20 Юли, 2023 10:57 905 4

Вучуч към НАТО: Трябва да се гарантира достоен живот за сърбите в Косово

  • сърбия-
  • косово-
  • вучич-
  • нато-
  • столтенберг-
  • сърби

Напрежението в северната част на страната нарасна, особено след като албански кметове заеха постовете в общините с преобладаващо сръбско население

Вучуч към НАТО: Трябва да се гарантира достоен живот за сърбите в Косово - 1
Източник: БГНЕС

Сръбската обществена телевизия РТС разкри, че президентът на Сърбия, Александър Вучич, е отправил искане към генералния секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, да поеме контрол в Косово и да гарантира "достоен живот за сърбите в Косово". Той е представил на Столтенберг писмена документация за гоненията, на които са подложени сърбите.

Напрежението в Северно Косово нарасна, особено след като албански кметове заеха постовете в общините с преобладаващо сръбско население. Това, заедно с арестите на етнически сърби и закупуването на военни безпилотни дронове от Косово, увеличи напрежението в региона.

Вучич постави акцент върху единството и смелостта на сръбския народ в Косово и подчерта значението на международното право.

В срещата му със специалния пратеник на Европейския съюз за диалога между Белград и Прищина, Мирослав Лайчак, те се споразумяха за необходимостта от бързи стъпки за деескалация на напрежението в Северно Косово и нормализация на отношенията, цитира БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ...

    0 1 Отговор
    какво означава достоен. Лично да им дава по 10 000 долара на месец ли?
  • 3 Албанец ама реалиста моля

    3 0 Отговор
    На зъбите въф северно Косово нищо ама нищо не им липсва,те са предмет на подигравка ОД режима на Вучич.Сърбите не само на севера но на цяло Косово имат проблеми единствено и само ОД самите сърби- режима.
    Не плащат никакви сметки за ток,вида,такси и прочим.Имат 24/7 три програма само на сърпски език.
    Ако погледнем нещата правилно те са по свободни въф Косово отколкото въф самата Сърбия.
    Това е поредната игран и манипулация на говорителя на Милошевич.
  • 4 Може бе Вуче....

    1 0 Отговор
    НАТО да ви гарантира още един достоен кютек.
Новини по държави: