Last news in Fakti

13 Юни, 2023 15:01 1 103 14

Китай: САЩ се отнасят към Тайван като към пионка

  • китай-
  • кнр-
  • тайван-
  • сащ-
  • вашингтон-
  • интерес-
  • пекин

Пекин изрази съмнения относно действителния интерес на Съединените щати към острова

Китай: САЩ се отнасят към Тайван като към пионка - 1
Източник: БГНЕС

Говорителят на китайското външно министерство, Ван Уенбин, изрази съмнения относно действителния интерес на Съединените щати към острова Тайван. Това заяви по време на брифинг, цитиран от ТАСС.

Според Ван, Вашингтон се отнася към Тайван като към пионка и смята тайванския народ за пушечно месо. Той коментираше информация, появила се в медиите, че администрацията на президента, Джо Байдън, разработва план за евакуация на американски граждани от Тайван, като заяви, че не е запознат с такова предложение.

"САЩ настояват, че подкрепят Тайван, но всъщност го използват като пешка и третират тайванците като пушечно месо", подчерта Ван Уенбин.

Китайският дипломат допълни, че Съединените щати са разработили дори план за унищожаване на Тайван, като част от своята стратегия за сдържане на Китай. Той изрази увереност, че повечето тайванци осъзнават, че Съединените щати на практика вредят на Тайван, предаде news.bg.

От дълго време Тайван е изправен пред заплахата от възможна инвазия от страна на Китай, който претендира, че островът е негова територия и трябва да бъде превзет, дори със сила, ако е необходимо. През 2005 година Китай прие закон, който предоставя правна основа за военни действия срещу Тайван, ако той се отдели или изрази намерение да го направи.

Въпреки тези претенции, Тайван продължава да отхвърля териториалните искания на Китай и настоява, че само жителите на острова могат да определят своето бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емчи

    15 1 Отговор
    То и с Украйна тъй.. А тука при нас е няква подигравка.

    Коментиран от #4

  • 2 По-добре е да си враг

    12 2 Отговор
    С англосЪксонските па ра зи ти
    отколкото приятел.

    Коментиран от #8

  • 3 Механик

    15 2 Отговор
    Те се отнасят към всички като към пионки. Тайван не е изключение.
  • 4 Манталитет на крави

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Емчи":

    Точно. Все едно говори за Украйна.
    Те не се отнасят равностойно със слугите си. Те приятели нямат. Подлъгват, използват, изоставят. Бездушие.
  • 5 гаджи

    12 1 Отговор
    ТЕ ФАЩ СЕ ОТНАСЯТ КЪМ ВСИЧКИ КАТО ПИОНКИ
  • 6 Минават

    9 0 Отговор
    като луди крави през душите, земите и животите на хората. Докато имат полза ще ги хвалят и ласкаят и после шут. Примери бол.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Име

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "По-добре е да си враг":

    С нашите наглосаксони що мълчат. Спотайват се в миша дупка

    Коментиран от #11

  • 9 Българин

    9 0 Отговор
    "Вашингтон се отнася към Тайван като към пионка и смята тайванския народ за пушечно месо"

    То и с Украйна и украинския народ е същото - да не говорим за българския народ - нас не ни смятат даже и за пушечно месо и се мъчат да ни затрият - доста успешно до сега са затрили една трета от българите.
  • 10 Казуар

    2 5 Отговор
    Тайванските китайци не искат диктатура тип президента Си.

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 11 Запознат

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Име":

    Защото от разтворено общество не плащат за Тайван - плащат единствено да се плюе по Русия и ако има статия даже косвено да се споменава Русия гледай какво става.
  • 12 Знаем

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Казуар":

    Китайските тайванци искат да са пушечно месо и диктатура тип "памперсова деменция"
  • 13 Шотландец

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Казуар":

    Ти ходи да ги питаш ли или от посолствоТО така ти казаха. Те и каталунците не искат в Испания ама потушиха протеста и блокираха референдума. Да не говорим за шотландците или ирландците.
  • 14 Родолюбец

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Казуар":

    Така така и българите страшно много искат да са краварска колония - на всички допитвания така казаха - ама май нямаше никакви допитвания.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания