1 Юни, 2023 23:00 1 698 7

Ковачевски: Конституционните промени ще сложат край на тезата "един народ в две държави"

  • северна македония-
  • димитър ковачевски-
  • християн мицкоски-
  • вмро-дпмне-
  • стево пендаровски

Междувременно председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отново повтори, че в този състав на парламента и под български диктат депутатите на опозиционната партия няма да гласуват промените в конституцията

Ковачевски: Конституционните промени ще сложат край на тезата "един народ в две държави" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Промените в конституцията (на Република Северна Македония) най-после ще сложат край на тезата, че става въпрос за един народ в две държави, за първи път в конституцията освен македонците ще бъдат ясно разграничени и българите, така че веднъж да се сложи край на тази теза, каза пред журналисти премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в Молдова, където днес участва в Срещата на върха на Европейската политическа общност.

По думите му Северна Македония се нуждае от политически решения, които да позволят отварянето на клъстерите от преговорите с Европейския съюз, а стратегическата цел на страната е пълноправно членство в ЕС до 2030 г. и планираната среща с председателя на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски цели да бъдат взети решения, които да осигурят по-добро бъдеще за гражданите. Ковачевски отново припомни позициите на дипломати от страните от ЕС и американския сенатор Крис Мърфи, че няма възможност преговорната рамка на страната, приета от 27 държави-членки на ЕС, да бъде предмет на нови преговори.

Вписването на българите в конституцията на Република Северна Македония е записано в преговорната рамка и е условие за продължаване на преговорите на страната за членство в Европейския съюз, но тя може да бъде променена с мнозинство от две трети в 120-членния парламент в Скопие, а управляващите нямат необходимите гласове, тъй като от ВМРО-ДПМНЕ са категорични, че няма да гласуват тези промени.

Политическите партии и народните представители в парламента имат задължението и отговорността пред гражданите да вземат решения, които дават възможност за по-добро бъдеще и по-добър стандарт на живот на настоящите и бъдещите поколения. Северна Македония има нужда от интеграция в Европейския съюз, а не от изолация, аз съм рационален оптимист, вярвам в целта и работя за постигането ѝ, каза Ковачевски в края на срещата на върха на Европейската общност в Кишинев и допълни, че ако конституционните промени не се случат, страната ще се върне в периода от 2006 до 2016 г. и вместо интеграция ще попадне в изолация.

Междувременно председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски отново повтори, че "в този състав на парламента и под български диктат" депутатите на опозиционната партия няма да гласуват промените в конституцията, а неговият дневен ред на предстоящата лидерска среща, за която твърди, че не е получил покана, е какво ще се случи, когато конституционните промени не получат необходимото мнозинство, за да бъдат гласувани в парламента на страната.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски съм - я люблю кака и Ина

    10 1 Отговор
    Бе те албанците скоро конституционно ще ви лекуват от бя.с...
  • 2 Е да

    8 0 Отговор
    Не са само две, а поне 5-6 тия държави, че може и повече !
  • 3 Перо

    5 0 Отговор
    Чугунените глави си мислят, че те са център на вселената и света се върти около тях! Огромният проблем беше да се вдигне ветото и започнат преговори, като лъжата беше, че БГ пречи. С това създадоха проблем и на Албания, която вървеше в пакет с тях. После им се даде възможност и срок за вписване на българското коренно население в Конституцията с равни права и указан срок за това, октомври 2023 г. Албания се отдели от пакета с РСМ, на който много разчитаха македонистите. Това е договор между РСМ и ЕС! Ако лицето Мицкоски продължава да упорства, на никой от ЕС няма да му мигне окото да прекратят договора и го отчетат, през октомври, като неизпълнен! Тогава Мицкоски нека се бори за връщането на СФРЮ и Тито с майка Сърбия, ако албанското население не го разчекне! Всичко е в ръцете на македонистите и измислената държава и те не могат да променят установения ред и принципи на всички страни от ЕС и да върнат света в 20-ти век! Просто застават зад Турция, на опашката, ако не направят по-доброто, да се откажат!

    Коментиран от #4

  • 4 Спокоен

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    Ние, както и те са взети на управление. Квото им се каже това ще правят. Има си начини за всичко. Щом козлетата казват кво да стане, няма мърдани.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: