9 Юни, 2023 05:26 996 2

Куба: "Уолстрийт джърнъл" лъже за китайската шпионска база

  • куба-
  • китай-
  • шпионска база

Отхвърля всякакво чуждо военно присъствие в Латинска Америка, заяви властта в Хавана

Куба определи като лъжливи твърденията на американски медии, че е сключила споразумение с Китай за разполагане на шпионска база на територията си, предадоха световните агенции.

"Американският в."Уолстрийт джърнъл", публикува на 8 юни една напълно лъжлива и необоснована информация, според която съществува споразумение между Куба и Китай в областта на отбраната за разполагане на предполагаема шпионска база", заяви кубинският заместник-министър на външните работи Карлос Фернадес де Косио.

"Куба отхвърля всякакво чуждо военно присъствие в Латинска Америка, в това число и многото американски военни бази и военнослужещи", се допълва в изявлението на заместник-министъра. В него се посочва "подобни клевети (като тези за споразумението с Китай) са често пъти изфабрикувани от чиновниците в САЩ".

Според американското издание, позовало се на неназовани американски източници, тайното споразумение предвижда разполагане на станция за електронно подслушване в Куба, която се намира на около 200 километра от Флорида, където има големи американски военни бази. Според изданието сделката била за няколко милиарда долара, които Китай цял да плати на Куба за строежа на това съоръжение.

Си Ен Ен също съобщи тази новина, като се позова на близки до американското разузнаване източници. Медията каза, че САЩ са научили за тези планове през последните няколко седмици.

Белият дом и Пентагонът определиха медийните информации като неточни.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 някой лъже, но кой

    3 1 Отговор
    Естествено, че лъже няма да кажете, че е вярно.
  • 2 Ха ха ха ха ха

    1 0 Отговор
    Те, амюрканските са за спа центрове. Гуантанамо?