Last news in Fakti

24 Октомври, 2013 10:59 1 975 0

Подслушвал ли е Барак Обама Ангела Меркел?

  • германия-
  • сащ-
  • подслушване-
  • ангела меркел-
  • барак обама

САЩ отрича обвиненията на германското правителство

Подслушвал ли е Барак Обама Ангела Меркел? - 1
Снимки ЕПА/БГНЕС

Мобилният телефон на германският канцлер Ангела Меркел може да е бил подслушван от Агенцията за национална сигурност на САЩ, съобщи в изявление германското правителство, цитирано от международните информационни агенции.

Администрацията на Обама от своя страна отхвърли обвиненията, които произтичат от оповестените, от бившия служител на американското разузнаване Едуард Сноудън, секретни документи за тайните операции на САЩ.

В телефонен разговор между американския президент и германският канцлер, проведен в сряда Ангела Меркел е настояла за незабавно и изчерпателно обяснение. Германският лидер е била категорична, че такива практики са "напълно неприемливи" и е призовала САЩ да изясни в каква степен „наблюдава и слуша“ Германия, предаде Ройтерс.

По време на разговора в сряда президентът Обама е уверил канцлера Меркел, че САЩ не е следил комуникациите й.

Меркел категорично е заявила, че ако телефонът й е подслушван, това ще означава пълна загуба на доверие между близки съюзници. Обама е дал своите уверения, че Вашингтон никога не е наблюдавал комуникациите на германския канцлер.

"САЩ не е следил и няма да следи комуникациите на канцлера", заяви в изявление говорителят на Белия дом Джей Карни.

От своя страна говорителят на Меркел Щефен Зайберт заяви, че германското правителство "е получило информация, че мобилният телефон на германския държавен глава може да се подслушва от американското разузнаване."

Германия чак сега повдига въпросите свързани с разузнавателните методи на американските тайни служби.

Президентът на Бразилия Дилма Русеф анулира планираното си за октомври държавно посещение във Вашингтон след съобщения, че САЩ са шпионирали личните й комуникации и тези на други бразилци.

Френският президент Франсоа Оланд призова Обама в понеделник да даде обяснение относно появилата се в понеделник информация, че американската агенция за национална сигурност е подслушвала телефони на политици, бизнесмени и граждани във Франция.

По настояване на френския президент скандалът с подслушването ще бъде една от основните теми на започващата днес среща на върха на Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: