Last news in Fakti

31 Юли, 2023 15:50 3 476 10

Стратегическа суровина! Пекин ограничава износа на оборудване, свързано с дронове с голям обсег

  • китай-
  • дрон-
  • война-
  • си дзинпин

Мерките за контрол върху износа ще влязат в сила от утре, 1 август, за да се предотврати използването на дроновете за "не-мирни цели", пише в изявление на китайското министерство на търговията

Стратегическа суровина! Пекин ограничава износа на оборудване, свързано с дронове с голям обсег  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай налага ограничения върху износа на цивилни безпилотни летателни апарати с голям обсег. Китайските власти целят да защитят "националната сигурност и интереси" на фона на ескалиращото напрежение със САЩ, свързано с достъпа до модерни технологии, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Мерките за контрол върху износа ще влязат в сила от утре, 1 септември, за да се предотврати използването на дроновете за "не-мирни цели", пише в изявление на китайското министерство на търговията, в което се посочва, че износът на определени компоненти все пак ще остане разрешен, но не се пояснява какви ограничения конкретно ще се прилагат.

"Рискът някои граждански безпилотни летателни апарати с висока спецификация и висока производителност да бъдат преобразувани за военна употреба, непрекъснато нараства", пише още в изявлението.

Ограниченията ще се прилагат за дронове, които могат да летят извън естественото разстояние на видимост на операторите или да останат във въздуха за повече от 30 минути, и имат приспособления, които могат да хвърлят предмети. Подобни дронове тежат повече от седем килограма, уточнява китайското министерство.

Според ведомството "след началото на кризата в Украйна някои китайски компании за цивилни безпилотни летателни апарати доброволно преустановиха дейността си в области на конфликт". То обвини САЩ и западните медии в разпространение на "фалшива информация" относно износа на китайски дронове за Русия, информира АП.

В петък китайското правителство защити отношенията си с Русия като заяви, че те представляват "нормално икономическо и търговско сътрудничество". Това последва доклад на американското разузнаване, в който се твърди, че Пекин вероятно е предоставил на Русия оборудване, използвано в Украйна, което може да има военни приложения.

"Скромното разширяване на обхвата на контрола на дроновете от Китай този път е важна мярка за демонстриране на нашата позиция като отговорна голяма държава, за прилагане на глобални инициативи за сигурност и поддържане на световния мир", каза говорител на министерството, цитиран от Ройтерс.

Американски законодатели неотдавна съобщиха, че повече от 50 процента от дроновете, продавани в САЩ, са произведени от китайската компания "Ди Джей Ай текнолъджи" (DJI Technology Co), която произвежда и най-популярните дронове, използвани от агенциите за обществена сигурност в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Една прекрасна новина

    7 18 Отговор
    Сега на пазара ще се утвърдят некитайски доставчици. Като Турция например.
  • 5 Всъщност

    20 3 Отговор
    Тези китайски дронове се купуват и модифицират от украйнците. Не без помощ де.
  • 6 Китай

    18 0 Отговор
    се готви за война
  • 7 ха ха

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "Китай":

    Глей ся, много е просто! Внасяме перки и панелки от Китай. После генерираме ток за да произвеждаме алуминий и предприятията ще тръгнат. Можем с първият кораб да пратим и Гретето да наглежда производството въглеродно неутрални панелки. За помощници можем да ѝ налепим по кораба мераклиите от последното поколение...
  • 8 12345

    5 2 Отговор
    Пак лоша новина за зеления. Тази вечер ще се шмърка якооо.
  • 9 Възраждане!

    1 3 Отговор
    Веднага извън парламента!
    Фашистка партия!
    Миглена Ангелова Ангелова
    град Тервел.
  • 10 Малък

    1 0 Отговор
    Дрон, от 1 септември а....
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания