Last news in Fakti

13 Юли, 2023 10:25 1 701 8

Белгийско дружество е нарушило оръжейното ембарго срещу Русия

  • белгия-
  • русия-
  • боеприпаси-
  • оръжейно ембарго-
  • сърбия

Разследване разкрива сложна схема, включваща Сърбия и руско предприятие в Тула, за доставка на боеприпаси

Белгийско дружество е нарушило оръжейното ембарго срещу Русия - 1
Източник: Shutterstock

Белгийското предприятие New Lachaussée (NLC) е обвинено в нарушаване на оръжейното ембарго, което ЕС и САЩ наложиха срещу Русия след 2014 година, съобщи белгийската телевизия RTBF.

Телевизията представи разследване, базирано на вътрешна проверка в компанията, което разкрива сложна схема, включваща Сърбия и руско предприятие в Тула, за доставка на боеприпаси. Собствеността на New Lachaussée включва и германско предприятие и област Валония. Вътрешната проверка открива все повече нарушения, в резултат на което е издадено нареждане за прекратяване на дейността. В доклада се съдържат данни за опити за обход на санкциите, извършвани от представителите на белгийската компания в Русия и Сърбия.

Установено е, че New Lachaussée изпраща машини за производство на около пет милиона патрона годишно в Сърбия, където дейността се контролира от държавно предприятие. Сърбия си запазва правото да използва произведените боеприпаси според собствените си преценки.

Представителите на белгийската компания заявяват, че след 2014 година не са имали делови отношения с руски организации и подчертават, че Сърбия е обещала да не изнася полученото от белгийските машини производство в Русия. Директорът на компанията Людовик Бимар посочва, че те произвеждат само машини за боеприпаси, а не самите боеприпаси.

В резултат на разкритията, ръководителят на област Валония, Елио ди Рупо, издава заповед за незабавно прекратяване на лиценза на белгийската компания за дейностите ѝ в Сърбия като предпазна мярка. Представителите на New Lachaussée отказват да коментират подробностите на разследването, позовавайки се на професионална тайна.

На скоро белгийските медии съобщиха, че се извършва и друго разследване, свързано с доставка на оръжие за Украйна, което попада в ръцете на боеви групи в Русия. Все още няма информация за резултатите от разследването, но бе уточнено, че Белгия изрично е посочила всяка пратка да се използва само от украинската армия, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ало !

    9 0 Отговор
    А руските самолети, танкове и др. о бившото СИВ имаха ли право да предоставят на Украйна без разрешението на Русия ?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мъдратора се

    3 0 Отговор
    еееееввввввбе с вайбратора! Джееендър, пииииеееЪраст, сър!
  • 6 Шашнат

    9 1 Отговор
    Всъщност цялата статия и това "разследване" се оказват пропаганда изсмукана от пъстите. И като че ли нарочно спретната, за да се внуши, че Русия "не може" сама да се справи с военното си обурудване. И да се извини наливането на оръжия на Украйна. Същия пропаганден номер, както с уж "иранските дронове" които Русия сама си произвежда с хиляди по иранска идея.

    Коментиран от #8

  • 7 Денков

    6 0 Отговор
    Че кой ги спазва правилата ? Ние- не! Защо пък друг да ги спазва.
  • 8 Важното е

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Шашнат":

    че така намериха обяснение защо е това велико украинско напрЪдване на фронта.
Новини по държави: