Last news in Fakti

1 Юни, 2023 10:45 1 304 17

НАТО ще пази небето над Молдова по време на Европейската среща на върха

  • нато-
  • самолет-
  • молдова-
  • наблюдение-
  • въздушно пространство-
  • европейска среща на върха

Срещата има за цел да покаже подкрепа за двете страни в момент, когато Киев подготвя контранастъпление срещу руските сили

НАТО ще пази небето над Молдова по време на Европейската среща на върха - 1
Снимка: Shutterstock

НАТО ще наблюдава небето над Молдова по време на участието на над 40 европейски лидери в среща на върха близо до границите на Украйна, съобщава "Ройтерс".

Срещата има за цел да покаже подкрепа за двете страни в момент, когато Киев подготвя контранастъпление срещу руските сили.

Събирането на лидерите на 27-те държави членки на ЕС и на 20 други европейски страни в замък дълбоко в молдовската страна, само на 20 км от украинската територия, е предизвикателство за сигурността и организацията за страна с население от 2,5 милиона души, която е притисната между Украйна и Румъния -член на НАТО.

Самолети за наблюдение на системите за въздушно предупреждение и контрол на НАТО (AWACS) ще наблюдават небето над мястото на срещата до петък, посочват от Алианса.

Отломки от ракети от войната бяха намирани в Молдова няколко пъти, откакто Русия нахлу в Украйна преди 15 месеца.

"Самолетите за наблюдение на НАТО могат да засичат самолети, ракети и дронове на стотици километри, което ги прави важна способност за ранно предупреждение", подчерта говорителят на Алианса Оана Лунгеску.

Тъй като Киев се готви за контранастъпление, използвайки наскоро придобитите оръжия от Запада, в опит да прогони руските окупатори, голяма част от фокуса на срещата ще бъде именно Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски също беше поканен на срещата.

"Присъствието на тези лидери в нашата страна е ясно послание, че Молдова не е сама, нито нашата съседка Украйна, която от година и три месеца се противопоставя на варварската инвазия на Русия", заяви президентът Мая Санду.

ЕС възнамерява да използва срещата на върха и за да се справи с напрежението в Северно Косово между управляващото мнозинство от етнически албанци и сръбското малцинство. Заради избухналото насилие през последните дни НАТО разположи там още 700 мироопазващи сили.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви, че е призовал премиера на Косово Албин Курти в Словакия да изиграе своята роля в успокояването на кризата и изрази надежда да предаде същото послание и на сръбския президент Александър Вучич в Молдова.

"Трябва да намалим ескалацията. Стигнахме твърде далеч и нивата на насилие, на които станахме свидетели в началото на тази седмица, трябва да спрат незабавно. В противен случай ситуацията може да стане много опасна", предупреди той.

Срещата на върха ще засегне и редица стратегически въпроси - от енергетиката до киберсигурността и миграцията.

На нея ще се отвори възможност за справяне и с други конфликтни ситуации в Европа, включително с напрежението между Азербайджан и Армения, чиито лидери ще проведат разговори с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и служители на ЕС.

Молдова, подобно на Украйна, подаде молба за присъединяване към ЕС миналата година, малко след руската инвазия. Кишинев планира да използва срещата на върха, за да покаже извършените реформи и да убеди лидерите да започнат преговори за членството на страната възможно най-скоро.

Молдова е приела повече украински бежанци на глава от населението, отколкото всяка друга страна, и то в момент, когато цените на храните и енергията скочиха в резултат на войната.

Правителството обвини Русия, че се опитва да дестабилизира страната чрез влиянието си върху сепаратисткото движение в нейния предимно рускоезичен, отцепил се регион - Приднестровието.

Във втората среща на върха на Европейската политическа общност в Молдова участие ще вземе и българският президент Румен Радев. В рамките на форума той ще участва в тематична кръгла маса по енергетика. Предвижда се Радев да проведе и двустранни срещи с лидери от редица европейски държави.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    19 1 Отговор
    Питайте другаря Путин
    Да не стане " играчка Плачка"
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хари

    23 1 Отговор
    Молдова член на НАТО ли е? Украйна опазиха сега и Молдова.
  • 4 На глутницата огладняващите хиени

    12 1 Отговор
    Това им остава – да наблюдават и да вият...
  • 5 Зеленчук

    11 2 Отговор
    Когато бях на зелено ме кръстиха Зеленски. Сега съм на бело , пак ми викат зеленски, а трябва да ми викат Беленски. Чудни са хората .
  • 6 Възкръстналият Залужний

    4 6 Отговор
    НАТО за Коледа ще пази и небето над Москва от китайски дронове.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тото

    7 1 Отговор
    Чиста провокация!!!
  • 9 Севилският бръснар

    1 4 Отговор
    Ще ударим яка контра на ушанките!
  • 10 Мосю Гилотен

    7 0 Отговор
    Ех, де късмет един Кинжал да се отбие на срещата - ще реши вкупом проблемите на Европа...
  • 11 Хасковски каунь

    4 0 Отговор
    След това ще посети България и ще изнесе сказка пред Новото НС.
    Впрочем на времето имаше едни мечки обикалящи селските панаири. с халки на носа и вързани. Един , малко черен българин с кемене /гъдулка/ и скрибуцаше и и налагаше със сила какво да изпълнява. Беше много забавно за електората
  • 12 Малко логика

    5 0 Отговор
    Демек, Молдова няма пет пари за едно хвърчило.
  • 13 Новичок

    3 0 Отговор
    "Молдовапо" какво е ??? Честит празник на дечицата.И повече да четат книжки ,че като ги гледам тия "журналисти" Пфу...
  • 14 Европейска среща ще я пазиНАТО🤔🤔🤔🤔🤔

    5 0 Отговор
    Нещо не се връзва???
    Имам усещането че зад рамото на НАТО наднича задокеанския бандит!!!
    Среща провокация
  • 15 Срещата я намърдали у СССР??

    3 0 Отговор
    П Р О В О К А Ц Я
  • 16 Стрелата

    2 0 Отговор
    Някоя Круша щте падне там. Полегатичко..
  • 17 две в едно

    0 0 Отговор
    Нека НАТО профилактично позачисти Приднестровието от рашисткия башибозук.