8 Юни, 2023 13:47 745 5

Обстановката в Северно Косово е мирна

  • косово-
  • сърбия-
  • обстановка-
  • мирна

Протестиращи сърби продължават да се събират пред сградите на общините в Звечан, Зубин поток и Лепосавич

Обстановката в Северно Косово е мирна - 1
Източник: БГНЕС

Днес обстановката в Северно Косово е мирна, без инциденти през нощта, докладва Танюг. Протестиращи сърби продължават да се събират пред сградите на общините в Звечан, Зубин поток и Лепосавич.

Членове на полицията и специалните части на Косово остават в сградите на общините. Между тях и протестиращите сърби са разположени войници от КейФОР, които контролират пътищата в района.

Пред общината в Лепосавич се провеждат Работнически спортни игри, а в Звечан има различни изяви всеки ден. За днес е планирано изпълнение на студенти.

Не се наблюдават признаци, че членовете на косовската полиция възнамеряват да се оттеглят от Северно Косово, което е едно от основните искания на протестиращите сърби. Сърбите искат също така косовските кметове, избрани на изборите на 23 април при бойкот от страна на сръбските избиратели, да не влизат в общините, както и да бъдат освободени двама сърби, арестувани по време на сблъсъците между граждани и КейФОР, предаде БТА.

След инцидентите през миналата седмица НАТО обяви изпращането на 700 войници за подкрепа на силите на КейФОР, които в момента включват около 3800 войници, включително 350 от Турция.

Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, обяви вчера, че алиансът изпраща още около 500 войници в Косово от оперативния резерв за Западните Балкани и е заделил допълнителен резервен батальон в повишена бойна готовност, за да може да бъде разположен при нужда. Столтенберг коментира: "Това са разумни стъпки, които гарантират, че КейФОР разполага с необходимата сила и способности."


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това

    1 0 Отговор
    Дали?!
  • 2 Доротея

    3 0 Отговор
    Как няма да е мирна! Отидоха там командосите на Ердоган и всичко кротна! Инстинкта на раята за подчиненение, трениран векове, е жив и неповяхващ!

    Коментиран от #3

  • 3 БЕДУИН

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Доротея":

    Вижда се и от снимката. Щом си подават цигари през огражденията и са със слънчеви очила.
  • 4 Турският

    1 0 Отговор
    батальон е там...
  • 5 🇽🇰Косовар🇽🇰

    0 0 Отговор
    🇽🇰Велико 🇽🇰Косово🇽🇰 Да 🇽🇰живее🇽🇰 Косово🇽🇰