Last news in Fakti

1 Август, 2023 10:15 1 318 2

Битките в Судан нямат край, суданците намират убежище в лагери в Чад

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон-
  • дарфур-
  • цивилни-
  • убити

Около 3,3 милиона души са напуснали домовете си заради конфликта. Суданската държава се обърна срещу себе си

Битките в Судан нямат край, суданците намират убежище в лагери в Чад - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Човешките истории...

Мариама* има осем деца, но не знае къде са четири от тях.

Тя ги загуби, бягайки от насилието в Ел-Генейна, столицата на суданския щат Западен Дарфур.

Една нощ, каза тя, 10-членното ѝ семейство се събудило в опожарения град и било ясно, че трябва да напуснат и незабавно да бягат. Тя и съпругът ѝ хванали спящите си деца, за да избягат.

„Бяхме заедно известно време, но се разделихме по пътя сред хаоса. Пристигнах на граничния пункт Адре само с четири от децата си“, каза Мариама, имайки предвид чадския град на границата между Судан и Чад, където повече от 280 000 души са избягали след избухването на конфликта в Судан преди 100 дни, според хуманитарната група "Загриженост в световен мащаб".

„Не знам какво стана с другите ми четири деца и съпруга ми“, каза 55-годишната жена. Не знам къде са, нямаме никаква връзка...

Фатима* е друга жена, която е била отделена от семейството, след като е избягала от насилието в Дарфур през последните седмици.

Докато двете ѝ деца успяли да стигнат с нея до транзитно място за бежанци в Чад, съпругът ѝ изчезнал рязко в храстите, когато въоръжени мъже се приближили към тях и го дръпнали. Тя също не знае какво е станало по-нататък...

„Оттогава нямам новини какво е станало със съпруга ми“, каза тя.

Фатима, Мариама и хиляди други като тях поемат тежестта на смъртоносния конфликт между армията на Судан и паравоенните сили за бърза подкрепа (RSF). А хуманитарните работници бяха изтласкани до краен предел, откакто избухнаха боевете на 15 април, докато се борят да отговорят на многостранната криза в страната.

Ръкка Щопа, регионален директор на Concern Worldwide за Западна Африка и Сахел, каза, че стотици хора продължават да преминават в Чад от Дарфур всеки ден, тъй като конфликтът не показва признаци на отслабване. Дарфур е преживял някои от най-мъчителните жестокости на конфликта със съобщения за масови гробове, екзекуции и села, изгорени до основи.

„Повече от 30 000 души са се регистрирали в този граничен лагер, като всеки ден пристигат все повече и повече хора“, каза Щопа пред Ал Джазира, имайки предвид транзитната площадка на Чад на 1,5 км (почти миля) от границата между Судан и Чад, където се срещат Мариама и Фатима.

„Няма подобрение“

Според Елсадиг Елнур, директор на Ислямска помощ за Судан, мизерията от последните 100 дни не е допринесла много за промяна на ситуацията на място.

„Не виждам никакво подобрение в Судан“, каза той пред Al Jazeera.

Около 3,3 милиона души са напуснали домовете си заради конфликта. Някои са станали бежанци в съседни страни като Чад и Египет, докато други са били вътрешно разселени на относително безопасни места като източния централен щат Ел Гезира и крайбрежния град Порт Судан.

„Няма достъп до всички международни неправителствени организации, които да достигнат до бенефициентите, тъй като няма безопасни маршрути“, каза Елнур за ситуацията в столицата Хартум, огнище на насилие. Elnour обясни, че офисите на Islamic Relief са били преместени в el-Gezira, южно от столицата, в началото на конфликта.

Директорът на Concern Worldwide за страната в Судан, AKM Musha, каза, че липсата на безопасни маршрути засяга цялата помощ.

„Хуманитарните организации се сблъскват с бариери, за да помогнат на хората в нужда“, разказа Муша пред Ал Джазира. „Хуманитарните служби се нуждаят от сигурност, за да работят. Трябва да можем бързо да докараме специализиран персонал в страната и трябва да можем да пренасяме доставките.“

Държавите, приемащи хора, бягащи от столицата, са все по-претоварени и им свършват запасите от храна, вода, лекарства и други критични доставки, каза Елноур.

Наемите скочиха рязко на тези места, принуждавайки някои да искат да се върнат в Хартум въпреки ситуацията със сигурността там, каза той. Islamic Relief откликна на ситуацията, като предостави пари в брой и хранителна помощ на семейства в щати като Ел Гезира и Гедариф, обясни хуманитарният работник.

Организацията също е предоставила на уязвимите фермери семена за отглеждане на култури, за да подпомогне притока на хора, пристигащи в по-безопасните щати.

Но на места като Дарфур организацията напълно спря операциите си, тъй като ужасяващото насилие и прекъсването на комуникациите продължават да обхващат западния регион.

Още 100 дни ? Това ще е пагубно...

Concern Worldwide също не успя да работи в Дарфур.

„В момента пътищата не са безопасни, за да ни позволят да пренасяме доставки от Порт Судан през цялата страна до Дарфур – пътуване от над 1367 мили [2200 км]“, каза Муша.

Организацията, подобно на много други, е в състояние да подкрепи тези от Дафур само след като пристигнат в Адре, както успяха да направят Фатима и Мариама.

„Много хора пристигат в лошо състояние – изтощени, болни, с вируси, с рани от пътя, травматизирани и някои със сериозни наранявания, включително огнестрелни рани“, каза Одри Ернандес, директор на Concern за страната в Чад, пред Al Jazeera. „Те пристигат с много малко или защото са избягали толкова бързо, или защото вещите им са били изгорени или ограбени, или защото е трябвало да разменят предмети, за да преговарят за пътя си до границата.“

Concern Worldwide поясни, че е отговорила на наплива с мобилна клиника за здравеопазване и хранене в транзитен лагер по протежение на границата и е лекувала близо 1200 пациенти от началото на конфликта от заболявания, включително остри респираторни заболявания, малария и диария.

Организацията подкрепя изграждането на заслони на транзитните места и осигурява доставки на онези, които пристигат, с артикули, вариращи от постелки за спане и мрежи против комари до менструални, хигиенни превръзки и медицински артикули за многократна употреба.

Но много организации, включително Concern, съобщиха за грабежи в техните съоръжения през последните няколко месеца, каза Муша, което само е допринесло за изчерпването на доставките в страната.

„Не е преувеличено да се каже, че сме изправени пред хуманитарна катастрофа“, каза Муша. "Никой не знае как ще се развие това или накъде отива." С една дума - хуманитарна катастрофа и пълен хаос - това е в момента Судан!

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    0 1 Отговор
    В Кайро, Египет ги чака Херо, а после Розовата долина, Казанлък.
  • 2 Бу Бу

    2 0 Отговор
    ЕС и САЩ да им отпуснат 50-100 милиарда Евро и нещата ще се оправят. Ама там нямат интереси като в Украйна.