3 Юли, 2023 10:45 597 0

Лайчак: Ситуацията в Северно Косово продължава да е крехка

  • косово-
  • сърбия-
  • белград-
  • прищина-
  • ситуация-
  • лайчак

Заяви специалният пратеник на Европейския съюз за диалога между Белград и Прищина

Лайчак: Ситуацията в Северно Косово продължава да е крехка - 1
Източник: БГНЕС

Мирослав Лайчак, специалният пратеник на Европейския съюз за диалога между Белград и Прищина, предупреди, че въпреки предприетите стъпки за намаляване на напрежението, ситуацията в Северно Косово продължава да бъде крехка, съобщи агенция "Танюг".

В своя пост във Facebook, Лайчак изрази съжаление, че въпреки ясните стъпки за успешно намаляване на напрежението, ситуацията остава нестабилна.

От 26 май, сърбите в северните косовски общини Звечан, Лепосавич и Зубин поток, започнаха ежедневни протести пред общинските сгради. Протестите са насочени срещу албанските кметове в тези общини, които бяха избрани на местните избори с избирателна активност от само 3,5%, поради бойкота на сърбите. На 29 май възникнаха сблъсъци между протестиращите, полицията и войските на мироопазващите сили на НАТО в Косово (KFOR), като около 30 войници от KFOR и около 50 косовски сърби бяха ранени, цитира БТА.

Лайчак посочи, че през последните два дни се опитва да координира следващите стъпки за решаване на кризата в Северно Косово. Той проведе разговори с членовете на Комисията по външните работи на Европейския парламент и с генералния директор за политиката на съседство и разширяването на Европейската комисия Герт Ян Копман относно ситуацията в Северно Косово и последните събития в диалога между Белград и Прищина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА