Last news in Fakti

13 Юни, 2023 12:03 1 133 4

Пекин: САЩ създават "илюзията", че имат желание да се ангажират с Китай

  • сащ-
  • китай-
  • общуване-
  • отношения-
  • блинкен-
  • посещение-
  • пекин-
  • ашингтон

„Всеки път, когато кажат, че искат да се срещнат с нас, Съединените щати играят роля и създадат фалшивата илюзия, че са нетърпеливи да общуват"

Пекин: САЩ създават "илюзията", че имат желание да се ангажират с Китай - 1
Източник: Shutterstock

Широко следван, поддържан от държавата акаунт в китайските социални медии, обвини Вашингтон, че многократно си прави номера и създава "илюзията", че има желание да се ангажира с Китай, дни преди очакваното посещение на държавния секретар на САЩ - Антъни Блинкън, предаде "Ройтерс".

Въпреки че все още не е обявено от Държавния департамент, представител на САЩ каза, че Блинкен ще бъде в Китай за разговори на 18 юни.

Посещението на високо ниво беше помрачено от нови обвинения на САЩ срещу Китай за шпиониране и язвителни китайски атаки срещу искреността на Вашингтон да подобри силно развалените двустранни връзки.

Блинкен отмени посещението си в Пекин през февруари, след като китайски шпионски балон прелетя през Съединените щати. Дни преди пътуването му тази седмица официални представители на САЩ, включително самият Блинкен, казаха, че Китай е шпионирал от Куба известно време и е надстроил съоръженията си за събиране на разузнавателна информация там през 2019 г., твърдения, които Пекин и Хавана отхвърлиха като неверни.

В понеделник Блинкен каза, че усилията на Китай в Куба са част от глобалните усилия на Пекин да разшири присъствието си в чужбина и действията на САЩ за справяне с това, откакто президентът Джо Байдън дойде на власт през януари 2021 г., са дали „резултати“, без да уточнява какви са тези резултати.

„Всеки път, когато кажат, че искат да се срещнат с нас, Съединените щати играят роля и създават фалшивата илюзия, че са нетърпеливи да общуват, като в същото време многократно тестват и провокират фундаменталните принципи на Китай“, Ююан Тантиан, потребител на социални медии, свързан с китайската държавна телевизия CCTV, пише в онлайн статия във вторник.

Инцидентът с балона в началото на годината беше "фарс" и искането на американския министър на отбраната да се срещне с китайския му колега по-рано този месец, което беше отхвърлено, не беше нищо повече от "внимателно изработен" спектакъл, се казва в него.

„Тъй като САЩ многократно са подчертавали необходимостта от укрепване на комуникацията на високо ниво с Китай, дали Блинкен ще посети Китай е лакмусов тест за искреността и способността на САЩ за политическо маневриране“, пише китайският държавен таблоид Global Times в редакционна статия в неделя.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новинаря

    1 1 Отговор
    "Два танкера са се сблъскали на река Лена в Иркутска област в Русия. В следствие на сблъсъка във водата са се разлели десетки тона бензин. Капитанът на един от плавателните съдове е бил пиян, съобщава телеграм-каналът Baza. Екологичната катастрофа е станала вечерта на 12 юни край селището Алексеевск. Танкерът "Ерофей Хабаров" е превозвал над 2 хил. т. бензин, когато се е сблъскал с танкера "ТР-900", който е бил на рейд.
    "
  • 2 долу сащ

    11 1 Отговор
    влизайте в тайван, колкото ги бавите по зле ше става
  • 3 не може да бъде

    10 1 Отговор
    Въпросът е имат ли нужда САЩ от преговори с Китай,при положение че около 50 държави в света следват безпрекословно американската линия,а самите САЩ имат сериозна доминация в икономиката и военната област !?Според мен въпросът да се постигне споразумение е екзистенциално важен за САЩ ,а не за Китай!В последните години САЩ допуснаха грешки които са според мен ненужни и необясними!Първо защо действаха така че разрушиха изцяло привлекателния си имидж!?Второ защо беше необходима военната авантюра в Украйна ,която сега доведе до противопоставяне НАТО от една страна ,а САЩ и Русия от друга!И то при условие че КИтай и Русия в момента имат превъзходство в ядрените оръжия!?Какъв беше смисълът от санкционните действия на САЩпо отношеуние на Русия,Венецуела ,Сирия при положение че се знае от други подобни че не са особено ефективни-нещо повече създадоха почва за отслабване на икономиките на колективния Запад?!И сега имаме това които имаме -конфронтация ,разрушаване на световния порядък в областта на финансите ,търговията ,разделението на труда ,безопасността ,отслабване позициите на долара,проблеми в производството на храни!?Би трябвало да се запитаме -а оти ги ручааме жабетата!Разбира се първо украинците трябва да се запитат!Но идва времето и доста европейци да си зададат този въпрос!
  • 4 Плевню Баневiq

    2 10 Отговор
    като фащщщ "демократите" ликвидират русията, идва ред на чайните и ще настъпи всемирно благоденствие all over the world , защото няма да има нужда от оръжия, a ВПК на фащ ще произвежда храни за новия 3- ти свят (там ще сме и ние).
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания