20 Юли, 2023 11:23 2 267 26

Европейски медии коментират превземането и подпалването на шведското посолство в Багдад

  • муктада садр-
  • ирак-
  • багдад-
  • коран-
  • швеция

Стокхолм определи щурма на посолството като сериозно нарушение на Виенската конвенция и призова иракските власти да защитават дипломатическите мисии и персонал

Европейски медии коментират превземането и подпалването на шведското посолство в Багдад - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Разгневени от изгарянето на Корана в Швеция протестиращи щурмуваха шведското посолство в Багдад, пише в заглавие британският в. "Гардиън".

Изданието посочва, че протестите са свикани от привърженици на влиятелния духовник Муктада Садр, които са разгневени от изгарянето на Корана в Стокхолм.

Протестиращите успяха да проникнат в комплекса на посолството рано тази сутрин и подпалиха малък пожар. Разпространени в интернет видеа показват как протестиращите нахлуват в посолството със знамена и плакати с лика на влиятелния иракски шиитски духовник и политически лидер Муктада Садр. Шведското външно министерство съобщи, че персоналът на посолството е невредим.

Швеция определи щурма на посолството като сериозно нарушение на Виенската конвенция и призова иракските власти да "защитават дипломатическите мисии и персонал".

Иракското външно министерство осъди атаката и каза, че ще проведе спешно разследване, "за да проучи обстоятелствата около инцидента, да установи извършителите на тези действия и да ги привлече към наказателна отговорност съгласно закона".

Иракската полиция използва водни оръдия, за да разпръсне демонстрантите пред посолството, а силите за сигурност използваха електрошокови палки срещу протестиращи, съобщи журналист на АФП от мястото на събитието. Простиращи отговориха с хвърляне на камъни по полицията.

Някои от протестиращите носеха портрети на Мохамед Ас Садр, влиятелен шиитски религиозен духовник и баща на Муктада Садр, отбеляза кореспондент на АФП. Други размахваха екземпляри на Корана.

Протестът беше организиран, след като шведската полиция даде разрешение за планирана за днес демонстрация в Стокхолм, на която се предвижда да бъде изгорен Коранът.

Британското издание припомня, че в края на юни Садр призова за протести срещу Швеция и експулсиране на шведския посланик от Ирак, след като мъж изгори Корана пред джамия в Стокхолм. Последваха два големи протеста пред шведското посолство в Багдад.

Шведското посолство в Багдад беше подпалено по време на протест, пише в заглавие френският в. Монд".

Привърженици на иракския религиозен лидер Муктада Садр нахлуха в сградата призори, за да протестират срещу проява в Швеция, включваща изгаряне на екземпляр на Корана.

Персоналът на посолството е "в безопасност", каза шведското външно министерство в Стокхолм пред АФП. „Наясно сме със ситуацията. Служителите на нашето посолство са в безопасност и министерството е в редовен контакт с тях“, се казва в имейл от министерството.

В Багдад няколко камиона на гражданската защита пристигнаха на място, за да потушат пожара в посолството, отбеляза журналист на АФП.

Атаката срещу посолството в Багдад бе извършена, след като шведската полиция разреши мини митинг в Стокхолм днес, чийто организатор, иракски бежанец в Швеция на име Салуан Момика, потвърди на страницата си във Фейсбук, че планира да изгори екземпляр на Корана, както и иракското знаме пред иракското посолство.

Салуан Момика, организатор на днешното събитие, вече беше изгорил няколко страници от екземпляр на Корана на 28 юни пред най-голямата джамия в Стокхолм по време на мюсюлманския празник на Курбан байрам. Този първи инцидент накара привържениците на религиозния лидер и политик Муктада Садр да щурмуват шведското посолство в Багдад на 29 юни. Тогава те влязоха в комплекса и останаха там около четвърт час, преди да излязат, припомня "Монд".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Подляк

    6 32 Отговор
    Слава на Украйна!

