Last news in Fakti

8 Август, 2023 19:26 17 471 34

Мафията с плажните чадъри: Гърция се надигна на бунт

  • гърция-
  • мафия-
  • плаж-
  • плажове-
  • лято-
  • почивка-
  • концесия-
  • движението на хавлиите

Арендатори на плажове и собственици на кафенета нелегално разширяват своите зони по плажа

Мафията с плажните чадъри: Гърция се надигна на бунт - 1
Снимка: Shutterstock

Ако отидете на плаж в Гърция, няма лесно да намерите място, където бихте могли просто да се излегнете върху хавлията си на пясъка. Това е така, защото чадъри и шезлонги са издигнати навсякъде. Свободни зони почти няма. Чадърите, които блокират гледката и достъпа до морето, се стопанисват от местни предприемачи, хотелиери, собственици на заведения. Всички те изискват наем. На остров Парос например наемът може да стигне и до около 120 евро на ден.

"Движение за защита на плажовете"

Срещу тази практика обаче се надигна недоволство. Гражданско сдружение протестира срещу приватизацията на плажовете. “Защитаваме правата на гражданите и туристите, които искат свободен достъп до нашите плажове”, пишат от гражданско сдружение на о-в Парос. “Гръцкото лято е част от нашата душа и идентичност. Няма да позволим да ни го отнемат!”.

Местните медии наричат този протест “Движението на хавлиите”. Константинос Бизас, областен управител на Парос, обаче не харесва това име. Предпочита “Гражданско движение за защита на плажовете”, защото тъкмо това е смисълът му - плажовете да останат достъпни за хората. “Според закона половината от плажовете могат да се отдават на концесия, а другата половина трябва да останат свободни”, обяснява Бизас. Парос има 14 000 жители и предлага близо 25 000 легла за туристи. Има и други 10 000 легла, които се предлагат през платформата Airbnb. Според официални данни на местните власти през миналата година 750 000 души са посетили Парос.

За достъп до свободни плажове

Пенсионираният учител Христос Георгусис е един от инициаторите на гражданското движение. По думите му ситуацията на популярния остров е излязла напълно извън контрол и никой не следи дали регулациите се спазват от две години насам. “Гражданското движение не е против туристите или бизнеса”, обяснява режисьорът Панос Кекас пред ДВ. Активистите просто искат да се спазва закона - половината плажове да са свободни зони, за да могат местни хора и туристи да се радват на морето и чистата природа.

Бизнесмени, близки до политиците

Учителят Тасос Касапидис подчертава, че всякакви хора са се включили в гражданските демонстрации на Парос. “Представени бяха данни от местните власти, че на Парос само 7500 квадратни метра земя са дадени на концесия на бизнесмени, но всъщност те са окупирали общо 18 500 квадратни метра.”

Ситуацията е такава не само на о-в Парос. В цяла Гърция хотели и плажни барове се разпростират и извън мястото, което официално са наели. Всичко това е незаконно, но никой не следи за нарушения. В много туристически центрове на Гърция хората, които не искат или не могат да си позволят да плащат високите цени за чадъри и шезлонги, просто остават без достъп до плажа. Това се случва въпреки че в гръцкото законодателство е описано, че плажовете са обществени и могат да се отдават под наем само при определени условия. Проверки за спазването на въпросните условия обаче не се извършват. Причините са различни - предизборни стратегии или например фактът, че арендаторите са познати или приятели на местните политици. Какъвто и да е отговорът – от тази практика страдат обикновените граждани, докато някои хора се облагодетелстват.

Протестите вече дават ефект

Друг голям проблем в Гърция е, че местните власти не са достатъчно компетентни. Много често отговорността просто се прехвърля от един служител на друг. Въпреки всички пречки обаче гражданското недоволство в Парос вече има ефект. “Незаконните арендатори на плажовете ще бъдат подведени под отговорност”, каза гръцкият министър на икономиката и финансите Костис Хацидакис. В североизточната част на Парос вече бяха премахнати шезлонгите и чадърите на популярния плаж Санта Мария. Трима бизнесмени, които отдаваха плажа под наем вече са с повдигнати обвинения. Прокурор от Атина пък ще замине за острова, за да разследва случая. В социалните мрежи се появи вълна от солидарност с хората на остров Парос. Множество съобщения с подкрепа бяха изпратени от Халкидики, Крит, Наксос, Хиос и Пелопонес. А на Парос активистите отпразнуваха победата си - с празненство на плажа Санта Мария, където вече могат спокойно да плажуват.

Автор: Мария Риготцу


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дойче Веле

    21 19 Отговор
    Местим Веле
  • 2 Аре бе...

    29 75 Отговор
    Селяндурщината , почвайте да се радвате , че сте бедни , и ходите на Гърция по селата !

    Коментиран от #12, #29

  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    103 2 Отговор
    Да го направим и в България!
  • 4 Тома

    92 5 Отговор
    Гърците са ясни ами кокво да кажем ние с гайдите
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мнение

    115 18 Отговор
    Това в Парос е изключение. Миналата седмица посетих няколко различни плажа в Гърция и определено свободните им зони са по големи от платените. А цените на платените беха между 5-15евро за чадър, два шезлонга и две напитки. Навсякъде плащаш с карта. Навсякъде паркингите към плажовете безплатни. И храната не е скъпа. Така че нашите мутропитеци по морето да го д...
  • 8 Исторически парк

    70 5 Отговор
    Пък тука мутрите стрижат га н ювците хахах
  • 9 фен

    29 80 Отговор
    Бе важното е, селенията, да напълни багажниците с домати, чушки и чушкопеци, и да чака по границите да иде да слуша чалгата на комшията по квартирите в гръцките села. Идилия!
  • 10 БГ пропаганда

    105 7 Отговор
    По гръцките плажове е пълно със свободни зони. От десет години ходя и съм обиколил около петдесет различни плажа. Такива места като в БГ, да няма огромни свободни зони не съм видял. Мутрите по морето явно огладняха за балъци.., пардон туристи.

    Коментиран от #17

  • 11 QR Виза

    68 5 Отговор
    Прави са гърците и забележете правят го не само заради тях, но и заради туристите! Наистина последните 2-3 годи доста местни тарикати рязко изнагляха, взеха да си забиват чадъри, където си решат и да искат пари за тях, че и за "паркинг" на места! Това консумация, касови бележки и пр. остана в миналото, яко рекет и всичко за тях! Аве с една дума "побългариха" се! Дано ожулят няколко тариката с присъди и свирепи глоби и рязко, ще им секнат мераците!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 оня

    33 9 Отговор
    Ами див капитализъм:)) Но тук е по зле. Водата до големите градове е мръсна:))
  • 14 Джамбaза

    28 13 Отговор
    Глупостите на ДВ!
    14000 километра ивица покрита с чадъри?
    Пък и на който не му харесва винаги може да иде в Италия.
  • 15 Мирю

    45 10 Отговор
    Вие ходили ли сте въобще на плаж в Гърция? Почти навсякъде има свободна зона, в повечето случаи 1/3 от плажа. Имам лични наблюдения за Халкидики. Не пишете тенденциозни материали, Вие олеквате!
  • 16 Съдията Дред

    57 0 Отговор
    Нашите бизнесмени са още по нагли, и също никой не ги контролира.
  • 17 Порно

    51 1 Отговор

    До коментар #10 от "БГ пропаганда":

    Има разлика между островите и Северна Гърция, където има големи свободни зони, има и общински плажове с безплатни чадъри/там няма шезлонги/, има и платени зони, но са по евтини от нашите. Виж, по някои острови е друга бира. Но скъпите комплекси имат собствени плажове. Рядко ходя в Гърция, предпочитам разнообразието. У нас ходя два три пъти на дълъг уикенд, и яко ме дразни гаврата с чадърите и паркинга.
  • 18 Зомбар

    19 22 Отговор
    Ко стана бре, нали само българите били тарикати и измамници?!
  • 19 бай Даньо

    7 42 Отговор
    Ганчо "много по-евтино в Гърция" бе!? Има няма само 120 евро за чадър .... ха-ха-ха

    Коментиран от #34

  • 20 Тапа Нар

    51 7 Отговор
    По-голяма глупост за Гърция не бях чел. Отчаян опит да се прикотка някой баллък на феккалломорието
  • 21 Олиглот

    39 6 Отговор
    надига се на дедо ви фалуся. Гърция има плажна ивица колкото две Българии. Само покрай Катерини може да се изгубиш на плажа

    Коментиран от #33

  • 22 ИМПЕРИАЛИСТ

    35 1 Отговор
    Не в цяла Гърция е така. На много плажове там, чадъра и шезлонгите са безплатни, вярно малко старички, а печалбата им идва от атракциите и ресторантчетата...
  • 23 "за" хавлиите

    40 8 Отговор
    Няма по-голямо удоволствие от това да разстелеш хавлията си върху пясъка и да се излегнеш на нея. Пясъкът е лечебен, що за снобария е това да се изтягаш върху шезлонги? Шезлонгите са подходящи за басейните, около които по правило няма пясъчна ивица. Модата да ползваш шезлонг на морски плаж е отвратителна и вредна. Само снобарията ползва такива съмнителни екстри.

    Коментиран от #24

  • 24 И аз да кажа

    13 3 Отговор

    До коментар #23 от ""за" хавлиите":

    Индивидуално е- аз пък не обичам да се пльосвам на земята, да не говорим, че много възрастни хора просто не могат да го правят заради проблеми с коленете. И винаги получавах бели точки (от гъбички ксндида) при контакт с пясъка. В Бургас пък до миналата година не можеше да се намери шезлонг- или рускините ги заграбваха от зори в безплатната зона, или бяха само за гости на съответния хотел. Не зная как е тази година, кой е бил там?
  • 25 Географ

    11 3 Отговор
    И що са праснали фото на Асос на остров Кефалония. Там няма такива прoстoтии.
  • 26 Кансюбиги

    23 0 Отговор
    Концесията е еврейска форма на грабеж на националното богатство. В частност българските плажове са взети на концесия от мутрафоните СИКаджии, ВИСаджии, ТИМаджии и други гравитиращи мутри и диви капиталисти, новоизникнали богаташи с джипки, яхти и водни и сухоземни скутери.
    В България да се забранят концесиите със закон. Всички плажове да се обслужват всячески от общините и кметствата, както си беше при соца. Пълна свобода на разполагане по плажовете. Дървените кабаци с думба-лумба от пясъците да бъдат ометени на камъните зад тях. Дюните да си останат девствени и недокосвани, освен от конете които ги оакват при атракции и торят . Едно време имаше и камили, но камиларите измряха и повече няма кандидати.
  • 27 Тарикат

    19 2 Отговор
    Тази статия гали окото на фекаломорския мутрафон !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 123123

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Аре бе...":

    почваме, споко) а на теб приятно плацикане в л@йната)
  • 30 хахаха

    7 1 Отговор
    То ако българското море ставаше за нещо, румънците(а и много други) щяха да идват тук, а не да мнават транзит с двеста.. който е отишъл там веднъж, забравя за бетона и простотията завинаги..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 8888

    2 0 Отговор
    Тази седмица бях на Керамоти. Място, колкото искаш.
  • 33 1234

    2 3 Отговор

    До коментар #21 от "Олиглот":

    Кат говорим за лайноморие, я прочети гърците колко пречиствателни станции имат. Ма те гръцките лай…на по вкусни от нашите и по евтини 🤦🏻‍♂️😂😂😂😂🤦🏻‍♂️
  • 34 89765

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "бай Даньо":

    Бай даню пак не си разбрал. Вземи прочети още веднъж статията та белким схванеш какво иска да каже автора и да не пишеш глупости да се излагаш.
Новини по държави: