Last news in Fakti

29 Юни, 2023 17:00 914 1

Въздушни нападения удариха столицата на Судан въпреки примирието за Байрама (ВИДЕО)

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон-
  • дарфур-
  • цивилни-
  • убити-
  • байрам

Жителите разказват, че интензивните боеве продължават в Омдурман в сряда и в четвъртък следобед, докато ООН настоява воюващата суданска армия и паравоенната група RSF да се придържат към примирието

Въздушни нападения удариха столицата на Судан въпреки примирието за Байрама (ВИДЕО) - 1
Снимка: Al Jazeera

Въздушни нападения и противовъздушен огън удариха столицата на Судан Хартум според жителите, въпреки че воюващите страни обявиха примирие за мюсюлманския празник Курбан Байрам.

Войната между суданските въоръжени сили (SAF) и паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), която започна през април, предизвика голяма хуманитарна криза и разсели близо 2,8 милиона души, от които почти 650 000 избягаха в съседни страни.

Трите района, които съставляват основната столица около вливането на река Нил – Хартум, Северен Хартум и Омдурман – са били свидетели на повече от 10 седмици на тежки сблъсъци и грабежи, докато конфликтът предизвика възобновяване на етнически мотивирани убийства в западната област Дарфур.

Жителите и новините в медиите съобщиха, че боевете в Омдурман са се засилили в сряда следобед и продължили до четвъртък. Мисията на ООН в Судан подчерта необходимостта и двете страни да поддържат примирието.

„В същото време Сили за бърза подкрепа (RSF) и съюзническите милиции остават отговорни за насилието срещу цивилни, изнасилвания и грабежи в районите, които контролират, включително в Хартум, и етнически насочено насилие срещу цивилни в Дарфур“, се казва в изявление на мисията.

Сили за бърза подкрепа (RSF) остават отговорни за атаките в населени с цивилни райони, включително въздушни бомбардировки на жилищни райони в Хартум.“

Припомняме, че конфликтът избухна на фона на спорове за това какви правомощия ще запазят управляващите според международно подкрепен план за преход към гражданско управление.

Множество споразумения за прекратяване на огъня не успяха да се спазят, включително няколко с посредничеството на Саудитска Арабия и Съединените щати на преговорите в Джеда, които бяха прекратени миналата седмица.


Мрачната ситуация в Дарфур

В западния регион на Дарфур ситуацията продължава да се влошава. Цели градове са под обсада, каза ООН, а кварталите са изгорени до основи.

Дарфурската адвокатска асоциация, активистка група, която наблюдава конфликта, каза, че Сили за бърза подкрепа (RSF) са извършили смъртоносни атаки в района на Манваши в щата Южен Дарфур два пъти през последните пет дни.

Жителите – както и ООН, Съединените щати и други – съобщиха, че цивилни са били набелязвани и убити заради тяхната етническа принадлежност от Сили за бърза подкрепа (RSF) и съюзническите арабски милиции.

През 2003 г. бившият президент Омар Ал-Башир въоръжи и създаде де-факто предшественика на Силите за бърза подкрепа (RSF) , подкрепяната от правителството милиция, наречена от бунтовниците „Джанджавид“, срещу неарабските етнически малцинства в Дарфур.

Организацията на обединените нации казва, че 300 000 души са били убити и 2,5 милиона са разселени в конфликта в Дарфур, който избухна в огромния западен регион през 2003 г.

От април повече от 170 000 души са избягали от Дарфур в съседен Чад, според агенцията на ООН за бежанците.

Общо над 645 000 души са потърсили убежище извън Судан, според последните данни на Международната организация по миграцията, като още около 2,2 милиона са разселени в страната.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    Свобода за Република Судан