    Коментиран от #10

  • 2 ами браво

    47 3 Отговор
    Там очевидно има народ. А тук някой да е направил протест пред "посолството", което управлява?

    Коментиран от #4

  • 3 Последния Софиянец

    20 0 Отговор
    Американското в София има железни врати и капаци на прозорците.И бойници с картечници.Да взимат пример.

    Коментиран от #13

  • 4 Последния Софиянец

    17 2 Отговор

    До коментар #2 от "ами браво":

    Правили сме но е много укрепено.Удрях с камък по стоманената врата ,не помръдва.Дебели зидове с бойници с картечници.Трябва дълга обсада.
  • 5 колчо

    29 1 Отговор
    каквото посееш това ще пожънеш
  • 6 Българин

    5 36 Отговор
    Тези мюсюлмани не се отличават с голям интелект, култура и цивилизованост.

    Коментиран от #7

  • 7 ами браво

    36 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    А ти, българино, като си много културен и цивилизован, докъде се докара?
  • 8 Пълна подкрепа за иракчаните

    27 5 Отговор
    Инициатор на конфликта е Швеция а не иракските протестиращи

    Коментиран от #24

  • 9 Професор

    28 4 Отговор
    Ами това е демократично. В Швеция палят свещената книга на мюсюлманите а в Ирак Шведското посолство. Каквото се повикало това се обадило както се вика. Свобода на изразяване на чувствата.
  • 10 Ммнее

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Подляк":

    ПОДУ(Л)ЯК!?;?!
  • 11 Коко

    16 1 Отговор
    Добра новина от информационния поток на фона на нашите дупедавци звучи прекрасно.
  • 12 Защо

    13 2 Отговор
    Ирак не е в нато??
    Нали го освободиха демокретенизираха.
  • 13 Гого

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Огнепръскачката не признава амбразури...
  • 14 Гого

    10 1 Отговор
    Аз казвам да палим долари пред посолството на САЩ! Бедата е,че нямам-дайте ми ако имате а аз ще ги подпаля...някой ден..🤣
  • 15 После

    14 0 Отговор
    Да не реват като им свалят на запад либералните кратуни по улиците.
  • 16 Българин

    1 11 Отговор
    Аз съм най-умния тука. Не се опитвайте да ми противоречите, че ще ви затапя.
    Слава на САЩ и Израел!
  • 17 Българин

    3 9 Отговор
    Разбрахте ли бе, ганчовци? Под интелектуалното ниво сте ми.
    Мълчете си там, когато аз говоря!
    Да живее Зеленски! Да живее Подоляк!
  • 18 Струва ми се, че този

    6 3 Отговор
    Салуан Момика няма да живее дълго, освен това в последните си часове може и да се превърне в момица
  • 19 123456

    10 2 Отговор
    Каквото почукало , такова се обадило ! Шарли Ебдо няма ли да врътнат една карикатура ...
  • 20 Казуар

    4 5 Отговор
    Руски агенти дават пачка пари на провокатор да изгори Корана, така става ли.

    Коментиран от #21

  • 21 И защо да го правят

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Казуар":

    Като има достатъчно болни от кретенизъм, които са готови да го направят безплатно. Аналогията с нашите руфосили е случайна...
  • 22 Панайот

    2 6 Отговор
    Идиотите яростно защитават своята идиотиоя, защото без нея няма да знаят кои са.
  • 23 пенко

    7 1 Отговор
    ПО КАКВИ ПРИЧИНИ ШВЕЦИЯ ИМА ПОСОЛСТВО В БАГДАТ !?!?!?!?!?!?!?
  • 24 стоян

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "Пълна подкрепа за иракчаните":

    До 8 ком - всички путинофили станахте защитници на ходжата дето го разнасят на плакати - важното е да мразите запада дето ще унищожи путиландия
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Стършел

    0 0 Отговор
    Каквото повикало, това отговирило!
    Огън за огън!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания