Last news in Fakti

29 Юни, 2023 20:46 1 855 16

Боливия подписва споразумения с руски и китайски компании за добив на литий

  • боливия-
  • литий-
  • споразумения-
  • компании-
  • руски-
  • китайски

Това са руската държавна ядрена компания "Росатом" и китайската "Ситик Гуоан Груп"

Боливия подписва споразумения с руски и китайски компании за добив на литий - 1
Източник: Shutterstock

Боливия подписа споразумения за разработването на находищата си на литий с руската държавна ядрена компания "Росатом" и китайската "Ситик Гуоан Груп" (Citic Guoan Group). Това съобщи правителството на южноамериканската страна, която се стреми да оползотвори своите огромни, но до голяма степен неразработени ресурси, предаде Ройтерс.

Подписаните днес сделки, предвиждащи общи инвестиции за 1,4 милиарда долара в Боливия, последваха подобно споразумение, сключено през януари с китайския гигант в производството на батерии "Кънтемпъръри амперекс текнолъджи" (Contemporary Amperex Technology - CATL), след дълга тръжна процедура.

"Чрез тези споразумения страната ни ще може да произвежда около 100 000 метрични тона еквивалент на литиев карбонат през 2025 г. от солните полета Уюни, Койпаса и Пасто Грандес", заяви министърът на въглеводородите и енергетиката Франклин Молина по време на събитие в столицата Ла Пас.

Емблематичните солници на Боливия са местоположението на най-големите литиеви ресурси в света, оценени на 21 милиона тона, по данни на Геоложката служба на САЩ (USGS). Страната отдавна се опитва да увеличи промишленото производство или да разработи търговски жизнеспособни резерви.

Правителства, производители на батерии и автомобилни компании по целия свят се борят да си осигурят доставки на литий - материал, който е ключов за батериите, и съответно за прехода към електрическата мобилност.

Според министър Молина чрез инвестициите ще се изградят две преработвателни фабрики за директно извличане на литий (DLE) в градовете Пасто Гранде и Уюни Норте, където ще се произвеждат най-малко 45 000 тона еквивалент на литиев карбонат на година.

Руската "Росатом", която наддаваше чрез своето подразделение "Ураниум Уан Груп" (Uranium One Group), потвърди сделката, като съобщи, че ще инвестира 600 милиона долара в проекта. Това ще бъде първото голямо литиево предприятие на компанията в чужбина и се очаква да има годишен капацитет от 25 000 тона еквивалент на литиев карбонат.

"Има възможност за увеличаване на капацитета въз основа на резултатите от геоложките проучвания", добави Кирил Комаров, първи заместник генерален директор на "Росатом".

На свой ред китайската "Ситик Гуоан Груп" ще инвестира 857 милиона долара в Боливия и също така ще "разгледа възможността за инвестиране в заводи за батерии, както и за изграждане на завод за сглобяване на превозни средства, за да създаде истинска революция в електрическия транспорт", обясни още министърът на въглеводородите и енергетиката.

Сделката с "Ураниум Уан Груп" е за предпроектни и прединвестиционни проучвания, каза още Молина.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кравофоб

    36 8 Отговор
    Браво само така.
  • 2 Факт е,

    46 5 Отговор
    И боливийците са осъзнали с кой трябва да сътрудничат, за да не ги окрадат.
  • 3 Русофил

    6 42 Отговор
    На кого ще остане Росатом след разпада на русията не знам. Изнасят парите.

    Коментиран от #4, #5, #12

  • 4 Факт е,

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    По-скоро русоФОБ
  • 5 Българин

    28 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Ша са разпадне, ама първо ще се разпадне мирният атом и колективният запад. Санкциите и контранаступа лак вървят? Добре ли са?
  • 6 пепа

    29 3 Отговор
    Русия воюва срещу агресивният фашистки свят, в същото време работи да народа си с миролюбивите държави!
  • 7 Дежурният tiквеник съм

    1 15 Отговор
    А тостер кога?
  • 8 Калпазанин

    30 0 Отговор
    Честито на санкционираните и на санкциониращите
  • 9 има нещо мътно

    4 25 Отговор
    В Раша щото няма литий че са се засилили за Боливия.Освен това са технологично изостанали.

    Коментиран от #15

  • 10 еалиста

    19 2 Отговор
    Дори и африканските държави ,освен южно американските осъзнаха, че Русия не превзема чужди държави, но не позволява на страната и и руско говорящите присъединили се територии да бъдат избивани от украинската хунта и агресивната световна сган!
  • 11 Каубоец

    18 0 Отговор
    Как така!? Да се спре тази сделка. Това е анти- еко- ресурсно. И после пак Илона Мъск обира парсата...
  • 12 Мухарем

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Иди, питай Ердоган къде му е росатома....
  • 13 Мишел

    15 0 Отговор
    Това е една от причините САЩ да правят всичко възможно за подобряване отношенията с Индия, където е открито находище със значително количество литиеви соли.
    Впрочем, от времето на СССР е известно, че под солното находище в Соледар, Донбас, Русия, има огромен слой литиеви соли, който сега се оценява на над 2 трилиона долара.

    Коментиран от #14

  • 14 Мигел

    9 1 Отговор

    До коментар #13 от "Мишел":

    Ауу, жал ми е за украинските несретници....
  • 15 Българин

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "има нещо мътно":

    Ахам. Ще си го търгуват в доларе нале? Омен си ама не много
  • 16 Вирус

    3 0 Отговор
    Че как така те руснаците много лоши агресори окупатори къде е Обама да донесе мир и благоденствие по света хахаха