Last news in Fakti

27 Октомври, 2013 10:23 4 135 1

Саудитска Арабия и забраната на жените да шофират - Видео

  • саудитска арабия-
  • жени-
  • шофиране

Няма конкретен закон, който да пречи на саудитките да сядат зад волана, но на практика книжки се издават само на мъже

Съвсем малко саудитски жени излязоха с колите си по улиците в деня на колективен протест срещу забраната те да шофират, съобщава арабската редакция на Би Би Си.

В социалните мрежи бяха качени няколко клипчета на участнички в акцията въпреки официалните предупреждения за санкции срещу активистките.

Някои жени дори са получили предупредителни обаждания по телефон от мъже, които се представили, че са от министерството на вътрешните работи.

Участничка в протеста обаче заяви пред Би Би Си, че не е била наказана за смелостта си да седне в събота зад волана.

„Отидох до магазина за хранителни стоки в близост до къщата ми...“, каза за Би Би Си от Рияд Май ас Сауян“. Тя допълни, че е знае и за други жени, които са направили същото.

„Никой не се приближи към мен“, каза Май ас Сауян, добавяйки че се надява забраната да бъде премахната в най-скоро време.

Но една от водещи активистки - университетският преподавател Азиза ал Юсеф, каза, че е решила да не участват в протеста за шофиране, след като е била предупредена от властите.

Протестът в събота е третият по рода си от 1990 г. насам.

При предишните бяха арестувани няколко жени, а други загубиха работата си.

Близо 17 000 души са се подписали в петиция, призоваваща да се разреши на жените да шофират или властите да обяснят защо забраната остава в сила.

От своя страна говорителят на вътрешното ведомство Мансур Турки подкрепи тъврдолинейката политика на властите, припомняйки дори че нарушителките и техните поддръжници могат да бъдат наказани.

Активистът Заки Сафар обаче определи изявлението на вътрешното министерство като едностранен акт, който не е подкрепен от текстове в законите на Саудитска Арабия.

Би Би Си съобщава, че е виждала документ, който разпорежда на полицията как да действа, когато забележи жена зад волана. Колата се спира. На нарушителката и нейния придружител се отправя писмено предупреждение да не се постъпва така в бъдеще. Ключовете от колата се връщат на мъжа.

Допълнително масло в огъня наляха висши духовници, които се срещнаха с краля Абдула бин Абдулазиз, за да му съобщят своето несъгласие с желанието на жените да шофират. Те не пропуснаха да посочат, че

„това може да отвори вратата на злото“, ако се разреши на жените да шофират.

По този начин саудитките ще могат да се срещат на публични места с непознати мъже, което е в противоречие с традиционните норми на морала в страната.

Ръководителят на Комисията за насърчаване на добродетелта шейх Абдулатиф ал Шейх пък каза, че забраната в Саудитска Арабия за жените да карат коли не е подкрепена от шериата, приет в кралство за основа на законодателството. 

Това не попречи на шейх Салех ал Лохайдан да заяви, че жените, опитващи се да премахнат забраната за шофиране, трябва да се замислят сериозно, защото сядането зад волана може да навреди на яйчниците им.

Няма конкретен закон, който да пречи на жените да шофират,

но на практика в Саудитска Арабия книжки се издават само на мъже. Ако бъдат хванати зад волана, жените биват глобявани. Саудитките се опитват да заобикалят пречките като си вадят книжки от съседни страни.

През пролетта членът на управляващата в Рияд фамилия принц Ал Уалид бин Талад подкрепи правото на жените да бъдат шофьори.

През последните месеци все по-често саудитки дръзват да качват в социалните мрежи клипчета как те шофират. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PROFESIONALISTA

    2 0 Отговор
    Абе изтърваха коня те и в тая държава. После ще съжаляват , ама късно...