Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Юли, 2023 14:46 3 535 41

Войната в Украйна: как живеят хората на границата с Беларус

  • украйна-
  • русия-
  • беларус-
  • война-
  • владимир путин-
  • александър лукашенко-
  • граница

Някога хората там живееха като истински съседи, имаха съвместен живот. Сега от всичко това не е останало нищо.

Войната в Украйна: как живеят хората на границата с Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Горите и блатата постепенно отстъпват място на пасища с добитък и добре поддържани къщи. На влизане в украинското село Невир все пак се натъкваме и на противотанкови заграждения – на пръв поглед единственото нещо тук, което напомня за войната. Иначе в селото никога не са чували експлозии или сирени. "Живеем, докато ни е писано. Никой не ни закача, ние не закачаме никого. Обработваме земята, садим картофи, изхранваме се. Има хора, дето си патят, но ние тази война още не сме я видели. А какво ще бъде занапред, господ знае", казва 85-годишната Оксана Мартинец от Невир.

Никой в селото не смее да гадае за бъдещето. Границата с Беларус е само на три километра, оттатък горичката. Почти всяко семейство в Невир има роднини в Беларус. След разпадането на Съветския съюз част от хората тук отишли да живеят оттатък границата – с надеждата, че в Беларус животът ще е по-добър. Така постъпили и роднините на Степан Токарчук.

"Да вървят по дяволите!"

И до днес там живеят сестра му и племенникът му. Но възрастният човек казва, че се е отрекъл от тях, когато те подкрепили нападението на Русия срещу Украйна. "Щом се почна войната – и край! Да вървят по дяволите! Година и половина дума не сме разменили. И така ще си остане", казва пенсионерът.

Но не всички са прекъснали отношенията си с роднини и приятели отвъд границата. Почти всички близки на Галина Ганич са в Беларус. Преди редовно ги посещавала, но сега не са се виждали вече от година и половина. Говорят си само по телефона, но и тези разговори не винаги са лесни.

Галина разказва, че през първите дни на войната редовно се карала с роднините си оттатък. "Те си гледат техните телевизионни канали в Беларус, а там тече такава пропаганда – ужас! Цял месец им обяснявах и показвах, докато малко се поразклати убеждението им, че Русия е дошла да спасява Украйна."

"Всички канали вече са затворени"

Войната на Русия срещу Украйна промени не само отношенията между хората, тя промени и икономическото положение на селяните: в украинските погранични райони вече има все по-малко работа. И в селото на Галина вече съкращават служители в пощенския клон.

Преди нахлуването на Русия в Украйна тукашните мъже често ходели на гурбет в чужбина. Сега обаче границите са затворени за мъжете и никой не може да мръдне. Пресъхнал е и друг обичаен източник на доходи за местните хора: контрабандата. "Пренасях цигари и друго, каквото дойде, само за да изкарам някой лев", признава Степан Токарчук.

Така било, защото и тогава нямало много работа, смята Степан. "Всички го правехме, не само аз. Нали трябва да си изкарваш прехраната някак? И така пренасяхме цигари, брашно, захар, та припечелвахме за препитание. Тук е погранична зона и всички се занимаваха с контрабанда. Нямате си представа в какви мащаби: дрехи, телефони, всичко. Сега всички канали вече са затворени", обяснява Токарчук.

Та така: хората са принудени да напускат селата си, защото няма нито работа, нито пари. Само жените още могат да ходят на гурбет в чужбина – най-вече на сезонна работа в Полша. Мъжете си търсят работа вътре в Украйна, а по селата остават само пенсионерите. Някои от тях получават помощ от децата, другите живеят само от пенсиите си, а трети – като Степан Токарчук – развиват свой собствен бизнес. "Преди работех като шофьор и нямах време за пчеларство. Когато се пенсионирах обаче, подхванах отново занаята на баща ми. Имам пчелин с повече от 20 пчелни фамилии", разказва Степан.

"Каквото ни е писано"

Местните хора гледат да не мислят много-много за опасността Беларус да нахлуе през границата. Живеят си обичайния живот: работят в зеленчуковите градини, гледат си дворовете, събират сено за добитъка през зимата. Тукашните селяни казват, че всъщност не усещат присъствието на войната, така че няма нужда да бягат от нея.

"Никога не сме бягали. Каквото е писано – това ще е. И къде ли да отидем? Много далеч няма да стигнем. Не, няма да бягам, тук ми е интересно да живея и си мисля, че никога няма да напусна село. Децата искат да ме водят някъде, аз обаче не искам. Сърцето ми е в Невир", признава Нина Герасимик. Нейният син се сражава край Бахмут, три пъти са го ранявали и всеки път от болницата отново се връща на фронта. Денят на Нина Герасимик започва и завършва с молитви за добруването на украинските войници.

И в съседното село се молят за оцеляването на войничетата. На фронта се бият повече от 20 тукашни момчета, а четирима души вече са загинали в бойните действия. Техните портрети красят сградата на местния културен дом, където няколко пъти седмично хората се събират за благотворителен труд: плетат камуфлажни мрежи, шият маскировъчни облекла. Всеки гледа да помогне някак на момчетата на фронта. Тъкмо това им вдъхва и вяра в бъдещата победа, казват местните.

"Украинската армия ни защитава"

В началото се страхувахме, защото Беларус е много близо. Дори се подготвяхме за евентуално настъпление: изградихме контролно-пропускателни пунктове, наши хора патрулираха по улиците, стегнахме куфари за евакуация. И бяхме готови да се евакуираме, ако се започне. Но после посвикнахме. И живеем със съзнанието, че украинските въоръжени сили ни защитават", обяснява Галина Ганич.

Селяните от пограничието между Украйна и Беларус посрещат спокойно неотдавнашните изявления на Александър Лукашенко и Владимир Путин, че в Беларус може да бъдат разположени тактически ядрени оръжия. Хората все повтарят, че вече са уморени от страхове и паника. И все по-често се събират в културния дом за доброволческа дейност.

Автор: Марина Барба


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Развеселен

    17 40 Отговор
    Беларус е нещо като "селският идио.т" в Европа!

    Коментиран от #2, #5, #7, #41

  • 2 ПП-ДБ за Украйна 🇺🇦

    15 23 Отговор

    До коментар #1 от "Развеселен":



    Готови ли сте да подкрепите демокрацията в Украйна🇺🇦 с лични средства и лично доброволно присъствие на фронта?


    Коментиран от #6, #39

  • 3 Как живеят хората в столицата на Украйна

    34 7 Отговор
    В столицата на Незалежная млади мъж реши да запознае местните баби с общественото мнение, правейки клип. Мъжът поиска от пенсионерите да произнесат Слава Украiне.

    Но в отговор на това те казаха: Слава на глупаците/ дураците/ и започнаха да ругаят мъжа с думи, които той досега още не беше чувал. Той публикува клипа за да засрами бабите, но предизвика обратен ефект- хейта се изсипа върху него.
    Резултатът е, че те се разотидоха спокойно по апартаментите си, въпреки заплахите за репресии от страна на младежа.
  • 4 Адам Хилтън

    31 10 Отговор
    Много добре живеят щом беларусите дават помощи на украинци, чиято собствена държава им е откраднала банковите сметки и заплати да финансира тази война.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    38 4 Отговор

    До коментар #1 от "Развеселен":

    Май ние сме иди.оти.те,
    щото ние блъскаме за 1 000лв на месец , а на укроковрите нашите властитутки им дават по 2 000 лв , да се пекат на плажа и да ходят по МОЛ-ове❗

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Да,да

    22 3 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И им поемаме и рехабилитацията.
  • 9 Циркаджия

    21 4 Отговор
    Дете пита майка си:
    - Мамо, мамооо, кой е този Тръмп?
    Майката:
    - Това е 3-тия президент на Америка по времето на Путин.
  • 10 оня с коня

    6 25 Отговор

    До коментар #7 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Хубо си осъзнал че сте И.диоти,ама как не разбираш че повече от 1000лв не ви се полага?Нейсе - всичката ви работа е такава - половинчата.Че и в Чуждите Панички сте се научили да гледате кой колко получава ааа?:)

    Коментиран от #13, #15

  • 11 Аспарух

    23 2 Отговор
    Говорител на Байдън Псаки 28 февруари 2022 г.: „Използването на касетъчни боеприпаси е военно престъпление.“ Година и половина по-късно съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан на брифинг в Белия дом обяви намерението си да прехвърли касетъчни боеприпаси в Украйна.

    Коментиран от #28

  • 12 оня с коня

    23 1 Отговор
    Не. Германците не разбират украинците. Най-високото самочувствие на украинеца е да получава пари безплатно, а в същото време да сочи с пръст тези, които работят, и с усмивка да плюе през зъби, както глупаците обичат работата! Това според украинците и особено жените е висшата класа! О, да, забравих, в Обединеното кралство украинките изискват украинският език да се преподава в английските училища. Така че това е страхотно!
  • 13 Коня без оня

    17 1 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    Тя паничката е негова. От него крадат,за да дават на полезните иди@ти. Коня ти мсйбр по информиран от теб. Да не си паднал на главата си или те хвърли в обора в 💩💩💩💩
  • 14 оня с коня

    22 1 Отговор
    Поглеждайки назад, разбираме, че Съединените щати са преследвали разширяването на НАТО с намерението да приемат Украйна в алианса. В същото време те добре осъзнаваха, че това ще се превърне в червена линия за Москва. По същия начин руски военен съюз с Мексико би бил неприемлив за САЩ. Сега знаем, че американското ръководство оцени негативно шансовете на Украйна за успех във въоръжен конфликт, който можеше да започне поради украински изявления и действия. Виждаме, че преди началото на операцията САЩ отхвърлиха всякакви опити на руската дипломация за деблокиране на кризата. Имаха нужда от война на всяка цена, затова я поддържат, хвърлят все повече и повече нови оръжия, вече са разрешили използването на касетъчни бомби, скоро ще поставят самолетите и резултатът е тъжен: ядрена война предстои
  • 15 Все се канех

    10 0 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    да те питам - за колко го взе тоя кон,на колко лета е и впрягаш ли го още в каручката?

    Коментиран от #21

  • 16 Ксанибa

    16 2 Отговор
    Смърт на фашизма!! Бандероватниците при бамдера!!
  • 17 Американска пропаганда

    14 2 Отговор
    Всички „добри“ намерения на срещата на върха на НАТО тази седмица означават малко, тъй като арсеналът и индустриалната база на Запада се свиват, според Bloomberg. За да осигурят допълнителни доставки за украинците, САЩ заемат или купуват артилерийски снаряди от Южна Корея. Ситуацията в Европа е още по-лоша.
  • 18 до оня с кобилата,10 коментар

    17 1 Отговор
    А ти какво-ще демонстрираш висок стандарт ли.Ставаш за смях,не усещаш ли.Принуден си да работиш за америка..нския госп.одар и в неделя,Много ми е интересно,колко ли получава един слуга,който владее българския език на ниво сирийски бежанец в България
  • 19 Американска пропаганда

    14 2 Отговор
    Международният институт за стратегически изследвания в последния брой на своето списание издаде следната сурова присъда: „Въоръжените сили на европейските членки на НАТО и Европейския съюз са изтощени, оборудването им страда от хронични неизправности и няма достатъчно боеприпаси
  • 20 ДА ама

    11 2 Отговор
    Страхотно си живеят хората според ДойчеЗЕЛЕ, Страхотно с контрабанда между границите? Голям кеф!
  • 21 Оня с коня

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Все се канех":

    От посолството ми го дадоха. С него ще ходя на фронта. Да се бия с душманите. И пари ще взема Старичък е коня. Аз не го впрягам, той ме впряга. Но нали съм патриот, ще трая.
  • 22 Читател

    4 3 Отговор
    Живеят в страх защото знаят че Вагнер ще дойде на гости.
  • 23 Американска пропаганда

    9 1 Отговор
    В първите месеци на военните действия Украйна понякога изразходваше до 500 противотанкови Javelin на ден - "изгаряйки" една трета от американските запаси още през първите седмици. Lockheed Martin и Raytheon вече произвеждат съвместно 2100 Javelin годишно и са обещали да удвоят тази цифра, но не преди 2025 г. Този недостиг на сравнително нискотехнологични оръжия обяснява неотдавнашното желание на Вашингтон да премине към касетъчни боеприпаси, въпреки че те са забранени от повечето съюзници на САЩ поради заплахата за цивилните. Критиците на това решение просто отказват да признаят колко малко оръжия остават на склад иначе.
  • 24 патето Яки

    11 3 Отговор
    Някога хората там живееха като истински съседи, имаха съвместен живот. Сега от всичко това не е останало нищо..............След горбачов край на този живот, настанява се нато
  • 25 Американска пропаганда

    10 2 Отговор
    Украйна е силно зависима от оръжия, доставяни през трети страни от Южна Корея, където 56% от гласоподавателите са против пряка военна помощ. Сеул продава на Полша танкове, самолети и боеприпаси на стойност 13,7 млрд. долара. През 2023 г. той ще достави стотици хиляди артилерийски снаряди, част от които в САЩ, което ще им позволи да бъдат транспортирани до Украйна. В противен случай Украйна щеше да загуби отдавна, тя е принудена да води война в името на обогатяването на елитите до последния украинец.

    Коментиран от #37

  • 26 Русенец

    6 2 Отговор
    Колко пъти ДВ прикани Зеленски и Путин да седнат на масата и да преговарят за мир?
  • 27 Американска пропаганда

    7 2 Отговор
    Майкъл Бренес заключава: „Съединените щати не могат да служат като арсенал на демокрация за Украйна или която и да е друга страна, освен ако не съгласуват по-добре външната политика с вътрешната политика и не увеличат инвестициите в бъдещето на американците – включително чрез дългосрочен ангажимент към новото поколение на квалифицирани работници.Иначе ще дойде краят на Америка, сега притесненията за помощ на Украйна не стихват, когато има много проблеми в собствената им страна.
  • 28 Русенец

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "Аспарух":

    Инцидентите с последващо взривяване на остатъчни краварски касетъчни снаряди, вероятно ще се припише на руснаците, та целият западен свят да хейти наволя още 20 години.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ бесния

    1 6 Отговор
    Хитлер стигна за 4 месеца от Полша до Москва, а Путин за 18 месеца не може да отблъсне ВСУ на 10км. от Донецк. Септември 2022г. "освободиха"летището му, а там бяха най-големите оплаквания от украинците. А за ВСВ отблъснаха Хитлер под Москва с английски танкове, ленд-лиза започваше. И не са победили сами Германия. В Тройната Ос англоамериканците победиха Италия въпреки пряката помощ на Хитлер, изгониха немците от Африка, победиха Япония, откриха 2-ри фронт в Нормандия, биха се с немските подводници и кораби, бомбиха Германия и ако сложим ленд-лиза колко е участието на СССР? Това, че дадоха 27млн.жертви (от които 8млн.украинци) не е показателно, Германия даде 9,5млн. за доста повече фронтове‼️‼️‼️
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Някой

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Американска пропаганда":

    Като изключим терминът "елити" си прав. Това не са никакви елити, а алчни индивиди, на които им липсва даже капка морал.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ..........?

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "ПП-ДБ за Украйна 🇺🇦":

    Миии,НЕ СМЕ!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ходил и видял

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Развеселен":

    Толкова ли си пиян?
    Ааа..весел викаш...
    Та като изтр4466езнееш отвори ютюба с видеа от беларуски градове и села и ги сравни с нашите и тогава (може би) ще разбереш в каква ко.чи.на живееш!
Новини по държави: