Last news in Fakti

14 Юни, 2023 05:07 1 300 12

Обезщетяват с 300 хиляди евро насилван от духовник в Германия

  • германия-
  • обезщетение-
  • свещеник-
  • насилване

Олтарник бил насилван многократно от католически свещеник през 70-те години на миналия век

Съд нареди на германска епархия да изплати 300 000 евро обезщетение на бивш олтарник, който е бил многократно малтретиран от католически свещеник през 70-те години на миналия век - решение, което според асоциация на жертвите е първото по рода си в Германия, предаде Асошиейтед прес.

Съдът в Кьолн се произнесе по дело, по което ищецът, мъж на 62 години, който е бил изнасилен и малтретиран по друг начин повече от 300 пъти от вече покойния свещеник, е поискал 750 000 евро от Кьолнската архиепископия, съобщи ДПА. Архиепископията е решила да не се позовава на давностния срок по делото.

Съдията Щефан Зингбартел заяви, че съдът не е постановил по-високо обезщетение, тъй като животът на жертвата за щастие не е бил разрушен, като отбеляза, че мъжът се е оженил, има деца и е бил в състояние да работи.

Германската църква извършва доброволни плащания на пострадалите от злоупотреби. Групите на жертвите критикуват сумите като твърде малки. Системата, която влезе в сила в началото на 2021 г., предвижда плащания в размер на около 50 000 евро на жертва - заменяйки предишната програма, по която плащанията бяха средно около 5000 евро.

Независимият орган за определяне на плащанията, който взема решения по искове в рамките на тази система, досега е присъдил плащания в размер на повече от 50 000 евро в 143 случая и повече от 100 000 евро в 24 случая, съобщава ДПА.

През 2018 г. в доклад, изготвен по поръчка на църквата, се стигна до заключението, че между 1946 и 2014 г. най-малко 3677 души са били малтретирани от духовници в Германия. Повече от половината от жертвите са били на 13 или по-малко години, когато са били извършени злоупотребите, а почти една трета от тях са били олтарни момчета. През последните години поредица от епархии, включително Кьолнската, публикуваха допълнителни доклади за работата на духовниците по случаи на злоупотреби.

Кьолн е исторически център на католицизма в Германия: в архиепископията живеят повече католици от всяка друга в страната - около 1,8 милиона.

Групата, представляваща жертвите, Eckiger Tisch, заяви, че решението от вторник - 13 години след като скандалът със злоупотребите за първи път засегна църквата в Германия - е първото подобно решение на германски съд.

"Това е важен сигнал за хиляди подобни случаи в Германия", каза в изявление нейният говорител Матиас Катш.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа..

    10 2 Отговор
    Папата наскоро обяви че "сексът е нещо хубаво",а пък на всичкото отгоре Църквата и пари ти дава..

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Синко

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа..":

    Ако ти трябват кинти,спокойно може да се наведеш пред отец Николай.Той ще те опрости.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 гаджи

    5 1 Отговор
    Това ни чака като приемем стамбулската конженция
  • 6 Битко

    2 1 Отговор
    Ега, теа ка простутутки бе, оправат ги и им заплаштат сетне!
  • 7 Гаглей

    2 0 Отговор
    Над 300 пъти го е яхнал. И му дават 300 хилки по хилка. На опън. Хахаха да му права сметка на ще пантерки дето за 100 лева правят всичко
  • 8 Хетеро-сапиенс

    3 0 Отговор
    В тази връзка на запад се разказват доста гадни вицове.
    Защо например всички момчета в църковния хор имат еднаква прическа на път по средата. Много просто, когато ду хат на свещеника, той ги гали по главата с две ръце и каза "браво, добро момче
  • 9 Аааааа

    2 1 Отговор
    Ооооооо иеее
  • 10 Католик

    2 1 Отговор
    Католическата религия е голяма работа - кръстоносни походи, инквизиция, силно изявена педофилия и др. Българските атлантисти обикновено се срамуват от нашата православна религия, защото е близка до руската и мечтаят за напредничава католическа България. Нищо, че онова което ни е спасило през 5-те века "съвместно съществуване" е точно православната вяра.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: