Last news in Fakti

1 Юни, 2023 11:28 514 1

Протестите на косовските сърби ще продължат и днес

  • косово-
  • сърби-
  • протести-
  • общини-
  • кметове

Нощта в общините Лепосавич, Звечан и Зубин поток в Северно Косово протече спокойно

Протестите на косовските сърби ще продължат и днес - 1
Източник: БГНЕС

Нощта в общините Лепосавич, Звечан и Зубин поток в Северно Косово протече спокойно, с малки групи протестиращи сърби и представители на мироопазващата мисия на НАТО в Косово (КейФОР) и специалните сили на косовската полиция РОСУ, които продължават да бъдат разположени в и пред сградите на кметствата. Кметът на Лепосавич, Люлзим Хетеми, е прекарал вече три нощи в кметството.

Протестите в трите общини се очаква да продължат и днес, като КейФОР планира да засили своето присъствие в Звечан.

Жителите на сръбските общини Звечан, Зубин поток и Лепосавич, в Северно Косово, започнаха протестите си в понеделник срещу албанските кметове, избрани след бойкотираните от сърбите избори. Протестиращите се сблъскаха с полицията в община Звечан, като около 30 военни от КейФОР и около 50 протестиращи сърби бяха ранени.

Командващият на КейФОР, генерал-майор Анджело Микеле Ристуча, посочи, че рисковете са се увеличили след решението на премиера на Косово, Албин Курти, да настоява за встъпването в длъжност на албанските кметове в Северно Косово, въпреки протестите на сърбите и съмненията на международната общност.

В интервю за италианското издание "Република", цитирано от агенцията "Танюг", той отбеляза, че ситуацията в Звечан и другите общини е нестабилна и може да се промени изненадващо в кратък период от време, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всичко е ясно

    1 0 Отговор
    Накрая ще изкарат сърбите виновни - това са евроатлантическите ценности!