Last news in Fakti

6 Юни, 2023 19:25 1 030 3

Гърция повишава бдителността по границата с Турция

  • гърция-
  • мигранти-
  • граница-
  • турция

Поради риск от незаконно проникване на големи групи мигранти

Гърция повишава бдителността по границата с Турция - 1
Източник: БГНЕС

Гръцките власти засилиха мерките за бдителност и сигурност по сухопътната граница с Турция поради риск от незаконно проникване на големи групи мигранти. Служебният премиер, Йоанис Сармас, свика извънредно заседание на кабинета и ръководството на въоръжените сили.

За да прецени ситуацията на границата в района на Еврос, служебният министър по защита на гражданите, Хараламбос Лалулис, беше изпратен за проверка. Местните власти в пограничните райони съобщават, че изразяват тревога от възможността за нова вълна от незаконни мигранти. В последните дни има забележително увеличение на движението на групи незаконни мигранти към гръцката граница, особено след приключването на изборите в Турция, съобщават гръцките медии.

Министър Лалулис заяви, че няма информация за насочена политика за изпращане на незаконни мигранти в Гърция, в опит да намали напрежението сред гражданите, живеещи близо до граничната линия. Счита се, че трафикантите, а не турските власти, улесняват преминаването на големи групи чужденци през границата по река Марица. Възползват се от ниското ниво на реката по този период, което улеснява движението на мигрантите.

След последната гранична операция, при която бяха спасени 91 мигранти, включително много жени и деца, партията "Нова демокрация" изрази готовност да продължи изграждането на пограничната ограда и в участъка на река Марица, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спецназ

    4 5 Отговор
    Лъвския пай за охрана на границите на Евросъюза отива в Турция.

    Това е и проблема- парите изчезват като вода в пясъка на буферна Държава,
    която и така и така не е заинтересувана от мигрантския поток и го дава яваш-яваш.

    С тези пари за България и Гърция може за 3 месеца да се построи стена против мордор-а и
    птиче да е да не може да прехвръкне, със картечници и гранатомети през 100 метра.

    Сметайте колко милиарди от ЕС изчезват в Турция?!!!

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Перо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Спецназ":

    Техниката и оградата на границата имат спомагателни функции! Главното е организацията и хората. В БГ и милиарди да се изсипят, с тази калинка на гранична полиция, пълна некадърност, корупция и мързел, нищо не може да спаси положението! Нарочно е направен този модел и кадрово обезпечаване, в интерес на криминалните структури и в ущърб на националната сигурност! За едно денонощие преминават границата нелегално, около 1100 мигранти, а около 900 осъдени престъпници се издирват от МВР за влизане на присъдата в действие! Престъпници, издирвани от Интерпол си минават границата, когато си поискат! Като гледам новия министър на МВР, нищо няма да се промени!
Новини по държави: