Last news in Fakti

18 Октомври, 2013 14:21 1 228 0

Саудитска Арабия отказа място в Съвета за сигурност на ООН

  • саудитска арабия-
  • съвета за сигурност-
  • оон

Кралството смята, че Съветът е неспособен да разреши конфликтите в света

Саудитска Арабия отказа място в Съвета за сигурност на ООН - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Саудитска Арабия се отказва от мястото си на непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, предадоха световните агенции.

Причината, която е изтъкнала арабската страна е, че 15-членният орган е неспособен да разреши конфликтите в света. Отказът стана само няколко часа, след като кралството бе избрано за един от 10 непостоянни членове на Съвета.

В изявление на саудитското външно министерство, публикувано днес се казва,  че Съветът се е провалил в своята работа относно Сирия. В изявлението се казва, че ООН е допуснало режимът на сирийския президент Башар Асад да извърши хиляди убийства, както и да използва химическо оръжие срещу цивилното население, без да понесе каквито и да е санкции, пише АП.

Саудитска Арабия твърди още, че Съветът за сигурност не е бил в състояние да разреши и палестинско-израелския конфликт през последните десетилетия както и не е успял да превърне Близкия изток в зона, свободна от оръжия за масово унищожение.

Отказът на Саудитска арабия породи безпокойство сред редовните членове на Съвета, защото за негови непостоянни членове са избрани страни, в които масово се нарушават човешките права, съобщиха представители на американската правозащитна организация „Фрийдъм Хаус”.

Съгласно международен рейтинг Саудитска Арабия и Чад са „страни, в които не се спазват човешките права”, а в Нигерия те „не се спазват частично”.

Правозащитниците призоваха членовете на ООН при гласуване да вземат под внимание положението с правата на човека в страните-кандидатки. Преди ден общото събрание на ООН избра пет нови непостоянни членове на Съвета за сигурност, а от африканската група бяха избрани Чад и Нигерия, които да заменят Мароко и Того.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА