Last news in Fakti

8 Юни, 2023 14:38 606 1

Хиляди здравни работници протестират в Букурещ

  • румъния-
  • протести-
  • заплати-
  • надбавки-
  • здравни-
  • работници

С искане за по-високи заплати и надбавки

Хиляди здравни работници протестират в Букурещ  - 1
Източник: БГНЕС

Над 2000 здравни работници в момента протестират по улиците на Букурещ. В 11:00 часа, медицински персонал от различни градове като Гюргево, Галац, Ботошани, Бистрица, Брашов, Бузъу, Слобозия, Мангалия, Сибиу и Вълча се събраха на площад "Виктория" пред сградата на Министерския съвет в румънската столица. По-късно, те се отправиха към Площада на Революцията и Площада на Конституцията.

Демонстрантите изразиха своето недоволство, като развяваха знамена и държаха плакати с послания като "Нашата защита е равна на вашата защита", "Героите от пандемията заслужават да бъдат уважавани", "Дайте ни справедливи увеличения", "Искаме да бъдем уважавани, а не ежедневно унижавани". Протестиращите скандираха "Изпратихте ни да работим, а забравихте какво ни обещахте" и "Инфлацията нарасна, доходите намаляха". Протестното движение е организирано под надслова "Митинг и шествие на здравето".

Участниците в протеста настояват за по-високи възнаграждения и надбавки, цялостно спазване на закона за заплащане на всички служители в системата, изчисляване на надбавките и дежурствата спрямо текущата заплата, определяне на надбавката за храна в съответствие с настоящата минимална заплата в страната и други изисквания.

Председателят на синдикалната федерация "Санитас", Виорел Хушану, коментира: "Заплатите ни не са променяни от 2018 г. Медицинските сестри, болногледачите и носачите на носилки получават между 2500 и 3000 леи (около 1176 лева) нетно. Тези суми не са достатъчни.", предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    1 0 Отговор
    "Героите от пандемията заслужават да бъдат уважавани" Ако гадовете уморили собственоръчно над 38000 пенсионера по Ковид отделенията, в най-мъчителна гладна смърт, излязат по българските улици с подобен плакат, лично ще ги заплюя.
Новини по държави: