Last news in Fakti

14 Юли, 2023 20:58 2 813 43

ISW: Пореден руски генерал критикува Кремъл

  • генерал-майор иван попов-
  • русия-
  • сергей лавров-
  • украйна-
  • война

Генерал-майор Иван Попов твърди, че Сергей Шойгу го е уволнил, тъй като честността му при изразяването на различни проблеми в руската армия е застрашавала руското командване

ISW: Пореден руски генерал критикува Кремъл - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият командир на 58-а армия с комбинирани въоръжения (САА) генерал-майор Иван Попов твърди в изтекъл аудиозапис, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу го е уволнил заради това, че е изразил пред висшия команден състав постоянни оплаквания от проблеми на фронта в западната част на Запорожка област. Депутатът от Държавната дума на Русия и бивш заместник-командир на Южния военен окръг (ЮВО) генерал-лейтенант Андрей Гурулев изнесе аудиосъобщение на Попов на 12 юли, в което Попов заявява, че руското командване го е уволнило заради изразяване на недоволство от липсата на подкрепа за руските сили и го е заменило с генерал-лейтенант Денис Лямин.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за ситуацията на фронта в Украйна.

Попов твърди, че е изразил загриженост пред "най-високото ниво" на руското командване във връзка с липсата на руски способности за водене на контрабатарейна война, липсата на артилерийски разузнавателни станции, значителните руски жертви от украинския артилерийски огън и други въпроси.

Попов твърди, че Шойгу го е уволнил, тъй като честността му при изразяването на различни проблеми в руската армия е застрашавала руското командване. Попов твърди, че е избрал да "назове нещата с истинските им имена" в името на загиналите си другари, вместо да "остане в мълчаливо малодушие".

По-рано руски източници твърдяха, че началникът на руския Генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов е уволнил Попов заради изразена загриженост относно необходимостта от ротация на войските в западната Запорожка област на фона на украинските контраофанзивни операции.

Много е вероятно Попов да е бил наясно, че някой от получателите на съобщението му в общността на ветераните от 58-а САА ще пусне аудиозаписа. Попов съобщава, че е разпространил записа до различни участници, включително командири, служители и ветерани от 58-а САА.

Гурулев, бивш началник на щаба на 58-а САА, публикува записа в своя канал в Telegram на 12 юли, след което някои видни гласове от руската ултранационалистическа общност разкритикуваха Гурулев, че е нарушил неприкосновеността на частния чат.

Гласовете обвиниха Гурулев, че е пуснал аудиозаписа, за да политизира ситуацията и да подсили собствения си публичен апел. Изборът на Попов да разпространи аудиозаписа сред гласове от руската ветеранска общност подсказва, че той вероятно е използвал неофициални или незащитени канали за разпространение на това послание и вероятно е осъзнавал риска от използването на такива канали за предполагаемо ограничена аудитория. Възможно е Попов да е възнамерявал някои от получателите да пропуснат аудиозаписа. Гурулев е виден глас в руската общност на ветераните, който преди това е критикувал поведението на руското МО по време на войната, така че вероятно е разпространявал такъв запис от несигурен канал.

Един от военните блогъри твърди, че Попов умишлено е пуснал аудиозаписа, за да покаже, че не се страхува от гнева на руското военно командване. Руски източник е разпространил жалбите на Попов и съобщенията за уволнението му на 11 юли преди изтичането на записа, което може да подскаже, че Попов може да е координирал времето на изтичането на записа на 12 юли.

По-малко от месец след бунта на групата "Вагнер" Попов се приравнява с водач на бунт, независимо дали е имал намерение записът да изтече. Попов нарича себе си "Спартак" - дългогодишният му повиквателен знак - а подчинените си - "гладиатори", като вероятно умишлено се позовава на спомена за водача на въстанието на римските роби Спартак.

Възможно е Попов да е използвал това сравнение, за да подчертае самопредставянето си като отделен от некадърното и активно вредно руско военно командване. Попов твърдеше, че "най-висшият [военен] командир на Русия" (вероятно имайки предвид Герасимов) атакува руските сили от тила, докато те се защитават от украинското контранастъпление на фронтовата линия, и се обрисува като морално задължен да изрази загрижеността си пред руското военно командване.

Представянето на Попов като бунтовнически лидер с претенции към МО - умишлено или не - напомня особено много на самопредставянето и реториката на финансиста от групата "Вагнер" Евгений Пригожин преди и по време на въоръженото му въстание на 24 юни.

Попов обаче няма известни връзки с "Вагнер" или Пригожин.

Попов вероятно се е опитал да се обърне към Кремъл с молба за частично или пълно лишаване на Герасимов от командването на операциите в Украйна. Индикациите на Попов, че висшето руско командване е отговорно за оперативните решения, на които той се противопоставя, както и отсъствието на командира на Южния военен окръг (ЮВО) генерал-полковник Сергей Кузовлев в спора може да предполагат, че Герасимов играе по-активна роля в надзора на операциите в западната Запорожка област.

Руски източници предполагат, че командирът на руските въздушно-десантни войски (ВДВ) и според слуховете заместник-командир на театъра на военните действия генерал-полковник Михаил Теплински наскоро е поел отговорностите на Герасимов за операциите в Украйна, въпреки че ISW не е наблюдавала потвърждение за подобно прехвърляне на отговорности.

Дори и Герасимов да не отговаря пряко за руските отбранителни операции в Южна Украйна, оплакванията на Попов срещу руското военно командване предполагат, че Герасимов все още има значително влияние върху вземането на оперативни решения в Украйна.

Следователно Попов вероятно е целял да заобиколи отговорностите на Герасимов като общ командващ театъра на военните действия, като директно поиска от Путин да отмени решението на Герасимов, макар че не е ясно до каква степен Попов е целял да лиши Герасимов от правомощията му.

Вероятно Попов се е опитал да си осигури благоразположението на Путин за постигане на желаните от него цели по примера на успешното обръщение на Теплински към Путин през март.

Теплински временно подаде оставка през януари заради конфликт с Герасимов относно използването на силите на ВДВ в атаките на човешката вълна около Соледар и според съобщенията е използвал връзките си в общностите на ветераните, за да се обърне директно към Путин на 15 март, за да събере подкрепа за антигерасимовската група в МО.

Съобщението на Попов до настоящи и бивши служители на ВМД вероятно е целяло да пресъздаде ефекта от разяснителната кампания на Теплински, след като Попов първоначално не е успял да поднесе оплакванията си директно на Путин.

Възможно е Попов да се е стремял по-амбициозно да се възползва от евентуалните опасения на Кремъл от широко разпространеното презрение към Герасимов, за да издигне собствения си авторитет по начин, напомнящ предполагаемото издигане на Теплински до заместник-командир на военния театър.

Възможно е Герасимов да се е опитал да предпази Путин от нежелани критики, за да поддържа невежеството на Путин, като е уволнил Попов, преди той да може да се обърне директно към Кремъл. Източник, за който се съобщава, че е свързан с руските служби за сигурност, твърди, че Попов е обявил, че ще се обърне към Путин, преди Герасимов да го уволни от поста му, което може да означава, че Герасимов директно е отговорил на заплахата на Попов.

ISW и преди е отбелязвала, че Путин е игнорирал жалби от руски служители, които са говорили от името на руски военнослужещи - вероятно за да се дистанцира от провалите на руските военни. Например секретарят на Генералния съвет на партията "Единна Русия" Андрей Турчак през февруари 2023 г. изнася остър брифинг директно пред Путин относно тежкото състояние на руската зимно-пролетна офанзива, но не успява да предизвика смяна на командването.

ISW оценява, че апелът на Теплински към руските ветерански общности все пак е принудил Путин да отговори на оплакванията за необходимостта от подготовка за украински контранастъпления от март.

Анекдотът показва, че Путин е предпочел да остане в неведение, докато не се е сблъскал с потенциален отпор от страна на военни служители и руски ветерани. Възможно е Путин да е инструктирал Герасимов да предотврати и разреши подобни компрометиращи ситуации, преди тези инциденти да достигнат до Кремъл.

Опитът на Попов да се обърне директно към Путин за подкрепа и неподчинението му на командването на Герасимов са показателни за модела на агресивно поведение, който се е развил в руското командване и руските сили, воюващи в Украйна. Опитите на Попов и Теплински да подтикнат Путин да действа срещу Герасимов напомнят за бунта на Пригожин от 24 юни, по време на който силите на "Вагнер" се опитаха да принудят Путин да отстрани Герасимов и Шойгу.

Три видни фигури в руските военни усилия в Украйна (Теплински, Пригожин и Попов) сега се опитват да отслабят авторитета на Герасимов и Шойгу поради дълбока загриженост за изтощаването на техните сили и се опитват да използват отговорността си за ключови сектори на фронта, за да излязат извън командната верига и да принудят Кремъл да действа в тяхна полза.

ISW вече е оценявала, че публичните разногласия между руските сили в Украйна по отношение на доставките и бойните задачи и очевидната нужда на руското Министерство на отбраната (МО) да преговаря с подчинените командири по тези въпроси предполагат, че съществуват сериозни проблеми с командната верига.

Все по-често срещаният прецедент, при който командири, подчинени на Герасимов, проявяват открито неподчинение, за да постигнат желани цели, може да е резултат от стимул за командирите да нарушават командната верига.

Възможно е руските командири все по-често да поемат благосъстоянието на силите си в свои ръце в условията на продължаващия неуспех на руското МО да се справи с ендемичните проблеми на руските военни усилия в Украйна.

Все по-крехката руска верига на командване може да предизвика критична криза в командването и контрола в бъдеще, при която подкрепата на полевите командири за руското военно командване може да стане все по-оскъдна.

Руските военни блогъри изразяват различни реакции на уволнението на Попов, въпреки че никой от тях не е съгласен с оплакванията на Попов от проблемите, които руските сили изпитват на фронта. Много руски източници характеризираха Попов като "интелигентен", "компетентен" и "авторитетен" и твърдяха, че той е добър командир, който се ползва с широката подкрепа на войските си.

Попов е уважаван командир, който е следвал обещаващ път на повишение, подобен на този на генералите, които са продължили да командват военни окръзи, и ISW няма причина да се съмнява в характеристиките на военните блогъри за Попов като ефективен и уважаван командир. Някои руски източници използваха уволнението на Попов, за да изразят отдавнашното си пренебрежение към руското военно командване и Герасимов, като твърдяха, че руското военно командване никога не се вслушва в техните оплаквания.

Източници, свързани с "Вагнер", се опитаха да кооптират оплакванията на Попов, като оприличиха Попов на Пригожин и описаха ситуациите им като любими и уважавани командири, които са били наказани за изразяване на истинска загриженост.

Други военни блогъри отбелязват, че Попов и Пригожин са имали много сходни нерешени оплаквания, които в крайна сметка са довели до въоръжения бунт на "Вагнер", независимо от личните амбиции на Пригожин.

Военните блогъри изразиха и опасения, че продължаващото открито недоволство от страна на висши руски командири след въоръжения бунт на Вагнер може да създаде прецедент за провеждане на въоръжени протести от руските сили.

Известният руски военен блогър и бивш руски офицер Игор Гиркин цинично твърди, че руските сили са само на едно голямо военно поражение от това конвенционалните руски сили да извършат собствен поход към Москва.

Руските военни блогъри не са несъгласни със списъка на Попов с проблемите на фронта, като един от тях изрично твърди, че неефективният руски контрабатерен огън и артилерийското разузнаване водят до руски жертви, които намаляват дългосрочната способност на руските сили да задържат отбранителни позиции.

Смущенията в руското командване, наблюдаващо руските отбранителни операции в Южна Украйна, вероятно ще имат някои незабавни, но незначителни последици за руските сили. ISW отбеляза, че 19-а и 42-а мотострелкова дивизия на 58-а САА са силно ангажирани със защитата от украински контраофанзивни операции в западната част на Запорожка област.

Внезапният отстрел на Попов може временно да наруши руското командване и контрол в тези райони и да влоши руския морал предвид широката подкрепа, която Попов е имал сред руските военнослужещи от 58-а САА. Тези въздействия вероятно ще бъдат незначителни и ISW продължава да оценява, че руските сили в района провеждат стабилна доктринална защита.

Уволнението на Попов по въпроса за руските жертви и съобщените оплаквания за липса на ротация на силите допълнително подкрепят оценката на ISW, че руската отбрана в Украйна вероятно е крехка. ISW и преди е оценявала, че руските сили не разполагат с резерви за ротация на фронтовите части и че без оперативни резерви руските сили ще трябва да се оттеглят на подготвени отбранителни позиции без значителна подкрепа в случай на украински пробив.

Оплакването на Попов за руски жертви от артилерийски огън вероятно показва, че руските сили се нуждаят от ротация и подкрепления, за да поддържат отбраната си в западната част на Запорожка област. Липсата на резерви в Русия вероятно е направила невъзможно за Герасимов да разгледа сериозно жалбата на Попов, а уволнението на Попов допълнително илюстрира, че руските сили не са в състояние да извършват ротации на силите.

Очевидната липса на ротация на силите в целия театър предполага, че руските сили ще трябва да разчитат на съществуващите и вече деградирали сили в случай на украински пробив. Оплакванията на Попов относно слабите възможности на руските сили за противодействие и значителните руски жертви от украинския артилерийски огън вероятно са резултат от това, което ISW оценява като украински усилия за намаляване на руските сили, отбраняващи се в Южна Украйна.

На 13 юли украинските сили продължиха контраофанзивните операции на поне три участъка от фронтовата линия и постигнаха успехи в някои райони. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са продължили настъпателните операции в направленията Бахмут, Мелитопол (Западна Запорожка област) и Бердянск (гранична зона Донецк - Запорожка област).

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са постигнали частичен успех в направленията Новоданиловка-Широка Балка (около 3 км южно от Орихов) и Мала Токмачка-Новопокровка (6-13 км югоизточно от Орихов).

Украински официални лица съобщават също, че украинските сили са напреднали по южния фланг на Бахмут.

Геолокационни кадри, публикувани на 11 юли, показват, че украинските сили наскоро са осъществили ограничен напредък северно от Краснохоровка (9 км северно от Авдийвка).

На 13 юли руските сили нанесоха поредица от удари с безпилотни самолети Shahed в Украйна. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са изстреляли 20 безпилотни летателни апарата "Шахед-131/136" от Курска област и Азовско море, две ракети "Калибр" от Черно море и една ракета "Искандер-М" от окупирания Джанкой, Крим.

Руски и украински източници съобщават, че руските сили са се насочили към Николаевска, Кировоградска и Киевска област.

Украинският генерален щаб съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е свалила всичките 20 безпилотни летателни апарата "Шахед" и двете ракети "Калибр".

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк заяви, че руските сили постоянно използват комбинирани удари с ракети и дронове и търсят възможности да заобиколят украинската противовъздушна отбрана, за да нанесат максимални щети.

Руското министерство на отбраната (МО) заяви, че са извършили успешен групов удар с морски високоточни оръжия с голям обсег и са унищожили украински складове за боеприпаси.

След срещата на върха на НАТО руският външен министър Сергей Лавров повтори шаблонната руска реторика за възпиране на западната помощ за сигурността на Украйна. Лавров заяви, че Русия ще признае появата на F-16 в Украйна за ядрена заплаха, тъй като F-16 са технически способни да носят ядрени бойни глави.

Изключително малко вероятно е САЩ и другите държави от НАТО да предоставят на Украйна F-16 със специфичните модификации, необходими за носене на ядрени оръжия, а идеята Украйна да се сдобие с ядрени оръжия е абсурдна. Много самолети и други обичайни оръжейни системи са способни да носят тактически ядрени оръжия, ако оръжията или бойните глави имат подходящи модификации.

Лавров също така твърди, че Украйна е отхвърлила многостранните рамки за преговори от страна на Китай, Бразилия и африканските държави.

ISW последователно оценява, че понастоящем е много малко вероятно Русия да се ангажира смислено в каквато и да е рамка за преговори, въпреки усилията да се сигнализира лъжливо за обратното.

ISW е оценила, че Кремъл редовно засилва информационните операции за ядрена ескалация със Запада заради войната в Украйна или готовността на Русия да преговаря в опит да отслаби западната подкрепа за Украйна.

Кремъл продължава да се ориентира в последиците от въоръжения бунт на "Вагнер", тъй като бъдещето на групата "Вагнер" и Пригожин продължава да е неясно. Геолокализирани кадри, публикувани на 13 юли, уж показват как силите на "Вагнер" се движат по магистрала М4 във Воронежка област и се прехвърлят от полеви лагери, които вероятно се намират в тила на окупираната от Русия Украйна.

Руски военен блогър твърди, че на кадрите се виждат руска полиция, която ескортира конвоя, и автобуси с беларуски регистрационни номера, които вероятно посочват дестинацията на конвоя.

Руските военни продължават да изразяват загриженост относно сигурността на щаба на армията в Ростов на Дон, след като силите на Вагнер обкръжиха сградата по време на въоръженото въстание. Снимки, публикувани на 13 юли, показват, че руските сили са поставили габиони, пълни с пясък, около централата, а военни блогъри твърдят, че пред сградата са разположени неуточнен персонал на Спецназ и бронирана кола, оборудвана с картечница.

На 12 юли руската телевизия RTVI съобщи, че след въоръженото въстание на "Вагнер" на 24 юни компании, свързани с Пригожин, са получили девет договора с руски предприятия на стойност 1,064 милиарда рубли (около 11,8 милиона долара).

Съобщава се, че най-големият договор е между компанията Prodfutservis и Министерството на образованието на град Митищи в Московска област за над 705 млн. рубли (около 7,8 млн. долара) за доставка на храна за държавните училища от 2023 до 2025 г.

Сред другите клиенти са свързани с руското правителство структури като болниците, подчинени на Министерството на здравеопазването в Москва, и Медико-санитарния център на Министерството на външните работи, което твърди, че не е получавало оплаквания от кетъринг услугите и следователно няма основания да прекрати договора.

Не е ясно обаче дали Пригожин все още е свързан с тези дружества.

Съобщава се, че Кремъл е наредил задържането и отстраняването от длъжност на няколко висши военни след въоръженото въстание на Групата "Вагнер" на 24 юни, което потвърждава предварителната оценка на ISW, че Кремъл вероятно възнамерява да прочисти МО от фигури, считани за нелоялни.

На 13 юли Wall Street Journal (WSJ) съобщи, че руските власти са задържали най-малко 13 висши военни и са отстранили или уволнили около 15 висши офицери след въоръженото въстание на групата "Вагнер" на 24 юни.

Според съобщенията руските власти са задържали свързания с "Вагнер" заместник-командващ на руските сили в Украйна армейски генерал Сергей Суровикин, бившия заместник-министър на отбраната на Русия по въпросите на логистиката генерал-полковник Михаил Мизинцев и други неназовани висши офицери. Съобщава се също, че руските власти са задържали и по-късно освободили заместника на Суровикин генерал-полковник Андрей Юдин и заместник-началника на Главното управление на руския генерален щаб (ГРУ) генерал-лейтенант Владимир Алексеев.

WSJ съобщи, че един от източниците твърди, че задържанията имат за цел да "прочистят редиците" на тези, които руският президент Владимир Путин вече не смята за надеждни.

Руските власти арестуваха руския заместник-министър на цифровото развитие Максим Паршин по подозрение, че е приемал подкупи.

Следственият комитет на Русия обяви ареста на 13 юли, а депутатът от Държавната дума на Русия Александър Хинщайн заяви, че руските правоохранителни органи са станали свидетели как Паршин е приел подкуп в размер на 3,5 млн. рубли (33 350 долара), след което правоохранителните органи са го задържали.

Руските власти арестуваха и директора на ООО "Бюджет и финансови технологии" Александър Моносов за опит за подкуп на Паршин.

Руското министерство на цифровото развитие и Съюзът на журналистите изразиха подкрепа за мерки, които биха предоставили на руските военни кореспонденти някакъв вид статут на ветерани.

Ръководителят на Руския съюз на журналистите и държавен пропагандист Владимир Соловьов обяви, че Съюзът на журналистите и руското Министерство на цифровото развитие взаимно подкрепят усилията за официално определяне на руските военни кореспонденти като "ветерани на военната журналистика".

Ръководителят на Руската либерално-демократическа партия (ЛДПР) Леонид Слуцки заяви на 5 юли, че ЛДПР има за цел да приеме закон, който да предостави на военните кореспонденти статут на ветерани от бойните действия, което ще осигури на тези военни блогъри държавни гаранции и плащания в случай на нараняване или смърт в Украйна.

ISW прецени, че руските ултранационалистически фигури вероятно подкрепят тези мерки, за да привлекат руската общност на военните блогъри като ключов електорат.

Въпреки това Кремъл би могъл да използва тези мерки, за да упражнява по-голям контрол върху милиблогърите и да определя кой да бъде признат за военен блогър.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историк

    15 9 Отговор
    Това с Пирожката беше инсценировка, но това с Попов не е и ОП, каква гигантска разлика в реакцията на Кремъл!

    Пирожкин се разхожда в Кремъл, а уж бил враг на държавата, а Попов, който само каза истината, му издадоха кооординатите на щаба, за да го думнат украинците.

    Така режима на Путлер действа в инсценровка срещу истинско неподчинение.

    Следете какво ще стане с Попов и близките му. Сега започват "инцидентите".

    Коментиран от #4, #8

  • 2 Гочо

    12 6 Отговор
    ...и този ще пада от високо.....въпрос на време...
  • 3 АБЕФАКТИФЕЙК

    22 9 Отговор
    КАК НЕ ВИ МЪРЗИ ДА ПРЕПИСВАТЕ ТАКИВА ИЗМИСЛИИ......????

    Коментиран от #10

  • 4 Голата истина

    20 8 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    Поредната фейк статия с неточности и неистини
  • 5 Галфон

    13 5 Отговор
    И соросоидите получават множествен орг@зъм
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Г.Георгиев

    11 2 Отговор
    По време на война се писка всякаква дезинформация.
  • 8 Путриот

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Историк":

    Истинска та цел е била Генерал Попов .
    Но гръмнали Генерал Цоков .
    Ватниците са дали координати на СВУ , и после Сторм Шадоу.
  • 9 фен

    10 5 Отговор
    Е, и? А какво стана с великата офанзива на НАТО? Нещо, май, нищо!?🤔

    Коментиран от #11

  • 10 По добре

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "АБЕФАКТИФЕЙК":

    Кукушин нюс . И ние тях слушаме .
    Там всичко е розово за Русофл.яка .
  • 11 Нато

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "фен":

    Го няма .
    Ама Офанзивата на Магучая ,как е ?
    Хахаха
    Глуха защита.
    Хаха

    Коментиран от #14

  • 12 толкова ли си го можете бре

    8 2 Отговор
    Ем било диктатура , а чак пък и при военните критики валели обилно и напоително, е уляхте се обилно . Абе направо се омазахте до ушите , че нагоре нема нищо .Я при бай Дън ква демокрация цари , а си казал нещо на въпреки , я веднага дело за изнасилване на шестдесет годишна бабка в пробната на магазина за дамско бельо , ставаш невероятен первезник на мига .
  • 13 Последния Софиянец

    7 9 Отговор
    Само млaтене за блатната вата и гладната копейка!
  • 14 урк

    6 6 Отговор

    До коментар #11 от "Нато":

    Тук мрем. По 1000 на ден! Или пратете още танк (не че става за нещо), или още урк ( не че останаха)!

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Статия мозък

    7 2 Отговор
    Възможно е, вероятно е, твърди се, може би....
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ха ха ха

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "урк":

    Китайските москвичи вървят ли.... за един приятел питам....

    Коментиран от #32

  • 19 Калпазанин

    6 3 Отговор
    Даже не прочетох и ред, то тва като роман вместо да четем за критики няма ли да ни кажете с колко метра на предна назад в км контранастъплението към киев, че нещо новините по темата затихват
  • 20 Шаайгуууууу, , Герасимаааав... Суровикин

    11 5 Отговор
    ГДЕЕЕ?!? Огромни загуби от ватенки, Алкаши и ушанки--Факт !
    След ген.ПОПОВ , още 30 генерали са задържани заради това,че признават пълното поражение на "Могучая" заради шайгу и ПУТАРАНКЬО Пиндоса !!
    Путлер КАПУТ
  • 21 расия ке падне

    9 5 Отговор
    само бай ти ганя копейката не вижда истината и сляпо вярва на ботоксово психо джудже супергерой диктатор 😂
  • 22 Фръчилото

    10 4 Отговор
    КОПЕЙКИ, ..колко метра останаха от...Бахмут?!? ))))
    Петилетка ще стане ))))
    А ...СЕЛОТО...АВДЕЕВКА....Вече 9год. Мощно Щурмуваме )))))

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бевърли Хилс

    5 2 Отговор
    по принцип русопитеците бягат от такива новини , но особено ги възбуждат новините за терор на цивилни с ирански дронове
  • 25 това за кой път

    8 4 Отговор
    ще го сервирате като новина?!? мен ме интересува кво става с контранаступа, колко сантиметра са взели днеска, кво става с парамогата, взеха ли крим?!? ей такива работи ме интересуват, тва че путин пак е умрял не е новина!

    Коментиран от #29, #30

  • 26 Бесен-_Язовец

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Фръчилото":

    АВДЕЕВКА е Мегаполис! Но в близките 4 год. Ще бъде контролиран от Русия

    Коментиран от #28

  • 27 Матросов

    4 3 Отговор
    Напред към Масква да я депутинизирате, поне ще има смисъл и руският народ ще ви е благодарен че сте го освободили от фашиткия режим, вместо да ставате на тор за алчността на пуси и обкръжението му.
  • 28 Обесен-_ Язовец

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Бесен-_Язовец":

    А твоята хралупа е центърът на вселената.
  • 29 Дреме ти на шут*ката

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "това за кой път":

    " 2 ДНЯ И ВСЕ" !
    РАМаЗАН КОЗОЕБА: " За 7 часа ще задържим Зеленски и 16 БАНДЕРИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО" !!! 25.02 22г. 😂
  • 30 всеки ден

    5 3 Отговор

    До коментар #25 от "това за кой път":

    губите по 20 30 квадратни километра , а руската "армия" е на ръба на оцеляването , след 2 3 седмици ще говорим за по няколко стотин километра освободени на ден , лека вечер 😴

    Коментиран от #37, #39

  • 31 Българин

    5 3 Отговор
    Втората Армия в света
    стана втората армия след Вагнер
    добре че има още затворници
  • 32 Както арматата

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ха ха ха":

    Вървят като ги буташ или теглиш разбира се.
  • 33 АУУУУУ

    6 4 Отговор
    ГРАЖДНАСКАТА ВОЙНА В РУСИЯ ЩЕ Е МНОГО КЪРВАВА....ДА ИМ Е ЧЕСТИТА 😂😂😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #36

  • 34 така така

    3 1 Отговор
    Нали уж руските генерали измряха в Украна? ИСВ пак ни носи поредната порция небивалици..
  • 35 Някой

    5 2 Отговор
    Тоя пасквил колко пъти ще го пускате?
  • 36 БАУУУУ

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "АУУУУУ":

    Май се на@ Ка от кеффф...!
    Споко,нося ти един стек тоалетна хартия и памперс...!
  • 37 всеки ден

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "всеки ден":

    Завземаме село Пятиховка...!
    И така громим руснаците...!
  • 38 Я ..2-те КОП'ЕЙКИ - ТРОЛЕИ ДА ...

    4 0 Отговор
    НИ РАЗКАЖАТ ЗА ... БЕЗаналоговите ХИПЕР АНИМАЦИИ , КИНЖАЛИ , МУЗИКАНТИ И ТИК ТОК КОЗОЕБИ ЗА ДА СЕ ПОСМЕЕМ ОТ..СЪРЦЕ ! 👍😂
    БАЙ ДЪ УЕЙ,...ТИЯ.. 2-та ДНЯ НА ПУСИТО....КОЛКО МЕТРА СА , ГАЕЕВА ?!?😂
  • 39 Направо ме упомрачи

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "всеки ден":

    аз съм един от стадото и си мисля че украинските въоръжени сили са най-най могъщите само че защо не напредват.
    Направо ти казвам че започвам бееееее да блея и да се чудя.
  • 40 А аз да ви кажа понеже съм голям

    1 1 Отговор
    Сорос с главна буква след една-две седмици ще поискам среща тайна разбира се с генерала и ще се опитам да го вербувам за нашата кауза а бе за соросоидната нали се сещате и той ще се хвържуло не по наклонената плоскост и ще стане наш човек.
    Ех мечти мечти ако така ставаше украинците щяха да бъдат вече на червения площад.
  • 41 ИСКАМ БАЙДЪН И УРСУЛА ПО ПЕКИНСКИ !

    2 1 Отговор
    А ЗЕЛЕНСКИ НА ЧЕВЕРМЕ !
  • 42 ЗЕЛЕНСКИНАЛИ СЕ СНИМА НА ЗМИЙСКИЯ ОСТРОВ

    0 1 Отговор
    ПРЕДИ 4 ДЕНЯ ...ТОЙ СЪЗНАВА ЛИ ЧЕ Е НАРУШИЛ РУСКАТА ГРАНИЦА И ЩЕ ЛЕЖИ В ЗАТВОРА ЗА КОЕТО !
  • 43 Стига бе

    3 1 Отговор
    "Пореден руски генерал критикува Кремъл"

    май вече само в Русия има демокрация )))
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания