Last news in Fakti

5 Юни, 2023 05:47 1 299 8

Нетаняху критикува МААЕ за "капитулацията пред Иран"

  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • маае-
  • иран

Това е "черно петно" за надзорния орган на ООН, заяви израелският премиер

Нетаняху критикува МААЕ за "капитулацията пред Иран" - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Капитулацията" на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) пред Иран е "черно петно" за надзорния орган на ООН, заяви министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху при началото на ежеседмичното заседание на неговия кабинет, съобщи израелската информационна агенция ТПС.

Той имаше предвид решението на МААЕ да прекрати проучването на ядреното съоръжение в Мариван, в Западен Иран, където през 2019 г. бяха открити следи от уран. Според Иран МААЕ е прекратила и отделно разследване за наличието на следи уран, открити в подземното съоръжение за обогатяване "Фордоу".

"По отношение на Иран - Иран продължава да лъже Международната агенция за атомна енергия - МААЕ. Поддаването на МААЕ на иранския натиск е черна точка върху нейното поведение", заяви Нетаняху.

"Разкрихме пред света информация, че преди пет години сме донесли тайния ядрен архив на Иран в Израел. Информация, която недвусмислено доказва, че Иран нарушава споразуменията за инспекции и че работи в ядрената област за военни, а не за граждански цели", добави министър-председателят, визирайки отмъкването на цял архив с ирански ядрени документи от страна на израелска разузнавателна служба Мосад през 2018 г.

"Оправданията, които Иран представи през годините след това, за това, че има ядрен материал на забранени места, са не само ненадеждни, но дори технически невъзможни. Небрежното поведение на МААЕ пред лицето на тези неуспешни оправдания изпраща послание на управляващите в Иран, че от тях не се изисква да плащат никаква цена за нарушенията си и че могат да продължат да мамят международната общност в опитите си да се сдобият с ядрено оръжие", заяви Нетаняху.

"Ако Агенцията за атомна енергия се превърне в политическа организация, дейностите ѝ по мониторинга в Иран няма да имат никакво значение, нито пък докладите, които тя изготвя за ядрените дейности на Иран, ще имат някакво значение. Във всеки случай Израел под наше ръководство няма да остане безучастен. Ние твърдо отстояваме позициите си както в публичното пространство, така и зад затворени врати", добави той.

Нетаняху заяви също, че министърът по стратегическите въпроси Рон Дермер и съветникът по националната сигурност Цахи Ханегби са се завърнали от САЩ, където са провели дискусии на високо равнище относно Иран. Той изрази и съболезнованията си за тримата войници, загинали на египетската граница в вчера, поздрави израелския отбор по футбол до 20 години за напредването му до полуфиналите на Световното първенство по футбол до 20 години и заяви, че комитетът, който се сформира за намаляване на разходите за живот, ще започне да заседава тази седмица.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищо такова

    9 1 Отговор
    Решението е правилно !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Абсурд

    11 1 Отговор
    Едни имат право на ядрена енергетика , с други нямат право . Друг е въпроса за това колко разумно се използва и за какви цели дали за политически и военни или за мирни . На Израел ръцете са изцапани с кръв и нямат право на отценка

    Коментиран от #8

  • 4 козятци16

    3 1 Отговор
    няма по голям лъжец от тоя на снимката. Иран ще има ядрена енергетика.
  • 5 ДОЛНЮ

    2 0 Отговор
    ГНУ..СЕ.Н ЧИ.Ф.У.Т.ИН!!!!!
  • 6 Иран скоро ще имат

    3 1 Отговор
    атомно оръжие с благословията на баба Меца - Раша! Ще отнесат всичкото евреи в Геена! Да отидеш да рИвеш на себеподобните си, които дърпат конците на Ръкуващият се с духове и пращат яко оръжие за Окрайна.
  • 7 пенко

    1 0 Отговор
    ЦИОНИСТЪТ -СЕМИТ НЕТАНЯХУ ---ПЛАЧЕ ЗА " ЦИКЛОН -Б " !!!!!!!!!!!!!!!!! ПО ЦЕЛИЯТ СВЯТ ЖЕЛАЕЩ ДА Е СВАБАДЕН ОТ АМЕРИКАНСКИЯТ -ЦИОНИСТКИ ДАЛАР -/ ПРЕЧУКВАЩ -МЕСТНИ ВАЛУТИ / --- " ЦИКЛОН -Б " Е РЕШЕНИЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 Няма право

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Абсурд":

    Няма право държава, която е обявена за спонсор на тероризма.