3 Юни, 2023 04:41 1 456 17

САЩ към ООН: Призовете Пхенян да не извършва друго изстрелване

  • сащ-
  • оон-
  • северна корея-
  • сателит

Вашингтон призова да бъде осъден опита на Северна Корея за изстрелването на сателита

САЩ към ООН: Призовете Пхенян да не извършва друго изстрелване - 1
Снимка: ООН

САЩ снощи призоваха Съвета за сигурност на ООН да осъди опита на Северна Корея за изстрелване на сателит тази седмица и да призове Пхенян да не извършва друго изстрелване, предаде Ройтерс.

Робърт Ууд, дипломат от мисията на Вашингтон в ООН, отправи този призив на заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано от САЩ и съюзниците им, за да бъде обсъдено неуспешното изстрелване в сряда, което според САЩ е нарушило множество резолюции на ООН.

След изстрелването сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун - Ким Йо-чен заяви, че страната ѝ скоро ще изведе в орбита военен шпионски спътник и обеща, че Пхенян ще увеличи възможностите си за военно наблюдение.

Междувременно Русия изрази изненада, че в изявленията на ООН не е била спомената разрушителната роля на САЩ, Южна Корея и Япония в Североизточна Азия след изстрелването на севернокорейската ракета, предаде ТАСС. "Чухме речта на г-жа [заместник-генералния секретар на ООН] Розмари Ди Карло и сме изненадани, че нито днес, нито в изявлението на генералния секретар на ООН по повод изстрелването, чухме и дума за нарастващата военна активност на САЩ, Република Корея и Япония в Североизточна Азия, която оказва разрушително въздействие върху ситуацията в региона", заяви Анна Евстигнеева, заместник-постоянен представител на Русия в ООН.

Евстигнеева също така призова САЩ да предприемат конкретни стъпки за намаляване на напрежението и възобновяване на диалога с КНДР, "вместо да се опитват да прехвърлят отговорността върху други страни".

Китай от своя страна заяви, че САЩ трябва спокойно и всеобхватно да оценят ситуацията на Корейския полуостров и да демонстрират гъвкавост, за да възобновят диалога с КНДР. "За всички нас е ясно, че ако САЩ продължат тези стъпки [с военна сила в региона], това ще провокира допълнително КНДР и ще увеличи напрежението на Корейския полуостров", каза Заместник-постоянният представител на Китай в ООН Гън Шуан.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    46 0 Отговор
    Кого призовават, оон ли?!!! А собственика на сградата питаха ли? рокфелер. Едно куче като го дразниш в чужд двор какво се получава рано или късно ще скъса синджираи ще прескочи оградата, лицемери
  • 2 А какви ще са санкциите

    49 0 Отговор
    Ако С. Корея им каже да си гледат работата? Кои са тия САЩ че се врат на всяка манджа мерудия?

    Коментиран от #5

  • 3 Али Турчинът

    27 0 Отговор
    Кой да ги призове?

    Нали ти си тариката на света ве чучело....
    Ходиш,като...
  • 4 От страни

    49 0 Отговор
    Демек само Америка може да има сателити? Ча па ООН-ето трябвало да им забрани? Тия наистина са изгубили вече всеква съвест.
  • 5 оня с коня

    0 54 Отговор

    До коментар #2 от "А какви ще са санкциите":

    Вместо да седнете и да прочетете "Винету" търсите на Хляба мекото и разчитате да ви ограмотяват наготово тука!Ето и отговора на въпроса ти "кои са тия САЩ/:Това са Най-могъщата армия в Света с най-голям брой военни Бази по целия Свят, най - голям Военен бюджет и най-голям брой Военни спътници/в ПЪТИ от останалите държави/.Сащ са Най-големият и Апетитен Световен пазар,което им дава възможност да "санкционират" определени други държави чрез Забрана да търгуват там.САЩ са държавата с най-голям Златен резерв - в Пъти по-голям от останалите.САЩ са начело на НАТО и имат ръководна роля.САЩ са...аре стига ти толкова че ше се объркаш.

    Коментиран от #7, #8, #15, #17

  • 6 Така така

    25 0 Отговор
    Дано следващото е към Вашингтон, като види ракетата мумията ще се препъне пак
  • 7 Така така

    32 0 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Няма по могъщ мамун от тебе с една мозъчна клетка даже и за нея се съмнявам
  • 8 Калпазанин

    36 0 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Ко ко речи, забрави да споменеш и държавата с 31 трилиона от собствената си напечатана хартия наречена долар, Дълг. Имат ли толкова злато да си в обезпечат бре. Та затова в обезпечават с тия бази които да грабят от останалите от края на всв където са отишли уж като освободители не са се връщали в обора си. Аджеба защо ли?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    21 0 Отговор
    Егати и наглите кравари, само те имат право да изстрелват шпионски сателити...
  • 11 Реалист

    9 0 Отговор
    ООН да призове ФАЩ да седят далече от границите на Руската армия иначе ФАЩ ще стане спомен!
  • 12 Професора

    8 0 Отговор
    ФАЩ да се умита от Азия и Европа
  • 13 Бесен-_ Язовец

    11 0 Отговор
    Спътника не е шпионски, а навигационен да насочва стратегически ракети и са част от нац. сигурност на КНДР. Говедарите да приземят техните спътници или да ги изключат са призовали от Пхенян.
  • 14 Гошо

    5 0 Отговор
    Време е да се закрие американското ОО не
  • 15 Боби

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    САЩ са един кенef нa 200 години , сбирщина на световна измет
  • 16 Бесен-_ Язовец

    8 0 Отговор
    Коя точно резолюция на ООН забранява на държавите да засилват нац. си сигурност, само говедарите ли имат интреси и нац сигурност на тази планета ?
  • 17 Асен Посолството

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Бяха ..