Last news in Fakti

3 Юни, 2023 03:54 767 2

Христо Гуджев: Конфликтът в Северно Косово може да бъде разрешен само с диалог

  • христо гуджев-
  • посланик-
  • косово-
  • конфликт-
  • сърбия

Решението може да бъде само политическо и да бъде приемливо и за двете страни, заяви посланикът ни в балканската страна

Христо Гуджев: Конфликтът в Северно Косово може да бъде разрешен само с диалог - 1
Снимка: NOVA

Конфликтът в Северно Косово може да бъде разрешен само с диалог. Това коментира пред NOVA посланикът ни в Прищина Христо Гуджев. Според него решението не е използване на сила, нито от едната, нито от другата страна.

Протестите на косовските сърби срещу албанските кметове в Северно Косово продължават. През последните дни те са предимно мирни. А на места с албанско население имаше демонстрации в подкрепа на косовския премиер Албин Курти за встъпването в длъжност на албански кметове на общините с преобладаващо сръбско население.

„Решението може да бъде само политическо и да бъде приемливо и за двете страни. И диалог, диалог, който се провежда между Косово и Сърбия под егидата на ЕС. И двете страни лесно се палят и вече виждаме, че пострадаха войници от КФОР, което като правило през последните години не се е случвало. Трябва косовската администрация и сръбската да седнат сериозно да преговарят”, заяви посланикът на България в Косово Христо Гуджев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    0 2 Отговор
    Като слушам или чета някои хора се сещам за едно: Свещена простота! Какъв диалог, какви пет пари? Т.к. сме правоверни последоваели на западните "ценности", България застава зад Косово, медийното отразяване също. Тук е без значение, че ескалацията се провоцира от косоварите, без значение е незаконното образование Косово създадено с помоща на НАТО и ЕС в противоречие с всички закони и норми на международното право. Диалог може да има, но решение не може да бъде постигнато по мирен път, някой трябва да отстъпи, а няма кой. Има едно решение на проблема: районите със основно сръбско население да се присъединят към Сърбия, но това не е приемливо нито за Косово, нито за ЕС, нито за НАТО!
  • 2 херодот

    0 1 Отговор
    За начало не е лошо Антантата да "накаже" сърбия с връщане на териториите взети от България !!! А ..а ?