Last news in Fakti

3 Юли, 2023 22:55 2 834 77

Владимир Путин показва пред Моди и Си, че все още е начело след бунта на Пригожин

  • русия-
  • шос-
  • китай-
  • владимир путин-
  • вагнер-
  • си дзинпин

Форумът е по-важен от всякога за Москва, която иска да покаже, че Западът не е успял да я изолира

Владимир Путин показва пред Моди и Си, че все още е начело след бунта на Пригожин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът Владимир Путин ще участва тази седмица в първата си многостранна среща на върха, откакто въоръжен бунт разтърси Русия, като част от рядка международна група, в която страната му все още се радва на подкрепа, пише АП.

Лидерите ще се съберат виртуално във вторник за среща на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество, група за сигурност, основана от Русия и Китай, за да противодейства на западните съюзи от Източна Азия до Индийския океан.

Домакин на събитието тази година е Индия, която стана член през 2017 г. Това е най-новата възможност за премиера Нарендра Моди да демонстрира нарастващото глобално влияние на страната.

Досега групата се е съсредоточила върху задълбочаване на сигурността и икономическото сътрудничество, борбата с тероризма и трафика на наркотици, справянето с изменението на климата и ситуацията в Афганистан, след като талибаните поеха властта през 2021 г. Когато външните министри се срещнаха в Индия миналия месец, войната на Русия срещу Украйна едва ли е представена в техните публични забележки, но последствията за развиващите се страни върху сигурността на храните и горивата остават загриженост за групата, казват анализатори.

Форумът е по-важен от всякога за Москва, която иска да покаже, че Западът не е успял да я изолира. Групата включва четирите централноазиатски нации Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, в регион, където руското влияние е дълбоко. Други включват Пакистан, който стана член през 2017 г. и Иран, който трябва да се присъедини във вторник. Беларус също е на линия за членство.

"Тази среща наистина е една от малкото възможности в световен мащаб, в които Путин може да демонстрира сила и доверие", каза Майкъл Кугелман, директор на Института за Южна Азия на Wilson Center.

Нито една от страните членки не е осъдила Русия в резолюциите на ООН, а вместо това е избрала да се въздържа. Китай изпрати пратеник да посредничи между Русия и Украйна, а Индия многократно е призовавала за мирно разрешаване на конфликта.

Лично за Путин срещата на върха представлява възможност да покаже, че контролира ситуацията след краткотрайния бунт на шефа на наемниците на Вагнер Евгений Пригожин.

"Путин ще иска да увери партньорите си, че все още е начело и да не остави никакво съмнение, че предизвикателствата пред неговото правителство са победени", каза Танви Мадан, старши сътрудник в института Брукингс.

Индия обяви през май, че срещата на върха ще се проведе онлайн, вместо лично, както миналата година в Самарканд, Узбекистан, където Путин позира за снимки и вечеря с други лидери.

Поне за Ню Делхи перспективата да приеме Путин и китайския лидер Си Дзинпин само две седмици след като Моди беше удостоен с помпозно държавно посещение от президента на САЩ Джо Байдън, не би била идеална.

След всички фанфари, които Моди получи от американските лидери при неотдавнашното си посещение, "щеше да е твърде рано (за Индия) да приветства китайски и руски лидери", каза Кугелман.

Връзката на Индия с Москва остава силна по време на войната; тя е натрупала рекордни количества руски суров петрол и разчита на Москва за 60% от отбранителната си техника. В същото време САЩ и техните съюзници агресивно ухажват Индия, която виждат като противотежест на нарастващите амбиции на Китай.

Ключов приоритет за Индия във форума е да балансира връзките си със Запада и Изтока, като страната е домакин и на срещата на върха на Групата на 20-те водещи икономики през септември. Това също е платформа за по-задълбочено ангажиране на Ню Делхи с Централна Азия.

"Индия хвали този вид външна политика, при която лавира с всички едновременно", каза Дерек Гросман, анализатор на Индо-Тихоокеанския регион в RAND Corporation.

Ню Делхи, казват наблюдатели, ще се стреми да осигури собствените си интереси на срещата на върха. Вероятно ще подчертае необходимостта от борба с това, което нарича "трансграничен тероризъм" - срещу Пакистан, когото Индия обвинява, че въоръжава и обучава бунтовници, борещи се за независимост на контролирания от Индия Кашмир или за интегрирането му в Пакистан, обвинение, което Исламабад отрича.

Може също така да подчертае необходимостта от зачитане на териториалната цялост и суверенитет - обвинение, често насочено към другия му съперник, Китай. Индия и Китай бяха заключени в интензивно тригодишно противопоставяне, включващо хиляди войници, разположени по протежение на спорната им граница в източния регион Ладак.

Анализатори казват, че Китай, който се стреми да се представи като глобална сила, се превръща в доминиращ играч във форуми като ШОС, където интересът към пълноправно членство от страни като Мианмар, Турция и Афганистан нарасна през последните години.

"Ограничението на ШОС е, че Китай и Русия се опитват да го превърнат в антизападна групировка, а това не се вписва в независимата външна политика на Индия", каза Мадан.

ШОС също може да се окаже предизвикателство за Вашингтон и неговите съюзници в дългосрочен план.

"За страните, които изпитват неудобство към Запада и тяхната външна политика, ШОС е добре дошла алтернатива, главно поради ролите, които играят Русия и Китай. ... Мисля, че това подчертава каква загриженост може да бъде тази група за редица западни столици, особено ако продължава да се разширява", каза Кугелман.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимирович

    21 14 Отговор
    чукай запада до откат !

    Коментиран от #11, #14

  • 2 аааахахахааа

    12 20 Отговор
    Каква среща само на страни завършващи на стан...аааахахахаа...в най-скоро време и московстан ще има.А на знамето на московстан ще има изрисуван коран и полумесец.....аааахахааааа.

    Коментиран от #21

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 12343211

    6 1 Отговор
    Въздържанието докарва приходи.
  • 5 ТаУмВзе

    12 13 Отговор
    Хахаа, удар под спину и балшоой театър, даже и китаеца не го брои за живо страхливото с ботокса!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Последния Софиянец

    11 11 Отговор
    Сега кой командва в калния кремль, жужа или женя с чирпака!?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хитрата сврака с двата крака

    17 5 Отговор
    Все още ли?? Дълго още ще е начело,до деня на победата над колективният запад, който се опитва да притисне руската федерация до стената и я разпъртасоча,но никога няма да му се отдаде този негов коварен план!

    Коментиран от #75

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Объркано Атлантиче

    24 4 Отговор
    Какво не ви казват:
    Аржентина изплати дълга си към МВФ в размер на 2,7 милиарда долара в юани!
    По-рано подобни новини бяха невъзможни, но сега се приемат за даденост, защото светът бързо се променя и на практика става многополюсен.
    Mожем да си припомним, че Кадафи по едно време искаше да направи африканска валута, да изплати дълговете с нея и да продава петрол за тази валута. В резултат на това англосаксонците с помощта на своите терористи и блока НАТО унищожиха Либия, убиха Кадафи и сега вместо страната има "територия на хаоса", управлявана от различни банди с оръжие.

    Тогава Кадафи беше убит показателно, като предупреждение към всички, които биха посегнали на господството на долара и еврото в света, но въпреки това Путин и Си Дзинпин решиха да откажат да отдадат почит на САЩ и продължиха систематично да вървят към по-справедлив многополюсен свят, независим от Империята на злото.

    Коментиран от #56

  • 13 Хохо Бохо

    8 10 Отговор
    Путин отдавна го няма. Това са негови двойници...
  • 14 Ама на запада явно му харесва

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Владимирович":

    Социалносуингърп0л0вите си падат
    по садомаз0т0
  • 15 Объркано Атлантиче

    16 3 Отговор
    И още: Страните от БРИКС планират да въведат нова валута за търговия, която ще бъде обезпечена със злато.

    Обсъждането на новата валута трябва да се проведе на предстоящата среща на БРИКС в Йоханесбург през август. Това решение беше взето поради големия брой страни, желаещи да се присъединят към БРИКС.
    СЪБИТИЕТО Е ЕПОХАЛНО. С ТОВА ХЕГЕМОНИЯТА НА ДОЛАРА ОСТАВА ЗАХВЪРЛЕНА В ИСТОРИЯТА!
    -- How long will the dollar last as the worlds default currency? The BRICS nations are gathering in South Africa this August with it on the --

    Коментиран от #57, #60

  • 16 Распутин

    10 11 Отговор
    По време на срещата със Си и Моди, Путинчо е сменил само 3 памперса, защото са приятелски страни.
    Лично Си му е донесъл комплект памперси, тип гащи, от Китай, в знак на уважение към великият пълководец на безаналоговата фашистка армия.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Стига бе

    8 1 Отговор
    Какво има да показва, след като е президент ? Или вие не сте наясно?
  • 19 Ама не трябва да минава

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гориил":

    Просто ще го прескочи –
    цирконите не прощават 😉😘
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Доктоф

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "аааахахахааа":

    Крумов от пети километър ще ти запише час за преглед, да ти издаде диагноза

    Коментиран от #29

  • 22 А стига бе!

    10 3 Отговор
    Няма ли да се спрете с тоя "бунт"!!:)

    Не ви ли стана ясно, че всичко бе постановка. Добре режисирана от Кремъл и блестящо изпълнена от артиста Пригожин.

    Коментиран от #25, #27, #31, #32, #76

  • 23 ХА ХА

    7 4 Отговор
    Най големите виновници за тероризма,трафика на наркотици и изменението на климата щели да обсъждат как да се справят с тях! Успех
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мда

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "А стига бе!":

    За да направят Путин да изглежда като смешник, нали!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тов. Членин

    2 5 Отговор

    До коментар #22 от "А стига бе!":

    Успакойся , таваришч .. "постановката" е само у твоята бимбарица .. КОЙ свали самальота ?🤭
  • 28 Адам Хилтън

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Мишел":

    Да и мотого го заболяло и звъннал на лука с картофите да решат проблемо, закърпили го и простил на гогвача, свои не бросим никогда.
  • 29 аааахахахааа

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Доктоф":

    ДоктоФе, направо ми запиши час при Митрофановна, да се наредя и аз на опашката за копейки.
  • 30 Българин

    4 7 Отговор
    АЗ ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ и цивилизованият ЕС!

    Нашите приятели,
    могъщите САЩ и непобедимият НАТО
    са гарант за свободата ни!

    Просперитетът ни зависи
    единствено от нас!

    Коментиран от #40

  • 31 ТаУмВзе

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "А стига бе!":

    Аз разбрах, но не разбах каква е целта, иначе, че Вова е гениален стратег никога не съм се и съмнявал!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Герге ,

    4 4 Отговор
    Сал един Моди и Си му останаа .. За Мъдуро неа сигурно .. 🤭😁

    Коментиран от #38

  • 34 да питам

    4 4 Отговор
    Като показваше , мръдаше ли с токчетата ?!🤭
  • 35 Али Турчинът

    5 2 Отговор
    Само неграмотни хора, могат да сравнят и тримата лидера.
    Преди седмица, Моди беше в Сащ.
    Видяхте ли, как го посрещнаха?
    Ръка за ръка, Моди между мъж и жена Байдън.
    Като деца..ръка,за ръка.
    Обаче познайте, от кого повече е бил шокиран Моди?

    Коментиран от #39, #46

  • 36 Едуард Петров

    3 2 Отговор
    Благодарим за актуалните новини! Дано все така! Бог да пази България!
  • 37 Мразя до гроб Русия безплатно!

    6 4 Отговор
    Дъртият бункерен плъх от Кремъл пак цвърчи...
  • 38 Aлфа Bълкът

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "Герге ,":

    Много са им притрябвали на индийците, ама евтина суровина. Русия продава на Китай, Китай произвежда и продава, американските тарикати прибират печалбата. Сега и с Индия се случва всичко.

    Коментиран от #43

  • 39 Мишел

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Али Турчинът":

    От женя с колоната затворници пред мцква ли!?
  • 40 Едуард Петров

    3 4 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    Тук се поизхвърли, постъпи като първия фанатик! Забрави ли, колко Руски Паметника има на Българска Тракийска Земя? Ти зачеркна Историята на 500 Годишното Ислямотурско робство и 200 Годишното Византийско гръцко иго!
    ,,Българино, помни своята История!"
    ,,България сега бази гледа! Този Връх Висок Е! Тя ще ни съзре!
    Ако, би бегали, да мрем по-добре!"
    ,,...Българийо, за Тебе те умряха!
    Една бе Ти достойна зарад тях!
    И Те за Теб Достойни, Майко, бяха!
    Умираха без страх...!" Иван Вазов
    НОВОТО ГРОБИЩЕ НА СЛИВНИЦА
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Госあ

    5 1 Отговор
    Китай-Русия-Индия. И некви провинциални драскачи пишат лаконично. Хахаха
  • 43 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Aлфа Bълкът":

    Целия дълг на американските тарикати се намира в Китай. Охраняван от флот и ядрен арсенал. Нали знаеш ? 😄
  • 44 1234

    2 2 Отговор
    Банкянския каун мунчо хариза милиарди на тоя бункерния диктатор и на оня джуджето от туркие
  • 45 Али Турчинът

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "Едуард Петров":

    Едуард Петров..
    Ясно от името даже, че си еврей.
    Не е лошо да си еврей.
    Лошото е да не забравяте, Хитлер и Германия.
    Като ,украинците?
    Разбра ли ме?

    Коментиран от #47

  • 46 Чок Гюзель

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Али Турчинът":

    От товариш Путин ?! С минижуп , да ?
  • 47 ха ха хааа

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "Али Турчинът":

    Да знайш ... "Еврей" те издава .. така и не се научихте да пишете грамотно
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Али Турчинът

    3 3 Отговор
    А дали ще има ли нови постановки на готвача за укрепване могъщата власт на Путин, питам за един познат от фейса!
  • 50 Госあ

    4 2 Отговор
    Забравих да питам Шойгу къде е бил по време на постановката, чак днес се появи с тен, да не е почнал лъчева терапия!
  • 51 Дарагой Али

    3 2 Отговор

    До коментар #48 от "Али Турчинът":

    Война има Само,че сега сащ не помагат на Русия,както преди 80 години.Този помагат на правилната страна.

    Коментиран от #55

  • 52 Али Турчинът

    1 1 Отговор
    Значи не знаете историята.
    Можете да пишете само глупости.
  • 53 Ани

    2 3 Отговор
    Слава на Путин
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Будущее нации

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Дарагой Али":

    💯 лет репарации .. по - здрави на Алито .🤭
  • 56 Като нямат долри

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Объркано Атлантиче":

    изплащат в каквото имат
  • 57 Колко залагаш

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Объркано Атлантиче":

    че ще обявят въвеждането на тази валута в Йохенсбург?
  • 58 Али Турчинът

    1 1 Отговор
    Русия този път, наистина трябва да унищожи своите врагове.
    Това са Англия и САЩ.
    Англия, като локация и урок е по близо.
    Няма ли го кралството ,защото имат умни хора, онези са селяни.
    :)))
  • 59 да де показа и казва

    0 0 Отговор
    но си би камшика за всеки случей! а оня ядрения Димон ми той пръв запали самолиота..нищо че е шеф на сигурноста....мадурковци !!

    Коментиран от #61

  • 60 последно

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Объркано Атлантиче":

    Распутин ще одили в ЮАР или нет?

    Коментиран от #64

  • 61 Али Турчинът

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "да де показа и казва":

    Аз съм си в Турция.
    Който иска, да провери, заповядайте.
    Ще изпиете турско кафе.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Али Турчинът

    0 1 Отговор

    До коментар #60 от "последно":

    Ако не отиде, ще е голубой..
    Ако отиде, кой ще го арестува?
    ЮАР?
    Такива мъже и жени, не виждам.
    :))
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Али Турчинът

    0 0 Отговор
    ;)))
    Ти своите лиги взимай.
    Русия, толкова плаща, само с лиги...
  • 69 Последния Софиянец

    0 0 Отговор
    Мусор съм аз най-голям1
  • 70 Крякайте мисирки

    0 0 Отговор
    Фащ-натю загубиха и тази си война.
  • 71 Печатницата

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Последния Софиянец":

    Приключва! Бай, бай сатанисти!
  • 72 Най-после

    0 0 Отговор
    Вова - лидер на света! Идва нов свят - честен и справедлив!
  • 73 Гена

    0 0 Отговор
    Баци Пюсю е петимен некой да го милва и да мо говори колко е много висок и умен.
  • 74 Лори

    0 0 Отговор
    Начело на пропаднала държава, спонсор на тероризма.
  • 75 Напразни

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хитрата сврака с двата крака":

    Напразни са ти надеждите.
  • 76 Така ли

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "А стига бе!":

    Така ли ти казаха руските пропагандисти. Никой не се връзва на такива измишльотини.
  • 77 Левски

    1 0 Отговор
    Какъв бунт вий нормални ли сте? Скоро доларът ще приключи огледайте се не си създавайте проблеми...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания