Тема: Украйна

10 Юни, 2023 06:41 2 737 57

ООН: Хуманитарната обстановка в Украйна е много по-тежка след скъсването на стената на язовира

  • мартин гифитс-
  • язовир-
  • украйна-
  • оон-
  • хуманитарна обстановка

Наводнени са и минни полета, заяви зам.-генералният секретар по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс

ООН: Хуманитарната обстановка в Украйна е много по-тежка след скъсването на стената на язовира - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хуманитарната обстановка в Украйна стана „много по-тежка“ след скъсването на стената на язовир „Каховка“, заяви пред Асошиейтед прес заместник генералният секретар на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс.

Високопоставеният служител на Обединените нации посочи, че „извънредно голям брой“ от 700 000 души в контролирани от Киев и Москва територии от двете страни на река Днепър се нуждаят от питейна вода, и предупреди, че опустошенията, причинени от наводнението в Украйна, която е една от житниците на света, почти неизбежно ще доведе до намаляване на зърнения износ, а оттам и до повишаване на цените на продоволствените стоки по света и до недохранване за милиони нуждаещи се.

„Това е изключително комплексен проблем“, каза Грифитс в интервюто. „Истината е, че това, на което ставаме свидетели сега, е само началото на последиците от този акт.“

Скъсването на стената на водноелектрическата централа „Каховка“ и изпразването на водохранилището ѝ във водите на река Днепър увеличи още повече нещастията на населението в украинската Херсонска област, която от повече от година е подложена на ракетни и артилерийски обстрели.

Украйна контролира западния бряг на Днепър, а руските войски източния, който е по-нисък и затова е по-застрашен от наводнения. Язовирът е от жизненоважно значение за снабдяването с питейна вода и напояването на земеделските земи в Южна Украйна. Миналата година Херсонска област, където е разположено това съоръжение, беше анексирана от Москва.

Грифитс посочи, че помощта на ООН е успяла да доситгне до 30 000 души в наводнените райони под украински контрол, основно чрез украински хуманитарни организации. Той добави, че засега Русия не е предоставила достъп до контролираните от нея територии в Херсонска област, за да може подпомагането да достигне до пострадалите и там.

Грифитс заяви, че в сряда се е срещнал с постоянния представител на Москва в ООН Василий Небензя, за да поиска от руските власти „екипите на ООН в Украйна да бъдат пропуснати през фронтовата линия, за да могат да предоставят помощ на нуждаещите се украинци в тези райони“.

„Надявам се, че това ще се случи“, каза той.

Наводнени са земеделски площи, очертава се и проблем с водата за охлаждане на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа и се снабдява от язовира, добави той.

Той отбеляза, че са наводнени и минни полета, което означава, че тези мини може да бъдат отнесени от водата и „да започнат да се появяват на места, където никой не очаква“, застрашавайки хора, включително и деца.

Грифитс посочи, че поради широкия кръг последици от скъсването на язовирната стена е почти сигурно, че ООН ще отправи извънреден призив за събиране средства, с които да се помогне на Украйна да се справи с положението. Но той иска да изчака няколко седмици, за да се оценят точно икономическите, здравните и екологичните последствия, преди да отправи апела за ново финансиране.

Грифитс допълни, че той и генералният секретар на Конференцията на ООН за търговия и развитие Ребека Гринспан работят за продължаване на Черноморската зърнена инициатива, договорена между Русия и Украйна миналия юли с посредничеството на Турция и Обединените нации, за да може да продължи износа на украинско зърно през три черноморски пристанища.

Още новини от Украйна

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    61 12 Отговор
    Нямат край престъпленията на киевската хунта!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТаУмВзе

    61 10 Отговор
    Язовирната стена Не е скъсана а Взривена от окраинското наци.
  • 4 Доротея

    33 6 Отговор
    Говорете за реалната офанзива и не ни заглавичквайте с природните дадености и климата! Преди време НАТО извърши експеримент на сражение вертолети срещу танкове! Резултат 14:1 в полза на хеликоптера! Има ли нещо такова или пак за наводнението ще беседвате!?

    Коментиран от #5, #25

  • 5 Бесарабски митове и легенди

    39 8 Отговор

    До коментар #4 от "Доротея":

    Москва е превзета, ВСУ напредва към Северния полюс! Ще има излаз на океана!

    Коментиран от #52

  • 6 🇧🇬🇪🇺💯

    28 4 Отговор
    На фона на Техногенната Катастрофа, как върви Укр. Контранастъпление?
    След началото на масовата офанзива на Украйна срещу руските позиции украинската армия и съюзническите паравоенни формирования започнаха активно да разгръщат нови партиди броня, получени от западните страни, включително не само много голям брой танкове Леопард 1 и Леопард 2А4, но и много по-способния Леопард 2А6, който, заедно с британския Чалънджър 2, се смята за най-способен в инвентара на страната. Докато Леопард 2А4 се оказаха много уязвими в битка с бронирана защита, която е ефективно остаряла, както най-добре се демонстрира от използването на превозните средства срещу местните милиции в Сирия и Ирак, Леопард 2А6 отдавна се предлага на пазара като много по-способен автомобил. Струващи близо 8 милиона долара на превозно средство, предимствата на новия вариант включват използването на композитна броня от 3-то поколение, интегрирането на по-дълъг и по-мощен главен пистолет, инсталирането на допълнителни бронежилетки на купола и използването на много по-подобрени средства за управление на огъня. Загубата на тези танкове, които се считат за най-способни в производството в целия западен свят, има значителни последици далеч извън самата Украйна.

    Коментиран от #8, #26, #46

  • 7 🇧🇬🇪🇺💯

    24 4 Отговор
    На фона на Техногенната Катастрофа, как върви Укр. Контранастъпление?

    Танкът Леопард 2А6 е показан в близък план горящ и напълно унищожен, с характеристики като оръжейната стойка, потвърждаващи класа на видяното превозно средство. Втори Леопард 2А6 е показан в същата формация, повреден на левия си път и изоставен, заедно с множество американски бойни машини на пехотата м2 Брадли. загубите на личен състав могат да бъдат тежки, като западните танкове изискват 33% повече екипаж от руските или съветските-по четирима души всеки, докато Брадли обикновено носи девет души, включително три екипажа. Кадрите от унищожените превозни средства идват на фона на съобщения за много тежки загуби за доставената от Запада Украинска броня при опити за офанзива срещу руските позиции, като други кадри, публикувани от двете страни, показват значителни загуби сред подразделенията Леопард 1 и Леопард 2А4.

    Все още е вероятно единиците Леопард 2А6 да са понесли допълнителни загуби, тъй като само малка част от унищожените превозни средства в конфликта могат да имат видеоклипове в близък план, взети от въздуха. Леопард 2А6 остават много оскъдни активи в украинския инвентар, а в НАТО като цяло по-голямата част от танковете в експлоатация са по-малко способни, което означава, че уязвимостта на този клас може да постави под въпрос бъдещата жизнеспособност на по-нататъшните западни доставки на оръжие за Украйна.

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мартин Грифитс

    47 8 Отговор
    Още ли не е паднал киевският режим?Тия заблудени урки,вместо да крещят по софийските булеварди,да отиват в Киев и да свалят диктатора!Ама не,то е по-лесно и безопасно да вееш синьо-жълтия байрак в София,вместо да сършиш някаква работа

    Коментиран от #28

  • 11 фен

    26 6 Отговор
    Ами да се предават, и да се свършва!
  • 12 Гошо

    30 8 Отговор
    тоз язовир Като е толкова важен за света, почвайте ремонта и изграждането на стената !
    Да ама на света май му се иска да няма язовир ?!

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Защо днес‼️ ❓
    Защото ги няма там деПУТЕТА ли
    ‼️❓
  • 15 фен

    21 5 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Рисковано е. Все още, поне в Европа, който е против САЩ и марионетките им, става като Украйна...
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 5 Отговор

    До коментар #12 от "Гошо":

    Те са силни в РАЗРУШАВАНЕТО
    ‼️‼️‼️
  • 17 Ццц

    40 7 Отговор
    За язовира разбрахме всичко. Украинците го взривиха, но ще четем през половин час, че са руснаците. С повод и без повод се повтаря опорката, което предупреждавам ще накара и колебаещите да се усъмнят, но такива са разбиранията за пропаганда в България. Ама дайте да видим за офанзивата нещо. Укроинците розбраха ли, че са я започнали? 🤣
  • 18 сапьор

    25 1 Отговор
    Противотанковата мина не може да плува. Масовата ТМ 57 тежи 9 килограма. Проблем е откриването и изваждането от тинята.
  • 19 Аха

    34 7 Отговор
    вече забравихме думичката "взривяване" и започнахме да говорим за "скъсване"... Начи, тая стена е издържала над 60 години изведнъж се е скъсала... А удобничко се пропуска важен факт, че укрите са се упражнявали в стрелба по стената с новопридобитите американски HIMARS, което най-вероятно е ставало под американски контрол... И като резултат "изведнъж" стената се "скъсва", за което виновни са руснаците, естествено... Един вид руската армия се е самопростреляла в десния крак, същото като при стрелбата срещу ЗАЕЦ, "скъсаните" газопроводи в Балтийско море и ред други подобни "случки" приписвани на руснаците... А източникът на подобни измислици е все един и същ - киевските бандеровчета, чието основно занимание е да лъжат...
  • 20 🇧🇬🇪🇺💯

    27 7 Отговор
    Загубите на ВСУ никой не ги брои но са някъде 1 000 души на ден.
    Сравнението м/у Танк 8 000 000 € евро и Куадкоптер на стойност 300 до 400 € евро, това е война която абсолютно утвърждава нови реалности.
    В момента ВСУ губи на бойното поле най доброто което има като техника и личен състав.
    Войната в Украйна е гражданска и е жалко за младите хора загинали и от двете страни.
    След краят на военните действия когато и да се случи това идва времето да се изплащат така наречените “военни помощи” от Запада към Украйна, под въпрос е с колко територия Украйна ще завърши тази война, заемите за военна техника за ВСУ ще бъдат непреодолима преграда за въстановяването на Украйна когато и както войната да завърши.

    Коментиран от #21

  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 37 Отговор

    До коментар #20 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Прав си!!ВСУ губят хора и техника,а русия ще изчезне след тази "Операция" от картата на света и ще се появи"московия"!

    Коментиран от #27, #39

  • 22 Гнида

    30 7 Отговор
    Ако беше взривена от руснаците нямаше да спрат да лаят , а сега викат се скъсала ? Да не говорим , че пак вият както при корона вируса на умряло . ООН са гнусни подлоги като ЕС .

    Коментиран от #24

  • 23 Голата истина

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Много малко плащат за 30 лева и вода малко глупаци ще отидат
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мдаа...!

    24 4 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Не съм очаквал,че тези прехвалени ,,Леопарди" ще горят като факли...!Нета е пълен със смразяващи видеа по темата...!
    Интересно?!Как руснаците,с тия лопати ги взривяват ..?!Чудна работа...?!

    Коментиран от #30

  • 27 Важното е,че...!

    17 3 Отговор

    До коментар #21 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Ще е..- ,,московия"...,а не -..,,киевия"...😝!
  • 28 Така е!

    21 3 Отговор

    До коментар #10 от "Мартин Грифитс":

    В София Укрите развяват жълто-синия си байряк...!А на нашето черноморие,развяват пешкири и бански на плажа...

    Коментиран от #32

  • 29 Доказано е

    13 4 Отговор
    Британски безпилотни катери с подводен заряд.
  • 30 🇧🇬🇪🇺💯

    20 6 Отговор

    До коментар #26 от "Мдаа...!":

    Всъщност Леопардите са доста зле обезопасени, главно предимство е далекобойност, точност, и нощен бой.
    Новите руски танкове по нищо нр отстъпват на западните даже в безопасност ги превишават,
    Т90 Прорив също Т80, дори технологично надградени Т72 са боеспособни за днешните условия.
  • 31 Чудих се,какво ми липсва...

    20 6 Отговор
    ...,пиейки сутришното си кафе...!
    Еврика!Липсва ми една пламенна и патетична реч на Зеленият Потник по темата...!
  • 32 Че отгоре на това...

    14 3 Отговор

    До коментар #28 от "Така е!":

    ...и им плащаме...!А нашите родители-пенсионерите-ряпа да ядат...!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Никой

    16 6 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    няма да купува американската б техника, която значително изостава от руската - ПВО, артилерия/ракетни войски, сухопътна (танкове).

    Корупцията на американския ВПК и ястребите във властта пречи за развитието на ефикасни военни системи. При 800 милиарда долара годишен военен бюджет без страните от НАТО (Русия 150) сащ не са в състояние да постигнат някакъв резултат в хибридната си война срещу Русия. Технологичното изоставане възпира омразата/желанието им да унищожат Русия...

    Напр. опитите им с хиперзвукови ракети (достигнали едва 5-6 Мах, при 10-20 Май за руските) бяха прекратени, а руските отдавна са на въоръжение и се натрупа огромен боен опит...

    Коментиран от #35, #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 10 Отговор
    Виж на какво ви направиха в запорожието в момента хаймарсите и погледни бааах мут и тогава си пий кавето !

    Коментиран от #38

  • 37 🇧🇬🇪🇺💯

    19 5 Отговор

    До коментар #34 от "Никой":

    Точно, НАТО си вкара такъв автогол с тази война в Украйна, просто не е за вярване, събудиха руската мечка и сега не знаят как да я приберат в бърлогата.
    Едно е абсолютно ясно!
    Украйна не може да спечели тази война, единственно Вариант при който ЕС,НАТО,Англия, Съединени Щати се включват активно в бойните действия в Украйна е възможна Победа за Украйна но това ще бъде Трета Световна където Ядрената Тояга ще играе, засега нещата отиват на зле с опция за по зле. :)
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Някой

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Някак не се виждат доказателства в подкрепа на твоята теза.
  • 40 Хм...

    22 3 Отговор
    Зa нepaзбpaлитe:
    На тoвa му се вика "инфopмaциoннa дивepcия". Кoнтpанaстъплeниeто cвъpши тpaгичнo и сега тpябвa да се oтклони внимaниетo на пyбликaтa. Вече си имаме cтатия за изнacилeн oт руcнaците дoбитъk. Ще бъде paзвита и темата с удaвeния зooпaрк. Гpeта Tунберг също изплyвa от някъде. Ковид ще се завърне със стpaшнa силa. Ще има cтaтии за глaдa в Африка и как са винoвни руснаците. Путин пак ще yмрe от paк, Русия ще свърши pakeтитe и ще фaлиpa. Циpкa ще е пълeн.
    Айдe със здpaве!

    Коментиран от #41, #45

  • 41 Поздравления👍!

    13 3 Отговор

    До коментар #40 от "Хм...":

    За точният коментар,с много уместната тънка ирония...😉👍!
  • 42 германците

    9 3 Отговор
    са в шок и ужас, няма кой да купува леопарди след тоя резил.
  • 43 Мдаа

    5 18 Отговор
    С взривяването на язовирната стена рузките бандити: 1) се осигуриха, че ВСУ не може да прави настъпление през този регион 2) унищожиха огромна част от важна за икономиката на Украйна зона 3) удариха продоволствените снабдителни вериги в световен мащаб, като по този начин елиминираха един от конкурентите си като доставчик на храни 4) създадоха нова гигантска хуманитарна криза в Украйна 5) използваха катастрофата за нови военни престъпления срещу евакуиращите се украинци 6)оставиха инфрструктурни разрушения, за отстраняването на които на Украйна ще са й необходими десетилетия.

    Коментиран от #44, #57

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 🇧🇬🇪🇺💯

    15 3 Отговор

    До коментар #40 от "Хм...":

    Да, стената на Нова Каховка е взривена по всяка вероятност от Спец. Войски на ВСУ за да има “информационно затъмнение” всички говорят за Мова Каховка а не за резултатите от Контранастъплението на ВСУ, тоест това е застраховка срещу неуспешно Контрансстъпление на ВСУ.
    За Руснаците едва ли да взривят стратегически обект без който не могат, после в случай че Русия искаше да наводни по ниският ляв бряг (който тяхният ляв бряг на реката) достатъчно беше да отворят шлюзовете.
  • 46 ТАСС

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    От самолет личи Гугъл преводача.
    Абе ти руски не знаеш ли?
    Или май не знаеш български.

    Коментиран от #47

  • 47 🇧🇬🇪🇺💯

    4 3 Отговор

    До коментар #46 от "ТАСС":

    Всъщност има ли значение от къде, в случаят Аргументите са необорими, уви не е с гугъл преводача, ефтини похвати за отвличане на вниманието, постарай се по добре следващият път.
  • 48 Мнение

    6 2 Отговор
    А ако бяха успяли да докарат авария на АЕЦ Запорожие с този взрив?Прекалено се втелясват за това наводнение...просто са очаквали ядрен взрив и сега преработват речите си и статиите.

    Коментиран от #49

  • 49 Да напомним

    3 6 Отговор

    До коментар #48 от "Мнение":

    "с този взрив" Рузките лъжи бяха, че това е станало след артилерийски обстрел.

    Коментиран от #51

  • 50 Заченки на поумняване, или?

    1 5 Отговор
    Нищо подобно! Забележете "след скъсването на стената на язовира", но кой - хох олите
    Прилика с виц - зет, ще си извадя едното око, тъщата да има едноок зет - чий е язовира?

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Калпазанин

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Бесарабски митове и легенди":

    Аа и аз чух че стигнали до курилите и Виена 😂😂😂😂
  • 53 Да напомним

    3 6 Отговор

    До коментар #50 от "Заченки на поумняване, или?":

    "Нищо подобно" Оспорваш, че рузките терористи твърдяха, че стената е рухнала след артилерийски обстрел от украинците ли?

    Коментиран от #56

  • 54 не може да бъде

    9 1 Отговор
    Както казва Тъкър Карлсон,един ако попитате един овчар от Таджикистан кой е взривил язовира ще ви отговори без замисляне -точно и аргументирано- и това е защото човекът се води от проста и доказана логика,без префърцунени увъртания!?Това което се вижда с просто око е че Украйна се опитва да разстрои желязната вече руска отбрана и използва всякакви средства -жестоко и безогледно,като разчита че колективният Запад ще я подкрепи също така безогледно!?Даже вече очаквам сериозно да се включат и еколозите с нападки и неготивни коментари ...може би също така ще обвинят руснаците във варварско отношение към животните -ето вижте сега какво става руските алигатори унищожават украинските леопарди ,ядат ги на една хапка по 2-3 бр.....
  • 55 Буба Мара

    3 0 Отговор
    абе щом и украинците по морето избегаха на халкидики .....не е добре
  • 56 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Да напомним":

    А ти оспорваш , че у---йския
    оф-це.ррр се е хвалил пред
    САШтиянски медии, че са стреляли с новите ХАЙмарс по шлюзовете и стената на язовира ли ❓❓❓❓❓
  • 57 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "Мдаа":

    МъНееее,
    Ти явно си готов да държиш жена си докато
    не гър
    оре дълбоко
    щом каже посолствоТО ❗❗❗
    Само САШТисан може да твърди и да си вярва ,
    че PUT IN
    сам е разрушил стената,
    сам е разрушил СП
    сам е знаел за промяната в курса и е изпратил да ударят МН-17

    ......