Last news in Fakti

13 Юли, 2023 09:44 1 283 5

Президент подписа закон за изземване на корупционни активи в полза на държавата

  • казахстан-
  • касим - жормат токаев-
  • закон-
  • указ-
  • корупция-
  • конфискация

През юни 2022 г. беше създадена междуведомствена комисия, която ще върне средствата, незаконно изтеглени от граждани на Казахстан в чужбина

Президент подписа закон за изземване на корупционни активи в полза на държавата - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа закона "За връщане на незаконно придобито имущество на държавата". Според пресслужбата на държавния глава, в съответствие с нормите на документа ще бъдат приложени механизми за връщане към субекти реализирали големи корупционни схеми.

„Законът се прилага към лица, които са или са били, заемащи отговорна публична длъжност, субекти от квазипубличния сектор, както и лица, свързани с тези лица.

Работата по връщането на активи ще се извършва от упълномощен орган, който въз основа на информация от държавни служби и други източници, незабранени от закона, ще анализира информацията. Въз основа на резултатите от работата, ако има основателни съмнения относно законосъобразността на придобиването на активи, той ще представи предложения на комисията за връщане на активи за включване на такива лица и техните филиали в съответния регистър. "Принудителното връщане на имуществото се извършва чрез заявление до съда на общо основание по правилата на гражданското процесуално законодателство. Законът предвижда механизми за защита на добросъвестните купувачи. Получените в полза на държавата активи ще бъдат прехвърлени на специален държавен фонд“, се казва в съобщението.

Като се има предвид фактът, че активите могат да се намират в чужбина, законът предвижда механизми за международно правно сътрудничество за осигуряване на изпълнението на съдебни решения, обмен на информация и друго правно взаимодействие.

През юни 2022 г. президентът на Казахстан подписа указ за създаването на междуведомствена комисия, която ще върне средствата, незаконно изтеглени от граждани на републиката в чужбина. По време на работата на комисията повече от 760 милиарда тенге (1,7 млрд. USD) вече са върнати в държавна собственост.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буда

    15 0 Отговор
    А у нас кога?

    Коментиран от #5

  • 2 Голям зор

    14 0 Отговор
    Тука ако стане ще сме най богатата страна на земята,ама нема да стане,нииииикога.
  • 3 дядото

    9 0 Отговор
    и на нашата прогнила държава й трябва един токаев,но не би.
  • 4 Развеселен

    1 2 Отговор
    Най-големият крадец вика : "Дръжте другите крадци!"
  • 5 Кушлев

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Буда":

    У нас повече от 20 години има същата комисия - първо се казваше Комисията Кушлев, после стана КПКОНПИ, но през цялото време си беше бухалка в ръцете на управляващите да изнудват неудобните. В Казахстан няма да е по- различно ...