Last news in Fakti

17 Юни, 2023 03:06 2 565 7

17 юни 1967 г. Китай има своя водородна бомба

  • китай-
  • ядрен полигон-
  • водородна бомба

Пекин бързо наваксва изоставането от САЩ и СССР в ядрената надпревара

17 юни 1967 г. Китай има своя водородна бомба - 1
Снимка: БГНЕС

На 17 юни 1967 г. само три години от първия си ядрен тест Китай взривява и първата си водородна бомба.

Началото на ядрените амбиции на Пекин е поставено на 16 октомври 1964 г., когато Китайската народна република провежда първия си ядрен опит, с което става петата държава с ядрени оръжия след САЩ, Съветския съюз, Великобритания и Франция.

Китай стартира програмата си за ядрени оръжия в средата на 50-те години на ХХ век, след Корейската война. В началото усилията му са подкрепени от значителна съветска помощ, включваща съветници и техническо оборудване.

В Института по физика и атомна енергия в Пекин започват изследвания за проектиране на ядрени оръжия, а в Ланджоу е построен завод за обогатяване на уран, в който се произвежда уран за оръжия.

С охлаждането на китайско-съветските отношения в края на 50-те години на ХХ век Съветският съюз оттегля цялата си помощ. През юни 1959 г. Никита Хрушчов решава да откаже предоставянето на прототип на бомба на китайците. Този разрив подтиква Китай да започне свой собствен проект за ядрени опити, наречен с кодовото име 59-6 по името на месеца, в който е започнат.

Операция 59-6 е проведена на полигона Лоп Нур в пустинята Гоби в провинция Синдзян, Западен Китай, близо до древния Път на коприната. На върха на стоманена кула е монтирано устройство от имплозионен тип, което произвежда мощност от 22 килотона. Това е първият от общо 45-те китайски ядрени опита, всички от които са проведени в Лоп Нур. Двадесет и три от тези опити са атмосферни, а 22 - подземни, като мощността им варира от 1 килотон до 4 мегатона.

Китай проведе последния си тест на 29 юли 1996 г., само два месеца преди подписването на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО) на 24 септември 1996 г. Въпреки това Пекин все още не е ратифицирал ДПЗЯО - стъпка, която е задължителна за влизането на Договора в сила. Липсват ратификациите и на седем други държави с ядрени способности: Корейската народнодемократична република, Египет, Индия, Израел, Иран, Пакистан и Съединените щати.

Въздействието на ядрените опити в Китай върху здравето на хората, животните и околната среда до голяма степен не е проучено поради липсата на публично достъпни официални данни. Регионът Синдзян е най-голямото административно деление на Китай и е дом на 20 милиона души от различни етноси. Проучване, проведено от японския физик професор Юн Такада, показва, че пиковите нива на радиоактивност от китайските тестове с голяма мощност надвишават тези от аварията с реактора в Чернобил през 1986 г. и сериозно засягат местното население.

През 2008 г. Китай започва да изплаща субсидии на персонала, участващ в ядрените опити. Обезщетението обаче не е предоставено на цивилните жители на района на Синдзян, намиращ се на вятъра от полигона Лоп Нур.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Знам че е

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тъга":

    Заета е с Прайда...
  • 4 Калпазанин

    8 2 Отговор
    А дайте малко инфо за ядрените опити на фащ, колко са къде са на тяхна територия ли?!! За снарядите с обеднен уран знаем вече, и колко са изстреляни в обора например ама се по дочува че са използвани в Сърбия и Ирак а сега и Украйна, явно ги използват за лечебни цели

    Коментиран от #5

  • 5 да сме коректни

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Калпазанин":

    Стотици - на поне два полигона - в Невада и в Тихия океан, атол Бикини ; атмосферни, наземни,подземни и подводни взривове; за такива в Космоса няма потвърдени сведения;
  • 6 Шопо

    5 0 Отговор
    Цар Бомба (на руски: Царь-бомба) е названието на руска водородна бомба, най-мощното ядрено оръжие, което е създавано и взривявано някога по време на ядрени изпитания.
  • 7 хммм

    1 0 Отговор
    Пак глупости от 1001 нощ..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания