Last news in Fakti

12 Юни, 2023 03:13 1 948 23

12 юни 1990 година: Русия напуска СССР

  • русия-
  • напуска-
  • ссср-
  • елцин

Датата е обявена за празник през 1992 година

12 юни 1990 година: Русия напуска СССР - 1
Снимка: Shutterstock

На 12 юни 1990 година Първият конгрес на народните депутати на Руската федерация приема Декларация за суверенитета на Русия.

Този ход е предопределен, след като Борис Елцин е избран за председател на Президиума на Върховния съвет на РСФСР през май 1990 г.

След това Борис Елцин отива още по-далеч. През юли 1990 г. той напуска Комунистическата партия, с което открито демонстрира неподчинението си спрямо президента на СССР Михаил Горбачов.

Датата е обявена за празник през 1992 г., като до 2002 г. той се нарича Ден на приемане на Декларацията за държавния суверенитет на Руската федерация.
Декларацията, ознаменувала началото на конституционните реформи и провъзгласяването на независимостта на РСФСР. През 1991 г. на този ден се състоят първите избори за президент на Руската федерация, на които побеждава Борис Елцин.

С указа на президента на Русия Борис Елцин от 1994 г. 12 юни е обявен за Ден на държавния суверенитет. През 2001 г. празникът получава сегашното си название и става национален празник на Русия.

Една значителна част от руските граждани не припознават този ден като празник, свързвайки го с разпада на Съветския съюз.

По традиция, в Деня на Русия президентът връчва Държавни премии на дейци на науката и културата.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 123456

    20 13 Отговор
    Е тоя пияница подари и разпродаде Русия и тяхната част от Европа !

    Коментиран от #6

  • 3 Гориил

    6 17 Отговор
    Това беше единственият начин да се убие Комунистическата партия на Съветския съюз. Предполагаше се, че Руската империя ще се възроди в границите на СССР, но изключително на пазарни принципи. За съжаление Западът успя да взриви язовира.
  • 4 Ттттт

    21 9 Отговор
    Марионетката - предател Горбачов и абсурдният пияница Елцин, слугите на Западния джендър сатанизъм .

    Коментиран от #13

  • 5 Мисиркий

    12 7 Отговор
    Подобни глупости могат да се прочетат само в забавни и развлекателни издания и нямат нищо общо с реалните събития. Като в учебниците по история в Северна Македония например.
  • 6 Смеееех

    23 1 Отговор

    До коментар #2 от "123456":

    България не е част от Русия, а суверенна държава. За продажници може и да е.

    Коментиран от #9

  • 7 Честит празник!

    4 4 Отговор
    Честит празник!
  • 8 Xахаха

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Още ли сме 1975 година , червено петно .хахага
    А Сатаната е в Кремъл и всички покрай него са кремълските Сатанисти.
  • 9 123456

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "Смеееех":

    Извинете , може би сте сапунисан , Вие знаете ли значението на думата "суверенна" и на думата "подлога" ?
  • 10 Сър Пичук

    5 8 Отговор
    Двама артисти съсипват руската империя - Рейгън и Зеленски!
  • 11 Ами

    6 0 Отговор
    Предстои нещо подобно да се случи отново.След края на войната всики ще се дистанцират от сегашният модел.
  • 12 РАЗГРОМ ЗА РУСКИТЕ КОМУНИСТИ

    4 2 Отговор
    И разпадане на соца....
  • 13 ЗДРАВИТЕ СИЛИ В КПСС

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ттттт":

    Защо не можахме да се справим с Горбачов....
  • 14 Надявам се

    10 9 Отговор
    Скоро САЩ да се разпадне така както СССР. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ХОРАТА ДА ПРОГЛЕДНАТ. НАТО СЪЩО ТРЯБВАШЕ ДА БЪДЕ РАЗФОРМИРОВАНО ДО СЕГА. ТО РЕАЛНО СЕ ПРЕВЪРНА В НАКАЗАТЕЛНА РОТА КОЯТО ЗАЩИТАВА ЕДИНСТВЕННО И САМО ИНТЕРЕСИТЕ И ИЗГОДАТА НА САЩ.
  • 15 Цар Киро умния

    9 2 Отговор
    Е за това навремето хан Крум е изкоренявал лозята. Ама пуста водка и от нефт се научиха да я правят.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Просто човек

    5 5 Отговор
    Скоро пак ще се разпадне Рашистан...
  • 19 ЗДРАВИТЕ СИЛИ В КПСС

    1 1 Отговор
    Пича срещу Горбачов не успя. Елцин ни попиля....
  • 20 Историк плюс

    8 2 Отговор
    Днес Русия бере горчивите плодове на доверчивото си отваряне към демо(н)кратичния западния свят, бидейки по-затворена и демонизирана от СССР. Ако попитате на Запад ще ви кажат, че за сегашното положение си е виновна само и единствено Русия и в основата си, това твърдение ще е вярно.

    Коментиран от #21

  • 21 СТИГА БЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Историк плюс":

    Съветския комунистически елит живееше в разкош...пари, вили, екскурзии на Запад със засукани секретарки, черни Волги с лични шофьори, качествена храна и питиета.....съветския народ полагаше основите на комунизЪма,бачкаше ударно за звания и ордени, петилетка след петилетка преизпълнен план.....и намираше утеха и спасение във....водката....
  • 22 Дернев

    0 0 Отговор
    Значи не Горбачов, а Елцин е виновен за разпадането на СССР. Алчността за власт е в основата, както е и сега във всички бивши соцстрани, а и като цяло в европейските страни, което е пречка зависи обединението на Европа.
  • 23 Вижте Сега,

    2 0 Отговор
    Нито Горбачов, нито Елцин са имали лоши намерения Те просто се предовериха и оставиха Русия в ръцете на Атлантическия Запад без да се замислят за хищническата природа на Капитала и колониалната същност на Колективния Запад. Русия беше на път да бъде колонизирана по същия начин, както Централна и Източна Европа, и единствено Путин съумя да я измъкне от лапите на Хегемоните. Защо трябваше да се очаква, че победителите в Студената Война ще проявят някакво снизхождение към основния си враг - естествено, че не....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания