Last news in Fakti

9 Юни, 2023 11:18 915 0

Поройните дъждове в Перу могат да влошат епидемията от треска денга

  • перу-
  • дъждове-
  • наводнения-
  • епидемия-
  • треска-
  • денга

Пороите са предизвикани от климатичния феномен Ел Ниньо

Поройните дъждове в Перу могат да влошат епидемията от треска денга  - 1
Източник: БГНЕС

Според информацията на министерството на здравеопазването, най-тежката епидемия от треска денга в историята на Перу може да се влоши още повече поради поройните дъждове, предизвикани от климатичния феномен Ел Ниньо, съобщава Reuters.

Броят на починалите през тази година вече надвишава 200, при регистрирани над 130 000 заразени. Най-много смъртни случаи се отчитат в северната част на Перу, където болничните капацитети вече са изчерпани, отбелязва агенцията, предаде БТА.

Здравните власти на страната посочват Ел Ниньо като един от ключовите фактори за резкия ръст на случаите. Този естествен климатичен феномен предизвиква усилване на тропическите циклони в Тихия океан, което води до засилване на валежите и на риска от наводнения в региона. Увеличението на случаите тази година е значително по-голямо в сравнение с подобна ситуация през 2017 година, също предизвикана от Ел Ниньо.

Дъждовният сезон допринася за масово размножаване на комарите, поради задържаната вода в градовете.

Президентката на Перу, Дина Болуарте, вчера подписа указ за обявяване на "извънредно положение" за два месеца в 18 от общо 24 региона на страната. Това ще позволи на властите да предприемат бързи мерки за справяне с "непосредствената заплаха от обилните валежи" през текущата и следващата година.

Треската денга се разпространява чрез ухапване от комар. Симптомите включват треска, болки в очите, главата, мускулите и ставите, гадене, повръщане и умора.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА