преди да изтече късно в понеделник.

Двете страни нарушават едно примирие след друго, което поражда опасения за продължително насилие, което може да дестабилизира други страни в региона.

 Примирието се нарушава! Суданската армия се отказа от преговори
Снимка: Туитър

Жителите съобщават за тежки сблъсъци в южен Хартум и в Омдурман отвъд река Нил до късно във вторник.

Примирието беше сключено с посредничеството и се наблюдава дистанционно от Саудитска Арабия и Съединените щати, които твърдят, че то е било нарушено и от двете страни, но все пак е позволило доставката на помощни провизии на около 2 милиона души.

Войната принуди близо 1,4 милиона души да напуснат домовете си, включително повече от 350 000, които преминаха в съседни страни.

 Примирието се нарушава! Суданската армия се отказа от преговори
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Райони на столицата са засегнати от широко разпространени грабежи и чести прекъсвания на електрозахранването и водоснабдяването. Повечето болници са спрени от работа.

Организацията на обединените нации, някои хуманитарни агенции, посолствата и части от централното правителство на Судан преместиха операциите си в Порт Судан, в щата Червено море на Судан, главният център за корабоплаване, който не беше обект на безредици.

Лидерите на армията и RSF заемаха висши позиции в управляващия съвет на Судан, откакто бившият лидер Омар ал Башир беше свален по време на народно въстание през 2019 г.

 Примирието се нарушава! Суданската армия се отказа от преговори
Снимка: Al Jazeera

Те организираха преврат през 2021 г., тъй като трябваше да предадат ръководството на съвета на цивилни, преди да се скарат за командната верига и преструктурирането на RSF при планирания преход.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вирус

    4 0 Отговор
    Ройтерс що не каже истинската причина а тя е овладяване на природни ресурси които демократичния запад няма и ги иска
  • 2 Буквално

    2 0 Отговор
    Щото ФАЩ са големи миротворци..
  • 3 Хейт

    1 0 Отговор
    Абе давайте си там цялото злато + другите ресурси на Запада и стига вече сте ни мъчили!